Erdélyi lakoma újratöltve - Irodalmi szakácskönyv
Erdélyi lakoma újratöltve - Irodalmi szakácskönyv Kövi Pál pontosan ismerte
Erdély múltját és multikulturális hagyományait. Könyve az egymás mellett élő,
folyamatos kölcsönhatásban lévő kultúrák konyháját mutatja be, hiszen minden más
olvasat fikció lenne. Nyáry Krisztián Kövi Pál, híres New York-i vendéglős (Four
Seasons) a hetvenes években visszatért ifjúkorának helyszínére, Erdélybe, hogy
összegyűjtse a régi magyar, székely, román, szász, zsidó, örmény, szombatos stb.
recepteket. A szakácskönyvet azután megtöltötte kulináris esszékkel, a kor
erdélyi íróit kérte föl szerzőknek. A könyv először 1980-ban jelent meg
Bukarestben, majd pár évvel később New York-ban angolul. Mi most újratöltöttük
Kövi alapművét: a csodálatos és autentikus receptek maradtak, az esszéket pedig
újakra cseréltük. Az új kiadás szerzői: Bächer Iván, Cserna-Szabó András, Darida
Benedek, Demény Péter, Andrei Dósa , Esterházy Péter, Kali Kinga, Király Kinga
Júlia, Nyáry Krisztián, Papp Sándor Zsigmond, Frank J. Prial, Saly Noémi,
Szederkényi Olga, Tatár Zoltán, Tompa Imre, Ugron Zsolna, Váncsa István. Az új
írásokban feltűnnek puliszkák és tokányok, az erdélyi zsidó és örmény konyha
fogásai, kolozsvári káposzták és a vásárhelyi vargabélesek, nyomtatott
szakácskönyvek és nagymamák kézzel írt receptfüzetei, útszéli sütödék és
legendás vendéglők, ősi fogások és hamis műételek, csorbák és miccsek, zakuszkák
és flekkenek, szászok és románok - és ez a felsorolás csak egy kis ízelítő!
összeállította és szerkesztette Cserna-Szabó András
Erdély múltját és multikulturális hagyományait. Könyve az egymás mellett élő,
folyamatos kölcsönhatásban lévő kultúrák konyháját mutatja be, hiszen minden más
olvasat fikció lenne. Nyáry Krisztián Kövi Pál, híres New York-i vendéglős (Four
Seasons) a hetvenes években visszatért ifjúkorának helyszínére, Erdélybe, hogy
összegyűjtse a régi magyar, székely, román, szász, zsidó, örmény, szombatos stb.
recepteket. A szakácskönyvet azután megtöltötte kulináris esszékkel, a kor
erdélyi íróit kérte föl szerzőknek. A könyv először 1980-ban jelent meg
Bukarestben, majd pár évvel később New York-ban angolul. Mi most újratöltöttük
Kövi alapművét: a csodálatos és autentikus receptek maradtak, az esszéket pedig
újakra cseréltük. Az új kiadás szerzői: Bächer Iván, Cserna-Szabó András, Darida
Benedek, Demény Péter, Andrei Dósa , Esterházy Péter, Kali Kinga, Király Kinga
Júlia, Nyáry Krisztián, Papp Sándor Zsigmond, Frank J. Prial, Saly Noémi,
Szederkényi Olga, Tatár Zoltán, Tompa Imre, Ugron Zsolna, Váncsa István. Az új
írásokban feltűnnek puliszkák és tokányok, az erdélyi zsidó és örmény konyha
fogásai, kolozsvári káposzták és a vásárhelyi vargabélesek, nyomtatott
szakácskönyvek és nagymamák kézzel írt receptfüzetei, útszéli sütödék és
legendás vendéglők, ősi fogások és hamis műételek, csorbák és miccsek, zakuszkák
és flekkenek, szászok és románok - és ez a felsorolás csak egy kis ízelítő!
összeállította és szerkesztette Cserna-Szabó András
Adatlap
Ár: | 5.990 Ft |
Könyvkereső: | Szakács |
Feladás dátuma: | 2024.12.11 |
Eddig megtekintették 11 alkalommal |
A hirdető adatai
Könyv kereső rovaton belül a(z) "Erdélyi lakoma újratöltve - Irodalmi szakácskönyv" című hirdetést látja. (fent)