Betöltés...

Lutein + Zeaxantin Márti kapszulák

Lutein + Zeaxantin Márti kapszulákA szem különösen érzékeny a szövetei
regenerálódásához szükséges "alapanyagok" bevitelére. Ezek közül 2
kulcsfontosságút, a luteint és a zeaxantint azonban szervezetünk nem tudja
önmaga előállítani. Mitől olyan fontos ez a két anyag szemünk számára? LUTEIN A
lutein a latin luteus szóból ered, aminek jelentése: sárga. Nevét a színéből
kapta; a zeaxantinnal együtt a szemmakula nevű részének fő összetevői, melyet
sárgára festenek. Erős antioxidáns, a kék fények elnyelésével és a szabad gyökök
lekötésével a retinát védi a fény káros hatásaitól. Minél nagyobb mennyiségben
van jelen a szemben, a fény elleni védelem annál jobb. Emlősök előállítani nem
tudják, csak zöld növényekből kinyerni.Emberek számára a főbb növényi forrás a
spenót és a kelkáposzta, de növényevő állatok is felhalmozhatják(például a tojás
sárgájában). Az Országos Élelmezésbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet a
rendelkezésre álló, nagy mennyiségű tudományos kutatási eredmény alapján az
alábbi megállapításokat tette a luteinnel kapcsolatban: -A lutein antioxidáns
tulajdonságánál fogva hozzájárul a szervezetünkben zajló káros oxidatív
folyamatok gátlásához, így egészségünk megőrzéséhez és a sejtek, szövetek
védelméhez. -A lutein segíti a szem egészségének fenntartását. A retina és a
szemlencse egyik összetevő anyaga. Természetes antioxidáns a szem számára.
Segíti a szem védelmét a fény káros hatásaival szemben. -A zeaxantinnal együtt
felhalmozódik az egészséges makulában, amely a test legnagyobb karotinoid
raktára, ezért a megfelelő bevitel hozzájárul a retina azon részének épségének
és egészségének megőrzéséhez, amely a megfelelőlátáshoz nélkülözhetetlen.
ZEAXANTIN A természetben leggyakrabban előforduló karotinoid. Míg a lutein a
latin "sárga" szóból származik, a zeaxantin a görögből (xanthos). A lutein
leírásánál már említettük, hogy erős antioxidáns, a luteinnel együtt védi a
szemet a káros oxidatív hatásokkal szemben. Kissé talán magyar vonatkozása, hogy
a paprikának -melyből Szent-Györgyi Albert először kimutatta a C-vitamint -sárga
színét ez a vegyület adja. Legnagyobb mennyiségben növények leveleiben található
meg. Az Országos Élelmezésbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet a
rendelkezésre álló, nagy mennyiségű tudományos kutatási eredmény alapján az
alábbi megállapításokat tette a zeaxantinnal kapcsolatban: -A zeaxantin
antioxidáns tulajdonságánál fogva hozzájárul a szervezetünkben zajló káros
oxidatív folyamatok gátlásához, így egészségünk megőrzéséhez és a sejtek,
szövetek védelméhez. -Megfelelő mennyiségű zeaxantin bevitele hozzájárul a szem
egészségéhez és a normális látáshoz. -Elnyeli a kék fényt és káros oxidatív
ágenseket a szemben (lencsében és a retinában), így hozzájárul a
retinaegészségének megőrzéséhez. -Stabilizálja a membránokat, így hozzájárul a
retina membránjának fénnyel szembeni védelméhez. -A luteinnel együtt
felhalmozódik az egészséges makulában, amely a test legnagyobb karotinoid
raktára, ezért a megfelelő bevitel hozzájárul a retina azon részének épségének
és egészségének megőrzéséhez, amely a megfelelőlátáshoz nélkülözhetetlen. Számos
tudományos kutatás igazolta az összefüggést különböző szembetegségek
kialakulása, és a lutein és a zeaxantin bevitele között, melyből párat
kiemelnénk: -1994-ben az amerikai Nemzeti Látás Intézet (NEI) által lefolytatott
vizsgálat bizonyította, hogy a karotinoidokban gazdag táplálkozás (ilyen a
lutein és a zeaxantin) a makula degeneráció nevű betegség kialakulásának
kockázatátcsökkenti. -1999-ben lefolytatott "Nurses Health Study" nevű
vizsgálatsorozat kimutatta, hogy a szürkehályog kialakulásának az esélyét
csökkenti a lutein és a zeaxantin megnövelt bevitele. Ugyanebben az évben a
"BeaverDamStudy" nevű népességvizsgálati projekt megállapította, hogy a
luteinben és zeaxantinban gazdag táplálkozást folytatók között alacsonyabb számú
szürkehályog alakul ki. -2001-ben az Egyesült Államokban a Harmadik Nemzeti
Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés során bizonyítást nyert, hogy a 40-59 éves
népességben az extra luteint és zeaxantint fogyasztók között kisebb a
makuladegenerációs szembetegség aránya. A lutein (a béta-karotin mellett) a
karotinoidok csoportjába tartozó vegyület. A retina középső területén
elhelyezkedő sárgafolt (makula) tartalmazza a szervezetben a legmagasabb
mennyiségben a luteint. A szem ezen része felelős az éleslátásért, itt
találhatók a legsűrűbben látóideg-végződések. A lutein és a zeaxantin sárga
színű festékanyag, amely védi a szemet a nap káros ibolyántúli sugarai ellen,
elnyelik azokat a fénysugarakat, melyek a sárgafolt degenerációra jellemző
homályos látást okozhatják. Semlegesítik a retinában lévő szabadgyököket, amivel
csökkentik a sárgafolt sérülésére visszavezethető szembetegségeket és idős kori
látásvesztés kockázatát. Szembetegségek A szem egészségének a megőrzéséhez az
életmódunkon is érdemes változtatni. Az alváshiány, a számítógép előtt való
hosszú tartózkodás, a villódzó képernyő, a napszemüveg hiánya, vagy a nem
megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüvegek, a passzív vagy aktív dohányzás
és a rosszul elhelyezett fényforrás, a rosszul megvilágított író- vagy
munkaasztal is bajt okozhat. A látáscsökkenés két fő oka a nyugati országokban a
szürkehályog és az időskori makuladegeneráció (IMD), és mindkét állapot a
cukorbetegséggel, az elhízással (étrenddel) és az életkor előrehaladásával függ
össze. A nők, a világos szemszínűek, a dohányosok és akik alkoholt fogyasztanak
jobban ki vannak téve a betegségnek. Miközben a látáscsökkenés nem közvetlenül
életveszélyes, a gyenge látás mégis komoly korlátozást okozhat az önállóságban,
a mozgásképességben és az életminőségben. Egy amerikai tanulmány szerint a
lutein és a zeaxantin nevű karotinoidok különösen hatásosan előzhetik meg a
szürkehályog kialakulását. A szem egészségének oltalmazói Mindkét szembetegség
fő kockázati tényezője az oxidatív károsodás. A szem egészségének a megőrzésében
a legismertebb vitamin az A-vitamin, a retinol, illetve annak előanyaga, a
béta-karotin. A C-vitamin az érfalak rugalmasságát segít megőrizni, így több
súlyos látáskárosodás elkerülésében jó szolgálatot tesz. Az E-vitaminnak
öregedést lassító, sejtvédő, érvédő, immunerősítő hatása is van, az antioxidáns
cink és szelén is segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben, melyek
hosszútávon a sejtek pusztulását okozzák. A B2-vitamin, a riboflavin javítja a
látásélességet, védi a szem nyálkahártyáját, javítja a szem
alkalmazkodóképességét, enyhíti aszem fáradtságát. A rezveratrol -sok van a kék
szőlőben -öregedést gátló hatással rendelkezhet, védi a szem ereit az idősebb
korral együtt járó károsodásoktól. Egy kutatás az omega-3 zsírsavakban gazdag
étrendet ajánl az időskori sárgafolt-degeneráció kockázatának csökkentésére. Új
megközelítést jelent a metabolikus terápia, mely az omega-3-zsírsavra,
koenzim-Q10-re és acetil-L-karnitinra épít az időskori makula degenerációban
meghatározó szerepet játszó mitokondriális diszfunkció csökkentése révén javítja
a pigment hám zsíranyagcseréjét, ATP-termelését, a fotoreceptor regenerációját,
és csökkenti a reaktív oxigéngyökök képződését. Több tanulmány szerint a lutein
és a zeaxantin is segíthetnek megelőzni vagy késleltetni az időskori vakság ezen
formáit, megvédeni a retinát a káros hullámhosszúságú fénytől, az UV
sugárzástól, mely a szem sejtjeiben káros szabad gyököket képez. Ha a lutein és
a zeoxantin koncentrációja gyengül az ún. sárgafoltban, a makulában, nem tudják
a szűrő funkciójukat betölteni és a fényt érzékelő, agyi jelként továbbító
receptorok sérülhetnek. Tehát lutein hiányában megnő a látásproblémák kockázata,
a sárgafolt-degeneráció miatt könnyebben kialakul a homályos látás, amely idős
korban akár látásvesztéshez is vezethet. Egy tanulmány kimutatta, hogy a lutein
és a zeaxantin valóban hatással van a látásra: csökkentik a vakító fény okozta
kellemetlenségeket, javítják a kontrasztot és lerövidítik a szem alkalmazkodási
idejét, emellett megnövelik a látótávolságot is. A luteint és a zeaxantint a
szervezet nem tudja előállítani, mindenképpen pótolni kell azt a táplálékokon
keresztül. Az élénk színű zöldségek fogyasztásával juthatunk hozzá, érdemes
minél több spenótot, brokkolit, káposztafélét, sütőtököt, sárgarépát, kukoricát,
paradicsomot, pritamin paprikát az étrendbe illeszteni. Egy tanulmány szerint, a
12 héten át fogyasztott, heti hat tojás megemelte a vér zeaxantin szintjét és
növelte a makuláris pigment optikai sűrűségét (a tojás fogyasztásának növelése
más szempontból nem tanácsos). A makuláris pigment nagyobb optikai sűrűsége
segíthet mérsékelni a napfény által a szemben okozott stresszt. Egy amerikai
felmérés azt mutatta, hogy a makula degenerációban szenvedő páciensek körében
már három hónap alatt is kimutatható a luteinben gazdag étrend előnye. Sajnos
korunkban nem jellemző, hogy ezekből a táplálékokból minden nap fogyasszunk
-naponta legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani -ezért
javasolt táplálékkiegészítő segítségével bevinni.

Tovább
Adatlap
Ár: 9.890 Ft
Termék: Egyéb (kellékek, stb.)
 
Feladás dátuma: 2024.05.31
Eddig megtekintették 2 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Lutein + Zeaxantin Márti kapszulák
Lehetőségek
Megosztók

Szépségápolási termékek rovaton belül a(z) "Lutein + Zeaxantin Márti kapszulák" című hirdetést látja. (fent)



Ez egy rendkívül friss és könnyed női parfüm. A Givenchy szakértelmének és kifinomultságának eredményeként született, ami egyedülálló és exkluzív illatélményt nyújt. Azoknak ajánlott, akik szeretik a lezser eleganciával színezett könnyű, üde illatokat.