AZ EGRI BIKAVÉR - EGY LEGENDÁS BOR TÖRTÉNETE
Szerzők: Csutorás Ferenc, Papp Péter István, Szilágyi Réka Jaffa Kiadó, 2021 A
bikavér az Egri borvidék legrégebbi és legismertebb márkája, legalább százötven
éves múlttal büszkélkedhet, története mégis feldolgozatlan. Mikor készülhetett
az első bikavér, és milyen fajták házasításából állt? És vajon volt-e házasítási
receptúra? Milyen szerepet játszott a kadarka a bor történetében? Mit neveztek
vinum rubrumnak, és mi volt a subrubrum? Egyáltalán: mit értettek több mint száz
évvel ezelőtt bikavér néven? A szerzők hosszú évek óta gyűjtik és tanulmányozzák
az egri borvidékre, különösképpen a bikavérre vonatkozó forrásokat. Hiánypótló
kötetük az egri bikavér sikerekkel és buktatókkal, olykor kudarcokkal teli, ma
is tanulságos történetét tárja az olvasók elé az 1800-as évektől napjainkig,
miközben megismerjük az Egri borvidék felemelkedésében szerepet játszó
szőlőfajtákat, a borászokat és a kereskedőket, a szőlőtermesztés és a
borkészítés korabeli divatjait, a filoxéravész pusztítását és az újrakezdés
nehézségeit, valamint a háttérben zajló történelmi-politikai események és a
különböző üzleti döntések hatásait. Szilágyi Réka borkultúra-szakértő, Csutorás
Ferenc borász és Pap Péter István történész közös munkája nem csupán egy
legendás bor eredetét tárja fel az olvasók előtt, de bizonyítja, hogy az egri
bikavér ma is különleges és egyedi karakterekkel rendelkező vörösbor, amely
magában hordozza egy rendkívüli természeti adottságokkal megáldott borvidék
minden jellegzetességét. A kötet adatai: Kötés: kartonált Megjelenés éve: 2021
Terjedelem: 200 oldal
bikavér az Egri borvidék legrégebbi és legismertebb márkája, legalább százötven
éves múlttal büszkélkedhet, története mégis feldolgozatlan. Mikor készülhetett
az első bikavér, és milyen fajták házasításából állt? És vajon volt-e házasítási
receptúra? Milyen szerepet játszott a kadarka a bor történetében? Mit neveztek
vinum rubrumnak, és mi volt a subrubrum? Egyáltalán: mit értettek több mint száz
évvel ezelőtt bikavér néven? A szerzők hosszú évek óta gyűjtik és tanulmányozzák
az egri borvidékre, különösképpen a bikavérre vonatkozó forrásokat. Hiánypótló
kötetük az egri bikavér sikerekkel és buktatókkal, olykor kudarcokkal teli, ma
is tanulságos történetét tárja az olvasók elé az 1800-as évektől napjainkig,
miközben megismerjük az Egri borvidék felemelkedésében szerepet játszó
szőlőfajtákat, a borászokat és a kereskedőket, a szőlőtermesztés és a
borkészítés korabeli divatjait, a filoxéravész pusztítását és az újrakezdés
nehézségeit, valamint a háttérben zajló történelmi-politikai események és a
különböző üzleti döntések hatásait. Szilágyi Réka borkultúra-szakértő, Csutorás
Ferenc borász és Pap Péter István történész közös munkája nem csupán egy
legendás bor eredetét tárja fel az olvasók előtt, de bizonyítja, hogy az egri
bikavér ma is különleges és egyedi karakterekkel rendelkező vörösbor, amely
magában hordozza egy rendkívüli természeti adottságokkal megáldott borvidék
minden jellegzetességét. A kötet adatai: Kötés: kartonált Megjelenés éve: 2021
Terjedelem: 200 oldal
Adatlap
Ár: | 2.800 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2024.11.26 |
Eddig megtekintették 28 alkalommal |
A hirdető adatai
Könyv kereső rovaton belül a(z) "AZ EGRI BIKAVÉR - EGY LEGENDÁS BOR TÖRTÉNETE" című hirdetést látja. (fent)