Naturmind zabpehely 500 g
A zab egy rendkívül értékes gabonaféle, magas fehérje- és rosttartalommal.
Belső értékeit a pelyhesítés után is megőrzi. Egyszerűen elkészíthető és
széleskörűen felhasználható, így nem kérdéses, miért vált és maradt az egyik
legkedveltebb reggeli fogás az angolszász területeken és az sem meglepő, hogy az
elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Egyszerűen
nem lehet megunni! A zabpelyhet gondosan válogatott, egész zabszemekből állítják
elő. Nevével ellentétben valójában nem pelyhesítik, hanem gőzöléssel, majd
lapítással állítják elő, így a zabpehelyben minden értékes tápanyag benne marad
és a többi gabonapehellyel ellentétben nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet.
A zab és a belőle készült termékek ugyan nem tartalmaznak glutént, de gyakran
együtt termesztik és dolgozzák fel búzával, rozzsal, árpával, így könnyen
szennyeződhet gluténnal. Amennyiben gluténérzékenység áll fenn, érdemes
gluténmentes címkével ellátott zabpelyhet vásárolni. Érdekesség: Az Amerikai
Egyesült Állomokban október 29.-ét Nemzeti Zabkása Napnak (National Oatmeal Day)
nevezték ki, hogy ezzel is felhívják az emberek figyelmét a kedvenc reggeli
ételük kedvező egészségügyi hatásaira. Jelentőség, hatások: A zabpehely
összetett szénhidrátokat tartalmaz legnagyobb mennyiségben, amely lassan
szívódik fel és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A fehérjék és a rostok
is segítenek ebben, így a zabpelyely vércukorproblémák esetén is fogyasztható. A
magas rosttartalomnak köszönhetően a zabpehely segít megelőzni a székrekedést és
csökkenti a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét, illetve a béta-glükán
nevű vízoldékony rostoknak fontos szerepük van a vér koleszterinszintjének
csökkentésében. További előny, hogy a rostok növelik a teltségérzetet, ezzel
kitolható a következő étkezés időpontja és csökkenthető az elfogyasztandó adag.
Fogyókúra esetén érdemes kihasználni a zabpehely ezen kedvező tulajdonságát. A
zabpehelyben található néhány olyan hatóanyag, amelyek a vérnyomás
csökkentésében játszanak szerepet, ezért magas vérnyomás esetén is érdemes
beiktatni az étrendbe, különösen, ha testsúlycsökkentésre is szükség van. A zab
antioxidáns tartalmának a viszketéscsillapításban, gyulladáscsökkentésben van
szerepe és a bőr szépségéhez is hozzájárul. Felhasználás: Leggyakrabban kásaként
fogyasztják és szinte mindenkinek megvan a saját legkedveltebb, leggyorsabb,
legegyszerűbb, legkevesebb mosatlannal járó módszere és ízesítése. Egy adag kb.
25-30g zabpehelynek felel meg, amit másfél-kétszeres mennyiségű vízben vagy
növényi tejben 5-10 perc alatt folyamatos kevergetés mellett készre főzünk. A
másik legegyszerűbb módszer, ha éjszakára beáztatjuk ugyanennyi folyadékban és
reggel átmelegítjük. Az ízesítésnek csak a képzeletünk szabhat határt,
elkészíthető édesen, sósan, aszalt vagy friss gyümölccsel, kókuszchipsszel,
karob porral, de natúran is fogyasztható. A zabpelyhet gyakran használják még
sütemények, kekszek készítéséhez, de beáztatva fasírtba, töltelékekbe is
keverhető és panírozásra is alkalmas. Jellemzők gluténmentes Igen vegán Igen
cukormentes Nem hozzáadott cukor nélkül Igen csökkentett cukortartalmú Igen
alacsony cukortartalmú Igen szénhidrát csökkentett Igen bio Nem per 100 g kj
1483 kJ kcal 354 kcal zsír 6,7 g ebből telített zsírsavak 1,2 g szénhidrát 59,5
g ebből cukrok 0,8 g fehérje 13,2 g só 0,01 g
Belső értékeit a pelyhesítés után is megőrzi. Egyszerűen elkészíthető és
széleskörűen felhasználható, így nem kérdéses, miért vált és maradt az egyik
legkedveltebb reggeli fogás az angolszász területeken és az sem meglepő, hogy az
elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Egyszerűen
nem lehet megunni! A zabpelyhet gondosan válogatott, egész zabszemekből állítják
elő. Nevével ellentétben valójában nem pelyhesítik, hanem gőzöléssel, majd
lapítással állítják elő, így a zabpehelyben minden értékes tápanyag benne marad
és a többi gabonapehellyel ellentétben nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet.
A zab és a belőle készült termékek ugyan nem tartalmaznak glutént, de gyakran
együtt termesztik és dolgozzák fel búzával, rozzsal, árpával, így könnyen
szennyeződhet gluténnal. Amennyiben gluténérzékenység áll fenn, érdemes
gluténmentes címkével ellátott zabpelyhet vásárolni. Érdekesség: Az Amerikai
Egyesült Állomokban október 29.-ét Nemzeti Zabkása Napnak (National Oatmeal Day)
nevezték ki, hogy ezzel is felhívják az emberek figyelmét a kedvenc reggeli
ételük kedvező egészségügyi hatásaira. Jelentőség, hatások: A zabpehely
összetett szénhidrátokat tartalmaz legnagyobb mennyiségben, amely lassan
szívódik fel és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A fehérjék és a rostok
is segítenek ebben, így a zabpelyely vércukorproblémák esetén is fogyasztható. A
magas rosttartalomnak köszönhetően a zabpehely segít megelőzni a székrekedést és
csökkenti a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét, illetve a béta-glükán
nevű vízoldékony rostoknak fontos szerepük van a vér koleszterinszintjének
csökkentésében. További előny, hogy a rostok növelik a teltségérzetet, ezzel
kitolható a következő étkezés időpontja és csökkenthető az elfogyasztandó adag.
Fogyókúra esetén érdemes kihasználni a zabpehely ezen kedvező tulajdonságát. A
zabpehelyben található néhány olyan hatóanyag, amelyek a vérnyomás
csökkentésében játszanak szerepet, ezért magas vérnyomás esetén is érdemes
beiktatni az étrendbe, különösen, ha testsúlycsökkentésre is szükség van. A zab
antioxidáns tartalmának a viszketéscsillapításban, gyulladáscsökkentésben van
szerepe és a bőr szépségéhez is hozzájárul. Felhasználás: Leggyakrabban kásaként
fogyasztják és szinte mindenkinek megvan a saját legkedveltebb, leggyorsabb,
legegyszerűbb, legkevesebb mosatlannal járó módszere és ízesítése. Egy adag kb.
25-30g zabpehelynek felel meg, amit másfél-kétszeres mennyiségű vízben vagy
növényi tejben 5-10 perc alatt folyamatos kevergetés mellett készre főzünk. A
másik legegyszerűbb módszer, ha éjszakára beáztatjuk ugyanennyi folyadékban és
reggel átmelegítjük. Az ízesítésnek csak a képzeletünk szabhat határt,
elkészíthető édesen, sósan, aszalt vagy friss gyümölccsel, kókuszchipsszel,
karob porral, de natúran is fogyasztható. A zabpelyhet gyakran használják még
sütemények, kekszek készítéséhez, de beáztatva fasírtba, töltelékekbe is
keverhető és panírozásra is alkalmas. Jellemzők gluténmentes Igen vegán Igen
cukormentes Nem hozzáadott cukor nélkül Igen csökkentett cukortartalmú Igen
alacsony cukortartalmú Igen szénhidrát csökkentett Igen bio Nem per 100 g kj
1483 kJ kcal 354 kcal zsír 6,7 g ebből telített zsírsavak 1,2 g szénhidrát 59,5
g ebből cukrok 0,8 g fehérje 13,2 g só 0,01 g
Adatlap
Ár: | 770 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.11.04 |
Eddig megtekintették 25 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Naturmind zabpehely 500 g" című hirdetést látja. (fent)