Betöltés...

Alacsony FODMAP étrend

Alacsony FODMAP étrend Hiánypótló, hasznos és különlegesen gyakorlati
táplálkozási ?tanácsadót? ad az olvasók kezébe BARTHA ÁKOS és MEZEI ELMIRA.
Azoknak kívánnak segítséget nyújtani, akik valamilyen emésztési problémával
küszködnek, ami napjainkban, életmódunk és táplálékaink változásával sajnos
egyre gyakoribb. Az orvostudománynak megvannak a válaszai a fenti problémákra,
de ezek leginkább a gyógyszeres kezelésben merülnek ki. A szerzőpáros a bajok
gyökeréhez nyúl vissza, amikor mindennapi táplálékainkat veszi szemügyre. Az
ausztrál Monash Egyetem kutatói által tudományos alapon kidolgozott módszer
alapja az ún. erjedő szénhidrátok ? kezdőbetűikből alkotott nevükön: FODMAP-ok ?
kerülése, mivel az arra érzékenyeknél ezek komoly bélpanaszokat okozhatnak. A
leggyakoribb ilyen jellegű emésztőszervi egyensúlytalanság az IBS
(irritábilisbél-szindróma), melynek kezelésében ezzel a módszerrel óriási
sikereket érnek el. Ezenkívül hatékony lehet még IBD (gyulladásos
bélbetegségek), funkcionális emésztőszervi rendellenességek,
bélflóra-egyensúlytalanságok, felszívódási és emésztési zavarok,
laktózérzékenység, valamint NCGS (nem cöliákiás gluténérzékenység) esetén. A
terápiás célú étrend lényege, hogy kerüljük a magas FODMAP-tartalmú táplálékokat
? többek között a laktóztartalmú tejtermékeket, a gluténtartalmú gabonaféléket,
bizonyos zöldségeket és olajos magvakat, valamint némelyik gyümölcsöt is. Nem
kell azonban megijedni, mert igen változatos a fogyasztható ételek sora ?
idetartozik minden hús- és halféle, a laktózmentes tejtermékek, a tojás, illetve
sokféle zöldség és gyümölcs. A szerzők az alacsony FODMAP-étrend tudományos
alaposságú és részletes bemutatása mellett kitérnek egyes betegségtípusok
(endometriózis, ekcéma stb.) és a táplálkozás összefüggéseire, az igénybe vehető
diagnosztikai eljárásokra, a manapság heves viták tárgyát képező probiotikumok
hasznára, a modern kori édesítők, valamint a prebiotikus rostok és a
gyógynövények szerepére. A kötet második részében szereplő ínycsiklandó és
főképp egészséges receptek pedig azt bizonyítják, hogy egy diéta nemcsak
változatos, hanem igazán élvezetes is lehet! BARTHA ÁKOS az élelmiszer- és a
táplálkozástudomány több területén is tevékenykedett, hosszú évek óta
foglalkozik az ételek, a táplálkozás bonyolult témakörével. Tapasztalataira és
tanulmányaira alapozva kutatja a különböző diétákat és terápiás célú étrendeket.
Küldetésének tekinti, hogy kiutakat mutasson a táplálkozási tanácsok
útvesztőiből, valamint hidakat építsen a hagyományos orvosi szemlélet és a
tudományosan is alátámasztott, természetes módszerek között. MEZEI ELMIRA
táplálkozási tanácsadó és reformszakács, számtalan egészséges és ínycsiklandó
étel megálmodója, tucatnyi nagy sikerű szakácskönyv szerzője. Specialitása a
szűkített keresztmetszetű táplálkozáson belül a teljesség megtalálása.
Főzőtanfolyamain és könyveiben arra tanít, hogy hogyan lehet egy diéta keretein
belül ínyenc és teljes értékű kulináris élményt létrehozni. Inspirációt
leginkább az ősi alapokon nyugvó, természetes és szezonális táplálkozásból
merít.

Tovább
Adatlap
Ár: 4.790 Ft
Könyvkereső: EGYÉB
 
Feladás dátuma: 2024.12.21
Eddig megtekintették 22 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Alacsony FODMAP étrend
Lehetőségek
Megosztók

Könyv kereső rovaton belül a(z) "Alacsony FODMAP étrend" című hirdetést látja. (fent)



Se vas, se tűz - Zenit 3. Rövid leírás: Madeleine ?Magnusson PhD-hallgató a göteborgi egyetemen, botanika szakon. Kanada növényvilágát kutatja, rendszeresen fut, egészségesen étkezik ? és metálzenét hallgat. Kedvenc együttesének már évek óta minden koncertjére eljár, akár külföldre is....