![Betöltés...](/templates/pictures/ajax-loader.gif)
Sütés-főzés szabadtűzön
Sütés-főzés szabadtűzön A szabadban főzés és sütés inkább szól a
kikapcsolódásról, mint magáról a táplálkozásról. Ilyenkor minden leleményes
ötletet be lehet dobni a közösbe, nem félünk, hogy úszni fog a konyha, valóban
?szabadabbnak? érezzük magunkat attól, hogy odakinn főzőcskézünk. Általában nem
egyedül állunk neki e kellemes műveletnek, hanem társasággal, családdal,
barátokkal, tehát alkalomszámba megy, és mint ilyen, kiemel a hétköznapokból.
Van, aki csak úgy ébred szombat reggel, hogy ma túl szép az idő a bennüléshez,
és azonnal elfut pár mogyorófavesszőt vágni egy kis szalonnázáshoz; más
megtervezi előre, bevásárol, szeletel, pácol, akár napokig is. Majd a grillezni
valóhoz frissen kirántja a zöldhagymát, salátát a földből, az illatoknak senki
nem fog tudni ellenállni. No meg ott a jó öreg bogrács, van lapos fenekű meg
kerek, akaszthatjuk rúdra, háromlábra, kampóra, ? olyan rotyogós gulyások,
halászlevek főnek benne, míg elszórakoztatjuk egymást, vagy végigkapirgáljuk a
kertet egy gereblyével, hogy ?a király bácsi is megnyalja mind a tíz ujját
utána!? Szerényebb eszközök ugyanolyan jól megteszik: tárcsán sütjük az
őzlábgombát, túróval töltött csiperkét, flekkent. Én még a négybevágott krumplit
is bedobom a közepébe. Szenzációs. Aztán a sok új masinéria, ilyen-olyan
grillezők: kerekek, négyszögűek, fedettek, fedetlenek, kerekesek, csak meg nem
szólalnak, mit-hogyan rendezz el rajtuk! És kiderül, bármelyik jó a szabadtüzes
sütéshez. Ilyenkor megengedőbb, nyitottabb, barátságosabb mindenki, figyeljük
csak meg, jobban megy az összedolgozás a cél érdekében, pattognak a viccek,
jópofa mondások, élénkebbek a gyerekek, az egész kert vagy erdőszéle, patakpart
és sátortábor, minden és mindenki arra vár, hogy végre elkészüljön a finom
fogás. Ám bármennyire is szabadak vagyunk, ne feledkezzünk meg a tűzről, csak
úgy rakjuk meg, ahogy szabad, ahol szabad, ezt nagyon be kell tartanunk, és
megtanítanunk a gyerekeknek. A grillező eszközöket pedig nagyon szépen, rendben
kell eltenni, ápolni, hogy valóban bármikor előhúzhassuk, ha sütni támad
kedvünk. No jó, a mogyoróvesszőket nem muszáj, azt vághatunk következő
alkalommal frisset, ruganyosat, ha kószálni lesz újra kedvünk!
kikapcsolódásról, mint magáról a táplálkozásról. Ilyenkor minden leleményes
ötletet be lehet dobni a közösbe, nem félünk, hogy úszni fog a konyha, valóban
?szabadabbnak? érezzük magunkat attól, hogy odakinn főzőcskézünk. Általában nem
egyedül állunk neki e kellemes műveletnek, hanem társasággal, családdal,
barátokkal, tehát alkalomszámba megy, és mint ilyen, kiemel a hétköznapokból.
Van, aki csak úgy ébred szombat reggel, hogy ma túl szép az idő a bennüléshez,
és azonnal elfut pár mogyorófavesszőt vágni egy kis szalonnázáshoz; más
megtervezi előre, bevásárol, szeletel, pácol, akár napokig is. Majd a grillezni
valóhoz frissen kirántja a zöldhagymát, salátát a földből, az illatoknak senki
nem fog tudni ellenállni. No meg ott a jó öreg bogrács, van lapos fenekű meg
kerek, akaszthatjuk rúdra, háromlábra, kampóra, ? olyan rotyogós gulyások,
halászlevek főnek benne, míg elszórakoztatjuk egymást, vagy végigkapirgáljuk a
kertet egy gereblyével, hogy ?a király bácsi is megnyalja mind a tíz ujját
utána!? Szerényebb eszközök ugyanolyan jól megteszik: tárcsán sütjük az
őzlábgombát, túróval töltött csiperkét, flekkent. Én még a négybevágott krumplit
is bedobom a közepébe. Szenzációs. Aztán a sok új masinéria, ilyen-olyan
grillezők: kerekek, négyszögűek, fedettek, fedetlenek, kerekesek, csak meg nem
szólalnak, mit-hogyan rendezz el rajtuk! És kiderül, bármelyik jó a szabadtüzes
sütéshez. Ilyenkor megengedőbb, nyitottabb, barátságosabb mindenki, figyeljük
csak meg, jobban megy az összedolgozás a cél érdekében, pattognak a viccek,
jópofa mondások, élénkebbek a gyerekek, az egész kert vagy erdőszéle, patakpart
és sátortábor, minden és mindenki arra vár, hogy végre elkészüljön a finom
fogás. Ám bármennyire is szabadak vagyunk, ne feledkezzünk meg a tűzről, csak
úgy rakjuk meg, ahogy szabad, ahol szabad, ezt nagyon be kell tartanunk, és
megtanítanunk a gyerekeknek. A grillező eszközöket pedig nagyon szépen, rendben
kell eltenni, ápolni, hogy valóban bármikor előhúzhassuk, ha sütni támad
kedvünk. No jó, a mogyoróvesszőket nem muszáj, azt vághatunk következő
alkalommal frisset, ruganyosat, ha kószálni lesz újra kedvünk!
![Tovább](/templates/pictures/tovabb1.png)
Adatlap
Ár: | 590 Ft |
Könyvkereső: | Szakács |
Feladás dátuma: | 2025.02.09 |
Eddig megtekintették 0 alkalommal |
A hirdető adatai
![Tovább](/templates/pictures/tovabb2.png)
Könyv kereső rovaton belül a(z) "Sütés-főzés szabadtűzön" című hirdetést látja. (fent)