A BÉL-AGY KAPCSOLAT
A testünkön belüli rejtett kommunikáció hatása hangulatunkra, döntéseinkre és
egészségi állapotunkra Szerző: Emeran Mayer Kulcslyuk Kiadó, 2024 Ha valaha
előfordult már velünk, hogy a félelemtől vagy az idegességtől összeszorult a
gyomrunk; hogy a stressz hatására hasmenés tört ránk, nem bírtunk enni, vagy
éppen a szokásosnál jóval többet ettünk; hogy egy égbekiáltó igazságtalanság
láttán szabályosan émelyegni kezdtünk, akkor személyes tapasztalatunk is van
arról, hogy az agyunk és az emésztőrendszerünk szoros kapcsolatban áll
egymással, és a kettő között élénk kommunikáció zajlik. Ezt a kapcsolatot
nyelvünk is hűen tükrözi - gondoljunk csak az olyan beszédes metaforákra, mint
például, hogy nem tudja megemészteni, gyomorforgatóan viselkedik, be van tojva
stb. Már az ókori tudósok is tisztában voltak vele (Hippokratésztől
Paracelsusig), hogy amennyiben a bélrendszerben felborul a kívánatos egyensúly,
annak az egész szervezet, így többek között a psziché egészségromlása lehet a
következménye - ám erről a tényről a nyugati orvoslás hosszú időn át hajlamos
volt megfeledkezni. Az utóbbi évek döbbenetes kutatásainak köszönhetően azonban
a bél-agy kapcsolat ismét a figyelem középpontjába került, s már azt is tudjuk,
hogy a bélrendszer a benne élő mikrobákkal szoros kölcsönhatásban képes
befolyásolni alapvető érzelmeinket, viselkedésünket, sőt, számos döntésünket is
- és távolról sem csak azokat, amelyek az ételekkel függenek össze. Mint ahogy
az átélt érzelmeink is közvetlenül hatnak emésztőrendszerünk állapotára és
egészségére. Dr. Emeran Mayer, a UCLA Orvosi, Élettani és Pszichiátriai
Tanszékének professzora, a bél-agy kommunikáció világhírű kutatója ebben a
könyvében laikusok számára is izgalmasan és érthetően mutatja be ezt a fejlődő
tudományterületet, beavatva abba, hogy -miként javíthatjuk közérzetünket,
enyhítve a hangulatingadozásokat, a szorongást, a depressziót és a fáradtságot
-hogyan gyógyíthatjuk az emésztőrendszert és erősíthetjük meg immunrendszerünket
a megfelelő étrenddel -tehetünk-e valamit azért, hogy megelőzzük az olyan
neurológiai betegségek kialakulását, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór
-hogyan egyensúlyozhatjuk ki a mikrobiomot fermentált ételek és probiotikumok
fogyasztásával, böjtöléssel, illetve a cukor és a feldolgozott ételek
mellőzésével -miként segíthetjük elő a fogyást az egészséges emésztés és a
maximális tápanyagfelszívódás támogatásával -hogyan előzhetjük meg és
gyógyíthatjuk az olyan emésztőrendszeri rendellenességeket, mint a különböző
ételérzékenységek és allergiák, a szivárgó bél szindróma, az irritábilis bél
szindróma (IBS), illetve miként kezelhetjük az olyan emésztési
kellemetlenségeket, mint a gyomorégés és a puffadás. Ezekről és még számos más
érdekességről esik szó ebben a paradigmaváltó kötetben, melynek elolvasása után
garantáltan másként tekintünk majd testünkre és pszichénkre, mint eddig. A kötet
adatai: Kötés: puhatáblás Megjelenés éve: 2024 Terjedelem: 322 oldal
egészségi állapotunkra Szerző: Emeran Mayer Kulcslyuk Kiadó, 2024 Ha valaha
előfordult már velünk, hogy a félelemtől vagy az idegességtől összeszorult a
gyomrunk; hogy a stressz hatására hasmenés tört ránk, nem bírtunk enni, vagy
éppen a szokásosnál jóval többet ettünk; hogy egy égbekiáltó igazságtalanság
láttán szabályosan émelyegni kezdtünk, akkor személyes tapasztalatunk is van
arról, hogy az agyunk és az emésztőrendszerünk szoros kapcsolatban áll
egymással, és a kettő között élénk kommunikáció zajlik. Ezt a kapcsolatot
nyelvünk is hűen tükrözi - gondoljunk csak az olyan beszédes metaforákra, mint
például, hogy nem tudja megemészteni, gyomorforgatóan viselkedik, be van tojva
stb. Már az ókori tudósok is tisztában voltak vele (Hippokratésztől
Paracelsusig), hogy amennyiben a bélrendszerben felborul a kívánatos egyensúly,
annak az egész szervezet, így többek között a psziché egészségromlása lehet a
következménye - ám erről a tényről a nyugati orvoslás hosszú időn át hajlamos
volt megfeledkezni. Az utóbbi évek döbbenetes kutatásainak köszönhetően azonban
a bél-agy kapcsolat ismét a figyelem középpontjába került, s már azt is tudjuk,
hogy a bélrendszer a benne élő mikrobákkal szoros kölcsönhatásban képes
befolyásolni alapvető érzelmeinket, viselkedésünket, sőt, számos döntésünket is
- és távolról sem csak azokat, amelyek az ételekkel függenek össze. Mint ahogy
az átélt érzelmeink is közvetlenül hatnak emésztőrendszerünk állapotára és
egészségére. Dr. Emeran Mayer, a UCLA Orvosi, Élettani és Pszichiátriai
Tanszékének professzora, a bél-agy kommunikáció világhírű kutatója ebben a
könyvében laikusok számára is izgalmasan és érthetően mutatja be ezt a fejlődő
tudományterületet, beavatva abba, hogy -miként javíthatjuk közérzetünket,
enyhítve a hangulatingadozásokat, a szorongást, a depressziót és a fáradtságot
-hogyan gyógyíthatjuk az emésztőrendszert és erősíthetjük meg immunrendszerünket
a megfelelő étrenddel -tehetünk-e valamit azért, hogy megelőzzük az olyan
neurológiai betegségek kialakulását, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór
-hogyan egyensúlyozhatjuk ki a mikrobiomot fermentált ételek és probiotikumok
fogyasztásával, böjtöléssel, illetve a cukor és a feldolgozott ételek
mellőzésével -miként segíthetjük elő a fogyást az egészséges emésztés és a
maximális tápanyagfelszívódás támogatásával -hogyan előzhetjük meg és
gyógyíthatjuk az olyan emésztőrendszeri rendellenességeket, mint a különböző
ételérzékenységek és allergiák, a szivárgó bél szindróma, az irritábilis bél
szindróma (IBS), illetve miként kezelhetjük az olyan emésztési
kellemetlenségeket, mint a gyomorégés és a puffadás. Ezekről és még számos más
érdekességről esik szó ebben a paradigmaváltó kötetben, melynek elolvasása után
garantáltan másként tekintünk majd testünkre és pszichénkre, mint eddig. A kötet
adatai: Kötés: puhatáblás Megjelenés éve: 2024 Terjedelem: 322 oldal
Adatlap
Ár: | 3.990 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2024.11.06 |
Eddig megtekintették 7 alkalommal |
A hirdető adatai
Könyv kereső rovaton belül a(z) "A BÉL-AGY KAPCSOLAT " című hirdetést látja. (fent)