
Bombilla
A mate tea vagy más teafűvel készített tea fogyasztásához alkalmazható. A
bombilla abban segít, hogy ne kelljen leszűrni a teát, így időt nyerünk, illetve
a tea tovább ázik még a vízben, így több hatóanyag oldódik ki belőle. A bombilla
tulajdonképpen egy filter, amit fordítva használ az ember: a tea nem benne,
hanem körülötte van. A bombilla első megjelenési formája a maihoz hasonló volt,
általában egy cső végére rögzített, növényi rostokból álló, gömbszerű szűrőként
jelent meg, amit a felöntött mate felső nívójára tartottak és így akadályozták
meg, hogy az apróra vágott levelek a matézó szájába jussanak. A későbbiekben,
amikor a keserűbb, szárral is kevert, darabos maték terjedtek el, ennek
elkészítésére is újabb és újabb fajta bombillák jelentek meg, szinte mind
fémből. Ezeknek a lapos fémszűrőknek a neve paletilla - lapát, lapátocska -
volt. Azt is mondhatjuk, hogy a paletilla nem volt más, mint egy oldalán
elvágott dióformájú szűrő, amit az egyik oldal felé enyhén meghajlítottak. A
tradicionális bombilla használat A hatékony szűrésen túl elsősorban azzal, hogy
a matézók a szűrőt egyfajta kanálként használva, átmozgathatták,
meglapogathatták, sőt teljesen átforgathatták a matét úgy, ahogyan ma már
teljesen elfogadott módon tesszük. A matét ugyanis a mate ivása közben állandóan
kezelni, piszkálni kell. Lapát, vagy lapát alakú szűrő nélkül a matézó
praktikusan a mutatóujját használta arra, hogy a tökbe töltött, még száraz matét
a tök egyik oldalára gyűjtse össze. A paletilla megszabadította a kézt ettől a
nem túl gusztusos tevékenységtől, másrészt a bombillát igazi keverő-kavaró
eszközzé tette. A matét már az ivás előtt át kell forgatni, majd a tök egyik
oldalába húzni. Kevés hideg víz felöntése után óvatosan összekavarni,
meglapogatni és ismét az egyik oldalra húzni. A rendes, első felöntés után a
szűrő az öntet tetején marad, onnan szürcsöljük le a teát. Amikor elfogyott, a
bombilla segítségével újra és újra el kell rendezni a tökben, időnként teljesen
átforgatni, ahogy múlik a tea ereje, erősen nyomogatni kell. Tulajdonképpen a
lapát alakú bombilla feltalálása után alakult ki a mate szertartása. Legyen az
cimarrón, vagy mate, poros, vagy tört, a használat támasztotta szükség
megtalálta a maga eszközeit és a bombilla kezdeti nádból kialakított primitív
szívószála után a mai változatos fémszközökig fejlődött.
bombilla abban segít, hogy ne kelljen leszűrni a teát, így időt nyerünk, illetve
a tea tovább ázik még a vízben, így több hatóanyag oldódik ki belőle. A bombilla
tulajdonképpen egy filter, amit fordítva használ az ember: a tea nem benne,
hanem körülötte van. A bombilla első megjelenési formája a maihoz hasonló volt,
általában egy cső végére rögzített, növényi rostokból álló, gömbszerű szűrőként
jelent meg, amit a felöntött mate felső nívójára tartottak és így akadályozták
meg, hogy az apróra vágott levelek a matézó szájába jussanak. A későbbiekben,
amikor a keserűbb, szárral is kevert, darabos maték terjedtek el, ennek
elkészítésére is újabb és újabb fajta bombillák jelentek meg, szinte mind
fémből. Ezeknek a lapos fémszűrőknek a neve paletilla - lapát, lapátocska -
volt. Azt is mondhatjuk, hogy a paletilla nem volt más, mint egy oldalán
elvágott dióformájú szűrő, amit az egyik oldal felé enyhén meghajlítottak. A
tradicionális bombilla használat A hatékony szűrésen túl elsősorban azzal, hogy
a matézók a szűrőt egyfajta kanálként használva, átmozgathatták,
meglapogathatták, sőt teljesen átforgathatták a matét úgy, ahogyan ma már
teljesen elfogadott módon tesszük. A matét ugyanis a mate ivása közben állandóan
kezelni, piszkálni kell. Lapát, vagy lapát alakú szűrő nélkül a matézó
praktikusan a mutatóujját használta arra, hogy a tökbe töltött, még száraz matét
a tök egyik oldalára gyűjtse össze. A paletilla megszabadította a kézt ettől a
nem túl gusztusos tevékenységtől, másrészt a bombillát igazi keverő-kavaró
eszközzé tette. A matét már az ivás előtt át kell forgatni, majd a tök egyik
oldalába húzni. Kevés hideg víz felöntése után óvatosan összekavarni,
meglapogatni és ismét az egyik oldalra húzni. A rendes, első felöntés után a
szűrő az öntet tetején marad, onnan szürcsöljük le a teát. Amikor elfogyott, a
bombilla segítségével újra és újra el kell rendezni a tökben, időnként teljesen
átforgatni, ahogy múlik a tea ereje, erősen nyomogatni kell. Tulajdonképpen a
lapát alakú bombilla feltalálása után alakult ki a mate szertartása. Legyen az
cimarrón, vagy mate, poros, vagy tört, a használat támasztotta szükség
megtalálta a maga eszközeit és a bombilla kezdeti nádból kialakított primitív
szívószála után a mai változatos fémszközökig fejlődött.

Adatlap
Ár: | 3.471 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2025.02.22 |
Eddig megtekintették 3 alkalommal |
A hirdető adatai

Ételek, italok rovaton belül a(z) "Bombilla" című hirdetést látja. (fent)