Csokis pörkölt csicseriborsó 75g
A pörkölt csicseriborsó egy tradicionális török nassolnivaló, mely hosszú múltra
tekint vissza. Alapanyaga, a csicseriborsó, az egyik legelterjedtebb hüvelyes
Törökországban, éves termésüknek pedig mintegy ötödét fordítják a pörkölt
csicseriborsó előállítására. Valószínűleg már az Oszmán Birodalom idejében
is szívesen fogyasztott élelmiszer volt. Évszázadokon át csak Anatóliában
ismerték, majd onnan jutott el Észak-Afrikába, a Közel-Keletre, valamint
hozzánk, Európába is.Feldolgozása során elsődleges szempont az
élelmiszerbiztonság, valamint a fogyasztók igényeinek kielégítése. A szemeket
gondosan válogatják, a törött és sérült részeket eltávolítják, csak az ép és
megfelelő méretű csicseriborsó szemeket használják fel a tökéletes minőségre
törekedve. A feldolgozás folyamatának legfontosabb lépései a tisztítás és
válogatást követően az áztatás, temperálás, főzés, pihentetés, pörkölés, majd
végül a hántolás, amely során eltávolítják a külső kemény héjat.A pörkölt
csicseriborsó finom, ropogós, vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban
gazdag csemege. Magas fehérje, rost-, és ásványi anyag, valamint alacsony
zsírtartalmának köszönhetően funkcionális élelmiszerként is megállja a helyét.
Gazdag vízben oldódó és oldhatatlan rostokban, melyek hozzájárulnak az
emésztőrendszer egészséges működéséhez, a teltségérzet biztosításához, egyes
vizsgálatok szerint pedig a testtömeg csökkenését is segítik.Fehérjéi
elengedhetetlenek szervezetünk egészének működéséhez, a szövetek, az izmok, a
hormonháztartás, a testben lejátszódó biokémia folyamatok és életfontosságú
szerveink is mind igénylik a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitelét,
a pörkölt csicseriborsó pedig ilyen szempontból is kitűnő választás: 100
grammban ugyanis 21 gramm fehérjét találunk, amely vetekszik egyes húsok
fehérjetartalmával.A csicseriborsó, a többi hüvelyeshez hasonlóan összetett
szénhidrátokat tartalmaz, melyek eltelítenek, mérsékelten emelik a
vércukorszintet, csökkentve ezzel a cukorbetegség rizikóját. Lassú
felszívódásuknak köszönhetően kitűnő energiaforrás, a nap bármely szakaszában
fogyasztva. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív és érrendszer egészségnek
védelméhez, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentéséhez. Egyes vizsgálatok
szerint szerepe van a daganatos sejtek visszaszorításában is.A csicseriborsó
jelentős vas-, mangán-, magnézium-, cink, folsav-, foszforforrás, valamint a
B-vitamin család számos tagját is tartalmazza. Ezen összetevői, valamint magas
fehérjetartalma révén nagyszerű választás vegetáriánusok számára is. Folsavja
fontos szerepet tölt be a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, a DNS
szintézisében, segíti a vas felszívódását. A benne található cink
elengedhetetlen az inzulin termeléshez és a vércukorszint szabályozásban is
részt vesz. Triptofántartalma miatt a fáradtság, kimerültség és depresszió
tüneteit is enyhítheti.Fogyaszd Te is egészséged megőrzése érdekében!
tekint vissza. Alapanyaga, a csicseriborsó, az egyik legelterjedtebb hüvelyes
Törökországban, éves termésüknek pedig mintegy ötödét fordítják a pörkölt
csicseriborsó előállítására. Valószínűleg már az Oszmán Birodalom idejében
is szívesen fogyasztott élelmiszer volt. Évszázadokon át csak Anatóliában
ismerték, majd onnan jutott el Észak-Afrikába, a Közel-Keletre, valamint
hozzánk, Európába is.Feldolgozása során elsődleges szempont az
élelmiszerbiztonság, valamint a fogyasztók igényeinek kielégítése. A szemeket
gondosan válogatják, a törött és sérült részeket eltávolítják, csak az ép és
megfelelő méretű csicseriborsó szemeket használják fel a tökéletes minőségre
törekedve. A feldolgozás folyamatának legfontosabb lépései a tisztítás és
válogatást követően az áztatás, temperálás, főzés, pihentetés, pörkölés, majd
végül a hántolás, amely során eltávolítják a külső kemény héjat.A pörkölt
csicseriborsó finom, ropogós, vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban
gazdag csemege. Magas fehérje, rost-, és ásványi anyag, valamint alacsony
zsírtartalmának köszönhetően funkcionális élelmiszerként is megállja a helyét.
Gazdag vízben oldódó és oldhatatlan rostokban, melyek hozzájárulnak az
emésztőrendszer egészséges működéséhez, a teltségérzet biztosításához, egyes
vizsgálatok szerint pedig a testtömeg csökkenését is segítik.Fehérjéi
elengedhetetlenek szervezetünk egészének működéséhez, a szövetek, az izmok, a
hormonháztartás, a testben lejátszódó biokémia folyamatok és életfontosságú
szerveink is mind igénylik a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitelét,
a pörkölt csicseriborsó pedig ilyen szempontból is kitűnő választás: 100
grammban ugyanis 21 gramm fehérjét találunk, amely vetekszik egyes húsok
fehérjetartalmával.A csicseriborsó, a többi hüvelyeshez hasonlóan összetett
szénhidrátokat tartalmaz, melyek eltelítenek, mérsékelten emelik a
vércukorszintet, csökkentve ezzel a cukorbetegség rizikóját. Lassú
felszívódásuknak köszönhetően kitűnő energiaforrás, a nap bármely szakaszában
fogyasztva. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív és érrendszer egészségnek
védelméhez, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentéséhez. Egyes vizsgálatok
szerint szerepe van a daganatos sejtek visszaszorításában is.A csicseriborsó
jelentős vas-, mangán-, magnézium-, cink, folsav-, foszforforrás, valamint a
B-vitamin család számos tagját is tartalmazza. Ezen összetevői, valamint magas
fehérjetartalma révén nagyszerű választás vegetáriánusok számára is. Folsavja
fontos szerepet tölt be a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, a DNS
szintézisében, segíti a vas felszívódását. A benne található cink
elengedhetetlen az inzulin termeléshez és a vércukorszint szabályozásban is
részt vesz. Triptofántartalma miatt a fáradtság, kimerültség és depresszió
tüneteit is enyhítheti.Fogyaszd Te is egészséged megőrzése érdekében!
Adatlap
Ár: | 185 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.12.11 |
Eddig megtekintették 14 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Csokis pörkölt csicseriborsó 75g" című hirdetést látja. (fent)