Betöltés...

Csokis pörkölt csicseriborsó 75g

A pörkölt csicseriborsó egy tradicionális török nassolnivaló, mely hosszú múltra
tekint vissza. Alapanyaga, a csicseriborsó, az egyik legelterjedtebb hüvelyes
Törökországban, éves termésüknek pedig mintegy ötödét fordítják a pörkölt
csicseriborsó előállítására. Valószínűleg már az Oszmán Birodalom  idejében
is szívesen fogyasztott élelmiszer volt. Évszázadokon át csak Anatóliában
ismerték, majd onnan jutott el Észak-Afrikába, a Közel-Keletre, valamint
hozzánk, Európába is.Feldolgozása során elsődleges szempont az
élelmiszerbiztonság, valamint a fogyasztók igényeinek kielégítése. A szemeket
gondosan válogatják, a törött és sérült részeket eltávolítják, csak az ép és
megfelelő méretű csicseriborsó szemeket használják fel a tökéletes minőségre
törekedve. A feldolgozás folyamatának legfontosabb lépései a tisztítás és
válogatást követően az áztatás, temperálás, főzés, pihentetés, pörkölés, majd
végül a hántolás, amely során eltávolítják a külső kemény héjat.A pörkölt
csicseriborsó finom, ropogós, vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban
gazdag csemege. Magas fehérje, rost-, és ásványi anyag, valamint alacsony
zsírtartalmának köszönhetően funkcionális élelmiszerként is megállja a helyét.
Gazdag vízben oldódó és oldhatatlan rostokban, melyek hozzájárulnak az
emésztőrendszer egészséges működéséhez, a teltségérzet biztosításához, egyes
vizsgálatok szerint pedig a testtömeg csökkenését is segítik.Fehérjéi
elengedhetetlenek szervezetünk egészének működéséhez, a szövetek, az izmok, a
hormonháztartás, a testben lejátszódó biokémia folyamatok és életfontosságú
szerveink is mind igénylik a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitelét,
a pörkölt csicseriborsó pedig ilyen szempontból is kitűnő választás: 100
grammban ugyanis 21 gramm fehérjét találunk, amely vetekszik egyes húsok
fehérjetartalmával.A csicseriborsó, a többi hüvelyeshez hasonlóan összetett
szénhidrátokat tartalmaz, melyek eltelítenek, mérsékelten emelik a
vércukorszintet, csökkentve ezzel a cukorbetegség rizikóját. Lassú
felszívódásuknak köszönhetően kitűnő energiaforrás, a nap bármely szakaszában
fogyasztva. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív és érrendszer egészségnek
védelméhez, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentéséhez. Egyes vizsgálatok
szerint szerepe van a daganatos sejtek visszaszorításában is.A csicseriborsó
jelentős vas-, mangán-, magnézium-, cink, folsav-, foszforforrás, valamint a
B-vitamin család számos tagját is tartalmazza. Ezen összetevői, valamint magas
fehérjetartalma révén nagyszerű választás vegetáriánusok számára is. Folsavja
fontos szerepet tölt be a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, a DNS
szintézisében, segíti a vas felszívódását. A benne található cink
elengedhetetlen az inzulin termeléshez és a vércukorszint szabályozásban is
részt vesz. Triptofántartalma miatt a fáradtság, kimerültség és depresszió
tüneteit is enyhítheti.Fogyaszd Te is egészséged megőrzése érdekében!

Tovább
Adatlap
Ár: 185 Ft
 
Feladás dátuma: 2024.12.11
Eddig megtekintették 14 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Csokis pörkölt csicseriborsó 75g
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "Csokis pörkölt csicseriborsó 75g" című hirdetést látja. (fent)



Az édeskömény zöldes színű, ánizsos ízű, szárított magja, látszatra a köménymagra hasonlít. Enyhén megpirítva vagy őrölve az erőteljesebb ízét élvezhetjük. Kitűnően illik halakhoz (a zsíros halak emésztését elősegítik), de tehetjük húsos, zöldséges ételekbe is.

Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem