Betöltés...

Bioételek gabonából

Bioételek gabonából Jó fél évszázada ? gyerekkoromban ? Üllőn a Berkes utcában
még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott lábatlankodtunk a gépeknél, a
kezünkkel szeleltük a magokat és úgy ettük. Édesanyám mindig mondta nekem, jól
nézd meg, kisfiam, mert minden búzaszemen ott van Jézus arcképe. Én nagyítót is
szereztem, és úgy nézegettem. Azóta már tudom, a búza a legértékesebb
gabonafélénk, a lisztjéből sütött kenyér pedig szakrális ?anyag?, a magyarság
szent eledele. De a búza mellett a rozs, az árpa, a köles vagy akár a hajdina is
az adott táj és az ott élő emberi közösség meghatározó élelme és takarmánya.
Mert nem csak kenyér sül a gabonafélékből, de számtalan étel és ital is készül
belőlük. Könyvünk ezekből ad ízelítőt. A Kárpát-medence egész területéről, a
magyarlakta vidékekrôl gyujtöttük a könyv anyagát. Sokan elárulták a régi,
féltve őrzött recepteket. És ha otthon ezeket az ételeket megfőzik, a
rejtekekből előkerülnek a régi ízek és zamatok: ezek őrzik az ősi tudást, azt
hogy a gabonamagvak a betakarítást követően tovább élnek. Éppen ezért hívja még
a ma élő magyarság is sok helyütt a gabonát életnek.

Tovább
Adatlap
Ár: 3.890 Ft
 
Feladás dátuma: 2024.12.21
Eddig megtekintették 17 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Bioételek gabonából
Lehetőségek
Megosztók

Könyv kereső rovaton belül a(z) "Bioételek gabonából" című hirdetést látja. (fent)



Lőrincze Lajos Nyelvőrségen antik (Akadémiai Kiadó), 1968 459 o., vászon kötés védőborítóval, közepes állapotú védőborítón szakadások, kopottas 650.-