
Fűszerész csillagánizs egész 10 g
A csillagánizs Dél-Kínában és Észak-Vietnámban őshonos, ahol már 3000 éve
ismerik. A legszebb megjelenésű fűszer, nemhiába a Fűszerész logójának alapja.
Örökzöld levelű fa, amely akár 8 méterre is megnőhet. és a 100 éves kort is
elérheti. A hetedik évtől hozza nyolcsugarú, csillag formájú, vörösesbarna,
elfásodó, kemény tüszőterméseit. Minden tüszőben 1-1 fénylő gesztenyegbarna kb 8
mm nagyságú mag fejlődik. Egy fán akár 40 kg termés is lehet. A terméseket napon
szárítják, ezáltal a szárított termés súlya már csak negyede a frissen
gyűjtöttnek. Növénytanilag nem áll rokonságban az ánizzsal, de az ánizsra
emlékeztető íze miatt kapta a csillagánizs nevet. A japánok füstölőként égették
a fa illatos kérgét. A kínai konyha egyik legfontosabb fűszere, az 'ötfűszer'
keverék alkotóeleme. Az angol tengeri hajós, Sir Thomas Cavendish 1588.
szeptember 9-én hozta Fülöp-szigeti útjáról Plymouth-ba a csillagánizst. Az
európai konyhában csak a XVII. században terjedt el. Az orosz cári udvarban
teaízesítésre használták. A kínai konyhában a csillagánizst sertés-, kacsa- és
libahúsok ízesítésére használják. Az európai konyhában mézeskalácsot, szilva- és
körtekompótot, karácsonyi süteményeket, valamint forralt bort fűszereznek vele,
illóolaját pedig ánizsolaj helyett cukros péksütemények, fagylaltok és likőrök
ízesítésére alkalmazzák.
ismerik. A legszebb megjelenésű fűszer, nemhiába a Fűszerész logójának alapja.
Örökzöld levelű fa, amely akár 8 méterre is megnőhet. és a 100 éves kort is
elérheti. A hetedik évtől hozza nyolcsugarú, csillag formájú, vörösesbarna,
elfásodó, kemény tüszőterméseit. Minden tüszőben 1-1 fénylő gesztenyegbarna kb 8
mm nagyságú mag fejlődik. Egy fán akár 40 kg termés is lehet. A terméseket napon
szárítják, ezáltal a szárított termés súlya már csak negyede a frissen
gyűjtöttnek. Növénytanilag nem áll rokonságban az ánizzsal, de az ánizsra
emlékeztető íze miatt kapta a csillagánizs nevet. A japánok füstölőként égették
a fa illatos kérgét. A kínai konyha egyik legfontosabb fűszere, az 'ötfűszer'
keverék alkotóeleme. Az angol tengeri hajós, Sir Thomas Cavendish 1588.
szeptember 9-én hozta Fülöp-szigeti útjáról Plymouth-ba a csillagánizst. Az
európai konyhában csak a XVII. században terjedt el. Az orosz cári udvarban
teaízesítésre használták. A kínai konyhában a csillagánizst sertés-, kacsa- és
libahúsok ízesítésére használják. Az európai konyhában mézeskalácsot, szilva- és
körtekompótot, karácsonyi süteményeket, valamint forralt bort fűszereznek vele,
illóolaját pedig ánizsolaj helyett cukros péksütemények, fagylaltok és likőrök
ízesítésére alkalmazzák.

Adatlap
Ár: | 459 Ft |
Feladás dátuma: | 2025.02.12 |
Eddig megtekintették 13 alkalommal |
A hirdető adatai

Ételek, italok rovaton belül a(z) "Fűszerész csillagánizs egész 10 g" című hirdetést látja. (fent)