
Javallat kurkuma étrend-kiegészítő kapszula 60 db
JAVALLAT® Kurkuma 60 db étrend-kiegészítő kapszula, bevizsgált, kiváló minőségű
gyógynövényből. A kurkuma hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató
hatásai: 1. Támogatja az ízületek rugalmasságának, komfortjának fenntartását.2.
Hozzájárul a szív és az érrendszer egészségéhez.3. Javítja az étvágyat,
támogatja az egész?séges emésztést.4. Hozzájárul a máj egészségéhez és a normál
epekiválasztáshoz.5. Támogatja az idegrendszer egészségét, a lelki egyensúly
megőrzését.6. Elősegíti az allergénekkel szembeni ellenállást.7. Támogatja a bőr
egészségének fenntartását.8. Hozzájárul a tüdő és a felső légutak egészségének
megőrzéséhez. Miért ajánljuk? Kimagasló mennyiségű kurkumagyökeret
(700 mg) tartalmazó kapszula! A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor
általános előnyei: nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb
mennyiség is elegendő), jobb oldhatóság, több vízoldható rost, magasabb
flavonoid- és polifenoltartalom, erősebb antioxidáns hatás, elnyújtott
felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás, teljes hatóanyagspektrum. Adalékanyag-
és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült. A kapszulákban lévő porból
tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető. Mikor ajánljuk? A
kurkuma rendszeres fogyasztása az egészséges emberek számára is számos előnnyel
jár, hiszen többek között támogatja az ízületek rugalmasságának fenntartását,
elősegíti az egészséges emésztést, hozzájárul a szív és az érrendszer
egészségéhez és támogatja a normál epekiválasztást. ? Részletes tájékoztató az
terméken megjelenő egészséggel kapcsolatos állításokról. A kurkuma abban az
esetben is fogyasztható, amennyiben már gyógyszert szed gyulladásos ízületi
betegségének (reuma, ízületi kopás) kezelésére. Szintén fogyasztható
koleszterinszintet csökkentő, valamint a szív és érrendszert érintő gyógyszerek
mellett is, amennyiben gyógynövényt is szeretne fogyasztani egészségtámogató
céllal. A kurkuma egészségtámogató hatásai 1. Az ízületek egészségét és könnyű
hajlítását támogató hatása A kurkuma és fő hatóanyaga a kurkumin. Számos
klinikai vizsgálat eredménye támasztja alá, hogy támogatja az ízületek
egészségét és könnyű hajlítását. Az egyik ilyen készítményt Olaszországban
vizsgálták és 2-3 hónap után kutatók megállapították, hogy a támogatta az
ízületek könnyű hajlítását. A vizsgálatban résztvevők a kezelés végére
csökkenthették a korábban felírt nem szteroid fájdalomcsillapítók napi adagját
(Belcaro 1. és 2.). Egy másik indiai vizsgálatban a hat héten keresztül szedett
kurkuma szintén placebóval (hatóanyag nélküli készítménnyel) összehasonlítva
segítette az ízületek funkcionalis működését (Madhu). Egy japánban végzett
klinikai kutatás megerősítette, hogy a kurkuma eredményes kiegészítője lehet a
térdfájdalomra szedett fájdalomcsillapítóknak (Nakagawa). A kurkuma ízületek
egészségére gyakorolt kedvező élettani hatását iráni, belga és thaiföldi
kutatások is alátámasztották (Hashemzedeh, Henrotin, Kuptniratsaikul, Amalraj,
Javadi). 2. A szív és érrendszer egészségét támogató hatása A magas
koleszterinszint lassan, évek alatt károsítja érrendszerünket: sokáig nem okoz
panaszokat, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat
idézhet elő az arra hajlamos emberek érfalán. A magas koleszterinszint hosszú
távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke
kockázatát. Ezért érdemes rendszeresen olyan ételeket, gyógynövényeket
fogyasztani, amelyek támogatják a normál koleszterinszint fenntartását. A
naponta háromszor 1 g kurkumapor fogyasztása (étkezéssel együtt) 12 hét
elteltével hozzájárult a vizsgálatban résztvevők triglicerid-, az
összkoleszterin- és az LDL-koleszterinszintjének normalizálásához egy iráni
vizsgálatban. Emellett csökkent a résztvevők testtömeg-indexe (BMI), valamint a
hasuk körfogata, továbbá emelkedett a vérükben a "jó" koleszterin (HDL) szintje
is (Ghaffari). A kurkumával kapcsolatban emellett legalább 20 olyan klinikai
vizsgálatot végeztek, amelyben a vérzsír és vérkoleszterin szintjére gyakorolt
hatását vizsgálták. Ezeket a vizsgálatokat többször, több módon is összevetették
egymással, hogy az összesített adatokból juthassanak a kutatók biztos
megállapításra. Az összegző tanulmányok alapján a kurkuma jelentősen hozzájárul
az egészséges vérzsírszint fenntartásához, emellett növeli a "jó koleszterinnek"
is nevezett HDL-koleszterin szintjét. A kutatások alapján az vérzsír és
koleszterin értékek annál tovább javulnak, minél több időn keresztül használja
valaki a kurkumát erre a célra (Qin, Simental-Mendía). A magas koleszterin- és
vérzsírszint jellemzően nem önmagában, hanem más tünetekkel együtt (elhízás,
magas vércukorszint, magas vérnyomás) jelentkezik. Ezeket a tüneteket együttesen
metabolikus szindrómának nevezzük, amely az anyagcsere kóros megváltozását
jelenti. Egy thaiföldi kutatásban azt vizsgálták, hogy mi történik azokkal a
megemelkedett vércukorszinttel rendelkező (prediabéteszes) emberekkel, akik
kurkumakészítményt fogyasztanak. A vizsgált személyeket, összesen 240 főt, két
csoportba osztották, egyik felük a kurkumakészítményt kapta, a másik felük pedig
hatóanyag nélküli készítményt (placebót). A kilenc hónapos vizsgálat végén a
vérvizsgálati eredményekből kiderült, hogy a kurkumát kapó személyek valamennyi
vizsgált eredménye kedvezőbben alakult. Az hasnyálmirigyük béta sejtjei (amelyek
az inzulint termelik) szintén jobb állapotban voltak a vizsgálat végén
(Chuengsamarn). A kurkuma vércukorszintre és ezáltal a szív és érrendszer
egészségére gyakorolt hatása nem csupán rövidtávú, hanem a HbA1c szintjét is
csökkenti. (A HbA1c egy vércukorszintet jellemző paraméter, amellyel a vérvétel
előtti 6-10 hét vércukor értékének az átlaga határozható meg) (Honda, Patel). A
kurkuma elhízásra gyakorolt hatását is több (legalább 11) vizsgálatban kutatták.
Ezekről szintén készült egy összegző tanulmány, amelyben a kutatók
megállapították, hogy a kurkuma legalább 8 hétig történő fogyasztása elhízott
embereknél segít testsúly csökkentésében (Mousavi). 3. Emésztésjavító, étkezés
után jó közérzetet támogató hatása A kurkumát évezredek óta használják
fűszerként az emésztés javítására. A tapasztalati megfigyeléseket a következő
tudományos vizsgálatok is alátámasztják: Egy tahiföldi kutatásban eredményesen
használták az emésztés egészségének támogatására. A vizsgálatban részt vevők hét
napon keresztül, naponta négy alkalommal fogyasztottak 500 mg kurkumát
(Thamlikitkul). Egy másik olaszországi kutatásban a kurkuma hatását
édesköménnyel együtt vizsgálták. Ebben 121 személy vett részt, akik egy hónapig
kaptak ilyen kurkumakészítményt vagy placebót. A vizsgálat egy hónapig tartott
és igazolta a készítmény kedvező lettani hatását (Portincasa). A kurkuma az
emésztőrendszeren belül a vastagbélre is kedvező hatást gyakorolt egy izraeli
kutatásban. A vizsgálatban résztvevők szubjektív értékelését endoszkópos
vizsgálattal is alátámasztották a kutatók (Lang). Emberi és állatkísérletekben a
kurkuma, illetve izolált összetevői fokozták a bélmozgást (Shimouchi, Kumar).
Állatkísérletekben a kurkumin javította az emésztőenzimek aktivitását, illetve
csökkentette a gyomor-bélrendszeri gyulladások előfordulását, és növelte a
bélfal nyálkahártyájának vastagságát (Sivalingam, Mahattanadul). 4. A máj
egészséges működését és az egészséges epeürülést támogató hatása A kurkumát
hagyományosan a máj egészségének támogatására használják. Számos kutatás
igazolta, hogy a kurkuma adagolása csökkentette a mesterségesen indukált
májkárosodást (Park, Soni, Reyes-Gordillo, Vizzutti, El Agamy). A kurkuma
(kurkumin) rendszeres fogyasztása segít a májban csökkenteni a zsírlerakódást,
ezzel segítve annak egészséges működését (Rahmani, Panahi, Goodarzi). A kurkuma
fokozza az epekiválasztást és összehúzódásra készteti az epehólyagot. Fokozott
epetermelés hatására javul a zsíros ételek emésztése. A kísérletek szerint a
kurkuma már kis mennyiségben is kifejti ezt a kedvező élettani hatást (Rasyd) 5.
Az idegrendszer egészségét és a lelki egyensúly megőrzését támogató hatása A
kurkuma korral összefüggő szellemi hanyatlásra gyakorolt hatását három klinikai
kutatásban is vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin
mérsékelten javítja a szellemi képességeket idős korban. Az egyik ilyen
kutatásban 18 hónap után jobb volt a hosszú távú memóriája és figyelme azoknak a
középkorú vagy idősebb résztvevőknek, akik demenciában még nem szenvedtek, de
esetleg már enyhe csökkenést tapasztaltak szellemi képességeikben (Small, Zhu).
Több klinikai vizsgálat együttes értékelése alapján a kurkumin hangulatjavító
hatású volt (Al-Karawi, Yu JJ.). A Biológiai Pszichiátriai Társaságok
Világszövetsége (WFSBP) a kurkumát napi 500-1000 mg-os adagolás mellett ajánlja
hangulatjavításra (Sarris) 6. Allergénekkel szembeni ellenállás támogatása A
kurkuma jó kiegészítője lehet a szénanátha tüneteire alkalmazott gyógyszeres
terápiának. Ezt egy kínai kutatás is alátámasztja, amelyben a placebóval szemben
a kurkumin kedvező élettani hatásúnak bizonyult. Emellett számos szénanáthára
jellemző, vérből kimutatható gyulladásserkentő anyag képződését is gátolta (Wu).
7. A bőr egészségének fenntartását támogató hatása Egyre több bizonyíték
támasztja alá, hogy a kurkuma felhasználható a bőr egészségének támogatására.
Egy 18 vizsgálatot összefogó átfogó tanulmány alapján a kurkuma és a benne
található kurkumin az arc öregedését is segített lassítani. A tanulmányok közül
kilencben szájon át fogyasztották a kurkumát, hétben pedig bőrön alkalmazták,
míg egyben egyszerre mindkettő módon használták (Vaughn) 8. A tüdő és felső
légutak egészségét támogató hatása A kurkuma számos összetevője képes
semlegesíteni a szervezetben keletkező szabadgyököket (Araujo, Antony). A
kurkumin bizonyítottan növeli a glutation, a szuperoxid-diszmutáz és más
antioxidáns enzimek szintjét a szervezetben. A kurkuma rendszeres fogyasztása
növeli a vérplazmában lévő E-vitamin mennyiségét (Baum). A kurkuma és kivonatai
alsó és felső légutakra gyakorolt kedvező élettani hatását különböző légúti
betegségek kísérleti állatmodelljeiben mutatták ki antioxidáns, immunmoduláló és
gyulladásgátló mechanizmusokon keresztül (Ak-Karawi). Miért jobb a teljes
értékű kurkumapor, mint kurkumin és egyéb kurkumakivonatok? Bár a kurkuma
elsősorban az emésztésünket befolyásolja kedvezően az emésztőenzimek
termelődésének serkentésével, az epekiválasztás fokozásával és a kedvező
bélflóra kialakításával, ezen kívül számos kedvező egészségügyi hatása van. A
kurkuma egyik fő hatóanyaga a kurkumin (a szárított gyökér 3-5%-nyit tartalmaz
belőle), emellett más hasonló szerkezetű anyagokat, úgynevezett kurkuminoidokat
is tartalmaz. Ezeken kívül 6 százaléknyi illóolaj is található a gyökérben,
amely több tucat illó anyag keveréke, és amely számos élettanilag jelentős
hatású elemet tartalmaz. Összességében a kurkumából eddig több mint 300
biológiailag aktív összetevőt mutattak ki. Azok a kutatások, amelyek a kurkuma
és a kurkumin hatását egyszerre vizsgálták, kivétel nélkül arra a
következtetésre jutottak, hogy a kurkuma a maga teljességében hatásosabb, mint a
belőle kivont kurkumin. A Texasi Orvosi Egyetem Anderson Rákközpontjának kutatói
például kimutatták, hogy a kurkuma fogyasztása sokkal jobban akadályozza a
vastagbél rákos sejtjeinek növekedését, mint a belőle kivont kurkumin (Kim). A
kutatást azért indították el, mert azokban az országokban, ahol jelentős
mennyiségű kurkumát fogyasztanak az emberek, sokkal kisebb arányban alakul ki
vastagbéldaganat. Ugyanez a vizsgálat más daganatos sejttenyészeteken is
vizsgálata a kurkuma és a kurkumin hatását. Az eredmény minden esetben ugyanaz
volt, a kurkuma hatásosabb volt, mint a belőle kivont kurkumin. Ez természetesen
nem azt jelenti a kurkuma daganatos betegségek gyógyítására vagy megelőzésére
alkalmas, hanem azt, hogy a kedvező élettani hatása nem vezethető vissza
mindössze egyetlen benne található anyagra. Egy másik kutatásban azt vizsgálták,
hogy mennyire lesz hatásos egy olyan kurkumakivonat, amelyből a fő hatóanyagának
tekintett kurkumint teljesen eltávolították. Az eredmény magáért beszél: a
kivonat legalább olyan hatásos, ha nem hatásosabb volt az elváltozások
gátlásában és a gyulladáscsökkentésben mint kurkumint is tartalmazó kivonat
(Aggarwal). Az eredmények annak tükrében egyáltalán nem meglepők, hogy a kurkuma
számos összetevőjének gyulladáscsökkentő hatását külön-külön is igazolták már a
kutatások. A kurkumát azért is érdemes a maga teljességében (és nem kivonatként)
egészségügyi célokra használni, mivel a fő hatóanyagának tekintett kurkumint
gyakran szintetikus úton állítják elő (Zetterström). A kurkumin nagyon rosszul
szívódik fel a bélrendszerből. Bár sok gyártó azt hirdeti, hogy a kurkuminnak
fel kell szívódnia ahhoz a véráramba, hogy kifejtse hatását, ezt az állítást
eddig semmilyen meggyőző tudományos vizsgálat nem támasztotta alá. Azt viszont
tudjuk, hogy a kurkumát az elmúlt évezredekben anélkül is eredményesen használta
az emberiség, hogy túl sok kurkumin szívódott volna fel belőle a véráramba. A
kurkuma sok más gyógynövényhez hasonlóan elsősorban a bélrendszerben fejti
előnyös élettani hatásait: az epekiválasztás fokozásával javítja az emésztést és
csökkenti a koleszterinszintet, antibakteriális hatása miatt kedvező bélflórát
alakít ki, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagaival együtt segíti a
bélben és ezen keresztül a szervezet többi részében lévő gyulladások
mérséklésében, akár közvetlenül az ízületekre is hatva. Ezt támasztja alá az a
tény is, hogy bár laboratóriumi környezetben számos esetben gátolta a kóros
folyamatokat, éles helyzetben, tehát klinikai vizsgálatokban csak a vastagbél
elváltozásainál volt hatása, tehát ott, ahol nem volt szükség a kurkumin
felszívódására (Sharma). Figyelmeztetések Csökkentheti a
vércukorszintet, fokozhatja a diabétesz gyógyszerek hatását. Klinikai
vizsgálatok metaanalízise alapján a kurkuma egyik hatóanyaga, a kurkumin
csökkenti a vércukorszintet, a hemoglobin A1c-szintet és interakcióba léphet a
vércukorszintcsökkentő glibenklamiddal (Neerati, Pivari, Shafabakhsh,
Altobelli). Epeúti betegségek esetén fogyasztása orvosi konzultációt igényel!
Keserűanyag- és illóolajtartalma miatt fokozza az emésztőnedvek, azon belül is
főleg epefolyadék elválasztását, amely epekövesség, epeúti szűkület esetén
görcsöket idézet elő a fogyasztóknál. Emiatt ezen betegségek fennállása esetén
óvatosságra intjük a fogyasztókat és javasoljuk az orvosi konzultációt (Wang) 4
hét folyamatos alkalmazást követően tartson 1 hét szünetet! A megadott adagolás
mellett 4 hétig folyamatosan fogyasztható. Számos kutatásban ennél jóval
hosszabb időtartamban is fogyasztottak kurkuma készítményeket, illetve a hosszú
távú tapasztalatok alapján fűszerként fogyasztva alkalmazása tartósan is
biztonságos. Ugyanakkor a változatos, kiegyensúlyozott étrend csak úgy
biztosítható, ha az egészségtámogatásra alkalmazott gyógynövényeket is
rendszeresen váltogatjuk (van Galen) Terhesség és szoptatás esetén, valamint 6
és 12 éves kor között legfeljebb napi 1 kapszula fogyasztása javasolt. A
naponta 700 mg kurkumapor (egy kapszula) fogyasztása megfeleltethető a
fűszerként való alkalmazásnak, de az ezt meghaladó dózisok fogyasztását nem
ajánljuk terhesség és szoptatás alatt, illetve gyermekeknek, mivel a nagyobb
mennyiségek biztonságos alkalmazását nem támasztják alá tudományos adatok (van
Galen) A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és
ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő
kockázat a kurkumagyökér fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás
mellett. Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései Fogyasztása nem
helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekek elől elzárva
tartandó! Termékminőség BEVIZSGÁLT, KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ GYÓGYNÖVÉNYBŐL
Termékünket mindig az elérhető legjobb alapanyagból gyártjuk. A makroszkópos és
mikroszkópos, valamint az organoleptikus vizsgálatok és a szuperfinom por
szemcseméret meghatározása saját minőségi szabványaink szerint történik. A
termék gyártói minőségi tanúsítványa ide kattintva tölthető le.
"ACRLAB" MINŐSÉGTANÚSÍTÓ VÉDJEGY A laboratóriumi vizsgálatokban állandó
partnerünk az ACCREDIT Laboratórium Kft, amely az ACRLAB minőségtanúsító védjegy
használatát minden esetben gyártási tételenként engedélyezi. A termékkel
kapcsolatos részletes analitikai vizsgálatok eredményei letölthetők a
laboratórium honlapjáról ide kattintva. Gyártásunk minőségbiztosítási
folyamatairól ide kattintva olvashat bővebben.
gyógynövényből. A kurkuma hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató
hatásai: 1. Támogatja az ízületek rugalmasságának, komfortjának fenntartását.2.
Hozzájárul a szív és az érrendszer egészségéhez.3. Javítja az étvágyat,
támogatja az egész?séges emésztést.4. Hozzájárul a máj egészségéhez és a normál
epekiválasztáshoz.5. Támogatja az idegrendszer egészségét, a lelki egyensúly
megőrzését.6. Elősegíti az allergénekkel szembeni ellenállást.7. Támogatja a bőr
egészségének fenntartását.8. Hozzájárul a tüdő és a felső légutak egészségének
megőrzéséhez. Miért ajánljuk? Kimagasló mennyiségű kurkumagyökeret
(700 mg) tartalmazó kapszula! A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor
általános előnyei: nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb
mennyiség is elegendő), jobb oldhatóság, több vízoldható rost, magasabb
flavonoid- és polifenoltartalom, erősebb antioxidáns hatás, elnyújtott
felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás, teljes hatóanyagspektrum. Adalékanyag-
és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült. A kapszulákban lévő porból
tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető. Mikor ajánljuk? A
kurkuma rendszeres fogyasztása az egészséges emberek számára is számos előnnyel
jár, hiszen többek között támogatja az ízületek rugalmasságának fenntartását,
elősegíti az egészséges emésztést, hozzájárul a szív és az érrendszer
egészségéhez és támogatja a normál epekiválasztást. ? Részletes tájékoztató az
terméken megjelenő egészséggel kapcsolatos állításokról. A kurkuma abban az
esetben is fogyasztható, amennyiben már gyógyszert szed gyulladásos ízületi
betegségének (reuma, ízületi kopás) kezelésére. Szintén fogyasztható
koleszterinszintet csökkentő, valamint a szív és érrendszert érintő gyógyszerek
mellett is, amennyiben gyógynövényt is szeretne fogyasztani egészségtámogató
céllal. A kurkuma egészségtámogató hatásai 1. Az ízületek egészségét és könnyű
hajlítását támogató hatása A kurkuma és fő hatóanyaga a kurkumin. Számos
klinikai vizsgálat eredménye támasztja alá, hogy támogatja az ízületek
egészségét és könnyű hajlítását. Az egyik ilyen készítményt Olaszországban
vizsgálták és 2-3 hónap után kutatók megállapították, hogy a támogatta az
ízületek könnyű hajlítását. A vizsgálatban résztvevők a kezelés végére
csökkenthették a korábban felírt nem szteroid fájdalomcsillapítók napi adagját
(Belcaro 1. és 2.). Egy másik indiai vizsgálatban a hat héten keresztül szedett
kurkuma szintén placebóval (hatóanyag nélküli készítménnyel) összehasonlítva
segítette az ízületek funkcionalis működését (Madhu). Egy japánban végzett
klinikai kutatás megerősítette, hogy a kurkuma eredményes kiegészítője lehet a
térdfájdalomra szedett fájdalomcsillapítóknak (Nakagawa). A kurkuma ízületek
egészségére gyakorolt kedvező élettani hatását iráni, belga és thaiföldi
kutatások is alátámasztották (Hashemzedeh, Henrotin, Kuptniratsaikul, Amalraj,
Javadi). 2. A szív és érrendszer egészségét támogató hatása A magas
koleszterinszint lassan, évek alatt károsítja érrendszerünket: sokáig nem okoz
panaszokat, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat
idézhet elő az arra hajlamos emberek érfalán. A magas koleszterinszint hosszú
távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke
kockázatát. Ezért érdemes rendszeresen olyan ételeket, gyógynövényeket
fogyasztani, amelyek támogatják a normál koleszterinszint fenntartását. A
naponta háromszor 1 g kurkumapor fogyasztása (étkezéssel együtt) 12 hét
elteltével hozzájárult a vizsgálatban résztvevők triglicerid-, az
összkoleszterin- és az LDL-koleszterinszintjének normalizálásához egy iráni
vizsgálatban. Emellett csökkent a résztvevők testtömeg-indexe (BMI), valamint a
hasuk körfogata, továbbá emelkedett a vérükben a "jó" koleszterin (HDL) szintje
is (Ghaffari). A kurkumával kapcsolatban emellett legalább 20 olyan klinikai
vizsgálatot végeztek, amelyben a vérzsír és vérkoleszterin szintjére gyakorolt
hatását vizsgálták. Ezeket a vizsgálatokat többször, több módon is összevetették
egymással, hogy az összesített adatokból juthassanak a kutatók biztos
megállapításra. Az összegző tanulmányok alapján a kurkuma jelentősen hozzájárul
az egészséges vérzsírszint fenntartásához, emellett növeli a "jó koleszterinnek"
is nevezett HDL-koleszterin szintjét. A kutatások alapján az vérzsír és
koleszterin értékek annál tovább javulnak, minél több időn keresztül használja
valaki a kurkumát erre a célra (Qin, Simental-Mendía). A magas koleszterin- és
vérzsírszint jellemzően nem önmagában, hanem más tünetekkel együtt (elhízás,
magas vércukorszint, magas vérnyomás) jelentkezik. Ezeket a tüneteket együttesen
metabolikus szindrómának nevezzük, amely az anyagcsere kóros megváltozását
jelenti. Egy thaiföldi kutatásban azt vizsgálták, hogy mi történik azokkal a
megemelkedett vércukorszinttel rendelkező (prediabéteszes) emberekkel, akik
kurkumakészítményt fogyasztanak. A vizsgált személyeket, összesen 240 főt, két
csoportba osztották, egyik felük a kurkumakészítményt kapta, a másik felük pedig
hatóanyag nélküli készítményt (placebót). A kilenc hónapos vizsgálat végén a
vérvizsgálati eredményekből kiderült, hogy a kurkumát kapó személyek valamennyi
vizsgált eredménye kedvezőbben alakult. Az hasnyálmirigyük béta sejtjei (amelyek
az inzulint termelik) szintén jobb állapotban voltak a vizsgálat végén
(Chuengsamarn). A kurkuma vércukorszintre és ezáltal a szív és érrendszer
egészségére gyakorolt hatása nem csupán rövidtávú, hanem a HbA1c szintjét is
csökkenti. (A HbA1c egy vércukorszintet jellemző paraméter, amellyel a vérvétel
előtti 6-10 hét vércukor értékének az átlaga határozható meg) (Honda, Patel). A
kurkuma elhízásra gyakorolt hatását is több (legalább 11) vizsgálatban kutatták.
Ezekről szintén készült egy összegző tanulmány, amelyben a kutatók
megállapították, hogy a kurkuma legalább 8 hétig történő fogyasztása elhízott
embereknél segít testsúly csökkentésében (Mousavi). 3. Emésztésjavító, étkezés
után jó közérzetet támogató hatása A kurkumát évezredek óta használják
fűszerként az emésztés javítására. A tapasztalati megfigyeléseket a következő
tudományos vizsgálatok is alátámasztják: Egy tahiföldi kutatásban eredményesen
használták az emésztés egészségének támogatására. A vizsgálatban részt vevők hét
napon keresztül, naponta négy alkalommal fogyasztottak 500 mg kurkumát
(Thamlikitkul). Egy másik olaszországi kutatásban a kurkuma hatását
édesköménnyel együtt vizsgálták. Ebben 121 személy vett részt, akik egy hónapig
kaptak ilyen kurkumakészítményt vagy placebót. A vizsgálat egy hónapig tartott
és igazolta a készítmény kedvező lettani hatását (Portincasa). A kurkuma az
emésztőrendszeren belül a vastagbélre is kedvező hatást gyakorolt egy izraeli
kutatásban. A vizsgálatban résztvevők szubjektív értékelését endoszkópos
vizsgálattal is alátámasztották a kutatók (Lang). Emberi és állatkísérletekben a
kurkuma, illetve izolált összetevői fokozták a bélmozgást (Shimouchi, Kumar).
Állatkísérletekben a kurkumin javította az emésztőenzimek aktivitását, illetve
csökkentette a gyomor-bélrendszeri gyulladások előfordulását, és növelte a
bélfal nyálkahártyájának vastagságát (Sivalingam, Mahattanadul). 4. A máj
egészséges működését és az egészséges epeürülést támogató hatása A kurkumát
hagyományosan a máj egészségének támogatására használják. Számos kutatás
igazolta, hogy a kurkuma adagolása csökkentette a mesterségesen indukált
májkárosodást (Park, Soni, Reyes-Gordillo, Vizzutti, El Agamy). A kurkuma
(kurkumin) rendszeres fogyasztása segít a májban csökkenteni a zsírlerakódást,
ezzel segítve annak egészséges működését (Rahmani, Panahi, Goodarzi). A kurkuma
fokozza az epekiválasztást és összehúzódásra készteti az epehólyagot. Fokozott
epetermelés hatására javul a zsíros ételek emésztése. A kísérletek szerint a
kurkuma már kis mennyiségben is kifejti ezt a kedvező élettani hatást (Rasyd) 5.
Az idegrendszer egészségét és a lelki egyensúly megőrzését támogató hatása A
kurkuma korral összefüggő szellemi hanyatlásra gyakorolt hatását három klinikai
kutatásban is vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin
mérsékelten javítja a szellemi képességeket idős korban. Az egyik ilyen
kutatásban 18 hónap után jobb volt a hosszú távú memóriája és figyelme azoknak a
középkorú vagy idősebb résztvevőknek, akik demenciában még nem szenvedtek, de
esetleg már enyhe csökkenést tapasztaltak szellemi képességeikben (Small, Zhu).
Több klinikai vizsgálat együttes értékelése alapján a kurkumin hangulatjavító
hatású volt (Al-Karawi, Yu JJ.). A Biológiai Pszichiátriai Társaságok
Világszövetsége (WFSBP) a kurkumát napi 500-1000 mg-os adagolás mellett ajánlja
hangulatjavításra (Sarris) 6. Allergénekkel szembeni ellenállás támogatása A
kurkuma jó kiegészítője lehet a szénanátha tüneteire alkalmazott gyógyszeres
terápiának. Ezt egy kínai kutatás is alátámasztja, amelyben a placebóval szemben
a kurkumin kedvező élettani hatásúnak bizonyult. Emellett számos szénanáthára
jellemző, vérből kimutatható gyulladásserkentő anyag képződését is gátolta (Wu).
7. A bőr egészségének fenntartását támogató hatása Egyre több bizonyíték
támasztja alá, hogy a kurkuma felhasználható a bőr egészségének támogatására.
Egy 18 vizsgálatot összefogó átfogó tanulmány alapján a kurkuma és a benne
található kurkumin az arc öregedését is segített lassítani. A tanulmányok közül
kilencben szájon át fogyasztották a kurkumát, hétben pedig bőrön alkalmazták,
míg egyben egyszerre mindkettő módon használták (Vaughn) 8. A tüdő és felső
légutak egészségét támogató hatása A kurkuma számos összetevője képes
semlegesíteni a szervezetben keletkező szabadgyököket (Araujo, Antony). A
kurkumin bizonyítottan növeli a glutation, a szuperoxid-diszmutáz és más
antioxidáns enzimek szintjét a szervezetben. A kurkuma rendszeres fogyasztása
növeli a vérplazmában lévő E-vitamin mennyiségét (Baum). A kurkuma és kivonatai
alsó és felső légutakra gyakorolt kedvező élettani hatását különböző légúti
betegségek kísérleti állatmodelljeiben mutatták ki antioxidáns, immunmoduláló és
gyulladásgátló mechanizmusokon keresztül (Ak-Karawi). Miért jobb a teljes
értékű kurkumapor, mint kurkumin és egyéb kurkumakivonatok? Bár a kurkuma
elsősorban az emésztésünket befolyásolja kedvezően az emésztőenzimek
termelődésének serkentésével, az epekiválasztás fokozásával és a kedvező
bélflóra kialakításával, ezen kívül számos kedvező egészségügyi hatása van. A
kurkuma egyik fő hatóanyaga a kurkumin (a szárított gyökér 3-5%-nyit tartalmaz
belőle), emellett más hasonló szerkezetű anyagokat, úgynevezett kurkuminoidokat
is tartalmaz. Ezeken kívül 6 százaléknyi illóolaj is található a gyökérben,
amely több tucat illó anyag keveréke, és amely számos élettanilag jelentős
hatású elemet tartalmaz. Összességében a kurkumából eddig több mint 300
biológiailag aktív összetevőt mutattak ki. Azok a kutatások, amelyek a kurkuma
és a kurkumin hatását egyszerre vizsgálták, kivétel nélkül arra a
következtetésre jutottak, hogy a kurkuma a maga teljességében hatásosabb, mint a
belőle kivont kurkumin. A Texasi Orvosi Egyetem Anderson Rákközpontjának kutatói
például kimutatták, hogy a kurkuma fogyasztása sokkal jobban akadályozza a
vastagbél rákos sejtjeinek növekedését, mint a belőle kivont kurkumin (Kim). A
kutatást azért indították el, mert azokban az országokban, ahol jelentős
mennyiségű kurkumát fogyasztanak az emberek, sokkal kisebb arányban alakul ki
vastagbéldaganat. Ugyanez a vizsgálat más daganatos sejttenyészeteken is
vizsgálata a kurkuma és a kurkumin hatását. Az eredmény minden esetben ugyanaz
volt, a kurkuma hatásosabb volt, mint a belőle kivont kurkumin. Ez természetesen
nem azt jelenti a kurkuma daganatos betegségek gyógyítására vagy megelőzésére
alkalmas, hanem azt, hogy a kedvező élettani hatása nem vezethető vissza
mindössze egyetlen benne található anyagra. Egy másik kutatásban azt vizsgálták,
hogy mennyire lesz hatásos egy olyan kurkumakivonat, amelyből a fő hatóanyagának
tekintett kurkumint teljesen eltávolították. Az eredmény magáért beszél: a
kivonat legalább olyan hatásos, ha nem hatásosabb volt az elváltozások
gátlásában és a gyulladáscsökkentésben mint kurkumint is tartalmazó kivonat
(Aggarwal). Az eredmények annak tükrében egyáltalán nem meglepők, hogy a kurkuma
számos összetevőjének gyulladáscsökkentő hatását külön-külön is igazolták már a
kutatások. A kurkumát azért is érdemes a maga teljességében (és nem kivonatként)
egészségügyi célokra használni, mivel a fő hatóanyagának tekintett kurkumint
gyakran szintetikus úton állítják elő (Zetterström). A kurkumin nagyon rosszul
szívódik fel a bélrendszerből. Bár sok gyártó azt hirdeti, hogy a kurkuminnak
fel kell szívódnia ahhoz a véráramba, hogy kifejtse hatását, ezt az állítást
eddig semmilyen meggyőző tudományos vizsgálat nem támasztotta alá. Azt viszont
tudjuk, hogy a kurkumát az elmúlt évezredekben anélkül is eredményesen használta
az emberiség, hogy túl sok kurkumin szívódott volna fel belőle a véráramba. A
kurkuma sok más gyógynövényhez hasonlóan elsősorban a bélrendszerben fejti
előnyös élettani hatásait: az epekiválasztás fokozásával javítja az emésztést és
csökkenti a koleszterinszintet, antibakteriális hatása miatt kedvező bélflórát
alakít ki, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagaival együtt segíti a
bélben és ezen keresztül a szervezet többi részében lévő gyulladások
mérséklésében, akár közvetlenül az ízületekre is hatva. Ezt támasztja alá az a
tény is, hogy bár laboratóriumi környezetben számos esetben gátolta a kóros
folyamatokat, éles helyzetben, tehát klinikai vizsgálatokban csak a vastagbél
elváltozásainál volt hatása, tehát ott, ahol nem volt szükség a kurkumin
felszívódására (Sharma). Figyelmeztetések Csökkentheti a
vércukorszintet, fokozhatja a diabétesz gyógyszerek hatását. Klinikai
vizsgálatok metaanalízise alapján a kurkuma egyik hatóanyaga, a kurkumin
csökkenti a vércukorszintet, a hemoglobin A1c-szintet és interakcióba léphet a
vércukorszintcsökkentő glibenklamiddal (Neerati, Pivari, Shafabakhsh,
Altobelli). Epeúti betegségek esetén fogyasztása orvosi konzultációt igényel!
Keserűanyag- és illóolajtartalma miatt fokozza az emésztőnedvek, azon belül is
főleg epefolyadék elválasztását, amely epekövesség, epeúti szűkület esetén
görcsöket idézet elő a fogyasztóknál. Emiatt ezen betegségek fennállása esetén
óvatosságra intjük a fogyasztókat és javasoljuk az orvosi konzultációt (Wang) 4
hét folyamatos alkalmazást követően tartson 1 hét szünetet! A megadott adagolás
mellett 4 hétig folyamatosan fogyasztható. Számos kutatásban ennél jóval
hosszabb időtartamban is fogyasztottak kurkuma készítményeket, illetve a hosszú
távú tapasztalatok alapján fűszerként fogyasztva alkalmazása tartósan is
biztonságos. Ugyanakkor a változatos, kiegyensúlyozott étrend csak úgy
biztosítható, ha az egészségtámogatásra alkalmazott gyógynövényeket is
rendszeresen váltogatjuk (van Galen) Terhesség és szoptatás esetén, valamint 6
és 12 éves kor között legfeljebb napi 1 kapszula fogyasztása javasolt. A
naponta 700 mg kurkumapor (egy kapszula) fogyasztása megfeleltethető a
fűszerként való alkalmazásnak, de az ezt meghaladó dózisok fogyasztását nem
ajánljuk terhesség és szoptatás alatt, illetve gyermekeknek, mivel a nagyobb
mennyiségek biztonságos alkalmazását nem támasztják alá tudományos adatok (van
Galen) A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és
ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő
kockázat a kurkumagyökér fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás
mellett. Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései Fogyasztása nem
helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekek elől elzárva
tartandó! Termékminőség BEVIZSGÁLT, KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ GYÓGYNÖVÉNYBŐL
Termékünket mindig az elérhető legjobb alapanyagból gyártjuk. A makroszkópos és
mikroszkópos, valamint az organoleptikus vizsgálatok és a szuperfinom por
szemcseméret meghatározása saját minőségi szabványaink szerint történik. A
termék gyártói minőségi tanúsítványa ide kattintva tölthető le.
"ACRLAB" MINŐSÉGTANÚSÍTÓ VÉDJEGY A laboratóriumi vizsgálatokban állandó
partnerünk az ACCREDIT Laboratórium Kft, amely az ACRLAB minőségtanúsító védjegy
használatát minden esetben gyártási tételenként engedélyezi. A termékkel
kapcsolatos részletes analitikai vizsgálatok eredményei letölthetők a
laboratórium honlapjáról ide kattintva. Gyártásunk minőségbiztosítási
folyamatairól ide kattintva olvashat bővebben.

Adatlap
Ár: | 2.176 Ft |
Termékek: | Vitaminok - Testépítő szerek |
Feladás dátuma: | 2025.04.05 |
Eddig megtekintették 5 alkalommal |
A hirdető adatai

Kondi felszerelések rovaton belül a(z) "Javallat kurkuma étrend-kiegészítő kapszula 60 db" című hirdetést látja. (fent)