Betöltés...

Fenu-C+ vitamin kapszula - 90db - GAL

C-komplex vitamin kapszula - 1333mg - 90db - GAL 90 darab kapszula, FenuMAT?
technológiás készítmény, a C vitamin szint folyamatos magasan tartására. A
FenuMAT? és liposzómás technológiák ötvözete új távlatot nyitott a C-vitamin
szint növelésében, méghozzá kizárólag természetes összetevők felhasználásával. A
C-vitamint természetes foszfolipidek által képzett liposzómákba zárják, majd
azokat görögszénamagrostból előállított hidrogél-rendszerbe ágyazzák. Ennek
révén már alig 360 mg így feldolgozott C-vitamin egyszeri bevétele is úgy
megemeli a C-vitamin szintet, amennyire hagyományos C-vitamin semmilyen dózisa
sem képes, de hozzá még liposzómásan feldolgozott C-vitaminból is grammos
mennyiség szükséges, akár 10 g is. Termékünket azoknak ajánljuk, akiknek
kifejezett célja a C-vitamin szint maximalizálása, szuprafiziológiás szint
elérése, ill. azoknak, akiknek a hagyományos C-vitamin emésztési problémát okoz,
vagy csak kényelmetlennek tartják annak napon belüli, egyenletes elosztását.
Adagolás: Napi 1 db kapszula általános használat esetén, míg folyamatos
C-vitamin szint maximalizálás céljából akár napi 9 db (pl. 3 db 8 óránként). Az
ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a
kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől
elzárva tárolandó. C-komplex vitamin kapszula - 1333mg - 90db - GAL
Terméktulajdonságok - Allergénmentes - Gluténmentes - Tojásmentes -
Szójaallergén-mentes - Tejtermék- és laktózmentes - Kén-dioxid-mentes -
Cukormentes - GMO-mentes - TÜV / ISO 9001:2015 minősített gyártási folyamat -
FSC minősített papír-alapanyag (CO31340) - Karbonsemleges gyártásból származó
csomagolás - 100%-ban újrahasznosítható csomagolás Mi a Fenu-C+ előnye? Egyedi
technológiájának köszönhetően a Fenu-C+-szal szervezetünk C-vitamin szintje
jóval kényelmesebben magasan tartható, mint egyéb C-vitamin kiegészítők
segítségével. Emellett a használatával olyan magas, ún. szuprafiziológiás
vitaminszint is elérhető, ami a hagyományos C-vitamin készítmények egyikével
sem. Ennek köszönhetően az intravénás C-vitamint is képes helyettesíteni, de
akár annak kiegészítőjeként is alkalmazható. További előnyeként említhető, hogy
azok is bátran szedhetik, akik attól tartanak, hogy a nagy dózisú C-vitamin
vesekövet okozna. Ezen aggodalom meglehetősen alaptalan eleve, de a Fenu-C+
esetében pláne, hiszen mint látni fogjuk Fenu-C+? formájában nagyságrendileg
tizede annyi C-vitamin bevitele is elegendő azonos C-vitamin vérszint nap
folyamán való fenntartásához, a veséken sokkal kevesebb halad át. A hagyományos
C-vitaminból meg pont azért kell olyan sok és olyan gyakran a megfelelő vérszint
fenntartásához, mert a vesék gyors ütemben választják ki, azaz rengeteg halad át
a húgyutakon. Mitől különleges a Fenu-C+? A Fenu-C+ egy ún. Hybrid-FenuMAT?
technológiával feldolgozott C-vitamin készítmény, aminek azért szerepel a
nevében a ?hybrid?, mert az előállítás során két olyan korszerű módszert
alkalmaznak együtt, amelyek mind a hasznosulását fokozzák. Elsőként a C-vitamint
95%-os hatékonysággal a megfelelően alacsony méretű liposzómákba burkolják,
miközben még a professzionálisan elkészített liposzómás C-vitaminok esetében is
mindössze 30-60%-os hatékonyság a jellemző. Ezeket a C-vitaminnal töltött
liposzómákat utána egy ún. FenuMAT? technológiával is feldolgozzák, ami azt
jelenti, hogy egy görögszénamagból nyert speciális rostból képzett mátrixba
illesztik. Ezáltal egy liposzómákba burkolt C-vitamint tartalmazó hidrokolloid
rendszer jön létre, amit aztán fagyasztva szárítanak. Mindehhez csupán
napraforgó lecitint és görögszénamag-rostot használnak fel. [1] Az alábbi ábra
mutatja az előállítási folyamatot: [1] (CAAS = Calcium-ascorbate)A FenuMAT ?
technológia révén ultrahang felhasználásával a görögszénamagból nyert speciális
rostokból egy olyan mátrix szerkezetet hoznak létre a hatóanyagok számára, mely
ún. reverzibilis hidrokolloid-rendszerként funkcionál, ami a felszívódást fokozó
kolloid technológiák (laikus nyelvhasználattal, helytelenül, de érthetőbben:
liposzómás technológiák) új generációja. Több hatóanyag esetében még a
liposzómás technológiáknál is hatásosabb. Mi a Hybrid-FenuMAT? technológiával
feldolgozott C-vitamin erőssége? A Fenu-C+ több mint +600%-os hasznosulással
rendelkezik a sima C-vitaminhoz képest, míg a liposzómás C-vitaminok csak
jellemzően +10-79%-kal. [1] Hogyan hasznosulhat valami ilyen nagymértékben, ha
ez a szám a sima C-vitaminnál csak 40-90%, a minőségi liposzómás C-vitaminoknál
pedig 97% feletti? Ahhoz hogy ezt megértsük, ismerjük meg először a C-vitamin
működését. A C-vitamin hasznosulása és kiválasztása Az emberi szervezet a
C-vitamint annak vérszintjétől függően választja ki. Amennyiben 60-70 µM/L érték
felett van a C-vitamin (aszkorbát) vérszint, akkor kb. fél óra a felezési ideje,
azaz nagyon gyorsan esik a szintje, gyorsan ürül. Viszont, ha nem éri el a 60-70
µM/L vérszintet, akkor hetekben mérhető a felezési ideje. [2] Az egy dolog, hogy
a bevitt mennyiség mekkora része jelenik meg a vérben, az viszont ettől
független, hogy mennyi időn keresztül van jelen. A Fenu-C+ és a különböző
liposzómás C-vitaminok a hagyományostól eltérően juttatják a C-vitamint a
véráramba (és a sejtekbe), ?megkerülve? így a gyors kiválasztását magas vérszint
esetén is. [2] Tehát amikor olyan megállapítások születnek, hogy valami hány
%-os hasznosulással bír és mennyivel szívódik fel jobban a másiknál, akkor azok
csak az adott kontextusban értelmezhetőek. Ténylegesen úgy lehet
összehasonlítani a különböző megoldásokat, hogy melyik milyen mértékben és
milyen hosszan képes növelni a vérszintet. Ennél még hatékonyabb lenne a szöveti
szintet vizsgálni, de ehhez biopszia vagy boncolás szükséges, így ilyet csak
állatokon végeznek. A FenuMAT? technológia legnagyobb erőssége a szöveti szint
emelése, mert kifejezetten erre a célra lett fejlesztve. Ezzel a technológiával
olyan hatást lehet elérni, ami nem csak a májat, az emésztőrendszert és velük
együtt a közömbösítő enzimrendszert megkerülve juttatja a véráramba a
hatóanyagokat, de egyenletesen, elnyújtva, hogy szervezetünk minden sejtje
(agysejtjeinket is beleértve) a legtöbbet tudja felvenni belőlük és a
sejtszervecskékhez is eljusson. Mennyire emeli a C-vitamin vérszintet a Fenu-C+,
illetve a sima C-vitamin? Az alábbi ábra egy 2021-es klinikai vizsgálatról
készült, és azt mutatja, hogy mennyire emelte a 14 résztvevő vérszintjét 1000mg
Ca-aszkorbát (910mg C-vitamin tartalom) egyszeri bevétele, illetve mennyire
növelte azt egyszeri adag a Fenu-C+ 1 grammjából (350mg C-vitamin tartalom)
tabletta illetve kapszula formájában. (A CAAS a 910mg sima C-vitamint szedő
csoportot mutatja, míg az FC+ a Hybrid-FenuMAT? technológiával feldolgozott
350mg C-vitamint, azaz a Fenu-C+-t.) [2]Látható, hogy 1000mg Fenu-C+ egyszeri
bevétele még rendkívül alacsony C-vitamin vérszint esetén is majdnem 300 µM/L
vérszintet eredményezett, ami aztán 4-5 órán keresztül volt 250 µM/L felett,
majd kb. 8 órán át 150 µM/L felett tartva. Ezzel szemben a sima C-vitamin
majdnem 3x-os mennyisége alig emelte az alanyok vérszintjét, 50 µM/L körüli
eredményt is alig 1 órán keresztül elérve. Mekkora a hagyományos C-vitaminnal
elérhető maximális vérszint? Az alábbi grafikonon az látható, hogy napi 18g (3 x
6g) C-vitamin szedésével max. 220 µM/L érték tartható fent, míg napi 10g (4 x
2,5g) szedésével 200 µM/L. [3] Persze mindez csak akkor igaz, ha nem okoz
hasmenést, ami ilyen nagy mennyiségben már jellemzően előfordul, emellett
étrend-kiegészítő formájában nem is ajánlható napi 2g-nál több C-vitamin
szedése. Mekkora vérszint tartható fent liposzómás C-vitaminokkal? A liposzómás
C-vitamin készítmények minősége nagyon eltérő. Befolyásolja, hogy a C-vitamin
tartalmának hány %-át sikerült az adott technológiával megfelelően apró méretű
liposzómákba zárni, mivel a nagyméretű liposzómák semmit nem érnek. A
megfelelően apró liposzómákba zárás hatékonysága 0% és 95% között alakul a
különféle liposzómás C-vitaminok esetében, de jellemzően 30-60% közötti. Ennek
megfelelően a hasznosulásukban, a vérszint fokozó hatásukban óriási a különbség.
Csak liposzómásan feldolgozott C-vitamin 1000 és 36.000 mg közötti mennyiségével
lehet elérni és tartani olyan magas vérszintet, mint amire 350mg Hybrid-FenuMAT?
technológiával feldolgozott C-vitamin képes. [1, 4] Példaként egy olyan
vizsgálat eredményét mutatom be, amelyben egy, az egyik legismertebb és igen jó
minőségű liposzómás C-vitamin gyártója által biztosított terméket vizsgáltak.
Ennek eredménye a gyártó saját weboldalán is elérhető. [4] A Livon Labs (az
Altreint liposzómás C-vitamin gyártója) biztosította a vizsgálat során használt
liposzómás C-vitamint. A résztvevők eleve magas, közel 150 µM/L C-vitamin
szinttel rendelkeztek, mivel a kutatást megelőző 1 évben is már napi 6g
C-vitamint szedtek. 5g sima C-vitamin és 5g liposzómásan feldolgozott C-vitamin
vérszintre gyakorolt hatásának összehasonlítása: Látható, hogy nem igazán van
különbség, aminek oka alighanem az, hogy 5g-ig jellemzően egész jól felszívódik
a sima C-vitamin is, ha valaki éhgyomorra veszi be, megfelelően savas gyomorra.
A következő ábrán 20g liposzómásan feldolgozott C-vitamint látunk
összehasonlítva 5g sima C-vitaminnal. (A sima C-vitamin 275. percében történő
mintavételekor nem sikerült elegendő vért venni, így az ott látható kiugrás egy
mérési hiba.) Látható, hogy a 20g C-vitamin liposzómásan feldolgozva jóval
magasabb és sokkal hosszabb ideig tartó vérszintet eredményez, mint 5g sima
C-vitamin. Utóbbi nagyjából azt a szintet éri el, mint a FenuMAT-C+? 1g-ja, azaz
mint 0,35g C-vitamin abból. A következő ábrán 36g liposzómásan feldolgozott
C-vitaminnak a vér C-vitamin szintjére gyakorolt hatása látható. (2 alanyt
vizsgáltak, akiknek az eredményei külön grafikonként szerepelnek az ábrán, tehát
itt nincs összehasonlítás sima C-vitaminnal.) Itt már kb. 400 µM/L értéket ért
el 36g, azaz 36.000mg liposzómásan feldolgozott C-vitamin, de ez még így is csak
kb. 30%-kal jobb eredmény, mint ami századennyi C-vitamint tartalmazó
Fenu-C+-vel elérhető. Ráadásul itt a résztvevők eleve nagyjából 150 µM/L
értékről indultak az egy éven át tartó, napi 6g C-vitamin szedése miatt. Ezzel
szemben a Fenu-C+-szal végzett vizsgálatban 50 µM/L-nél is alacsonyabbról
indultak és majdnem 300 µM/L értéket értek el, valamint 250 µM/L-t 4 órán át. Ha
ők is 150 µM/L értékről indultak volna, alighanem alig lett volna különbség a
Fenu-C+-ból származó 0,35 gramm C-vitamin és a liposzómás C-vitaminból származó
C-vitamin 36 grammjának vérértéket emelő hatásában. Emellett nyilván egyszerűbb
1-2 kapszulát szedni, mint 36db kb. 5g-os tasak tartalmát bevenni, ahogyan azt a
vizsgálatban csinálták. Kinek, mikor, mekkora C-vitamin vérszintet érdemes
fenntartania és hogyan érheti ezt el? Nehéz megmondani, hogy mi az ideális, de
jó kiindulás alap lehet egy 2018-as szakmai áttekintés. [5] Itt különböző
antioxidánsok szintjét mérték a vérben, és azt, hogy ezek hogyan függnek össze a
résztvevők egészségi állapotával. Pontosabban, hogy a bármilyen típusú halálokok
és különböző betegségek kockázata hogyan korrelál a különböző antioxidánsok
vérszintjével. Egyedül a C-vitaminnál találták azt, hogy nem kezd csökkenni a
pozitív hatása egy bizonyos szint felett, hanem egyre csak nőtt a védőhatása a
különböző betegségekkel és halálokokkal szemben. Mivel az emberek C-vitamin
vérszintje jellemzően 100 µM/L alatti, így sajnos csak eddig az értékig tudták a
hatásait vizsgálni. 100 µM/L szintig viszont rendületlenül csökkent a betegségek
és halálokok kockázata, ami azt jelenti, hogy ennél biztosan magasabb az
optimális érték, de hogy pontosan mennyi, az kérdéses. In-vitro vizsgálatban 280
µM/L vérszint felett bizonyult a leghatásosabbnak a baktériumok és sejtburjánzás
megfékezésében, de ennél alighanem alacsonyabb vérszint is elegendő, hiszen élő
szervezetben az immunrendszer is ?besegít?. [6] Mennyi C-vitamin segít a
megfázással szemben? A praxisukban nagydózisú C-vitamint használó orvosok
publikált beszámolói alapján napi 10g C-vitamin segít megelőzni megfázást, de a
kezelésére csak ennél nagyobb mennyiségek alkalmasak. Az ilyen rendkívül nagy
dózisú C-vitamint más esetekben is hasznosnak találták. [7, 8] Anekdotikus
adatokkal persze nehéz mit kezdeni, azonban egy 27 klinikai vizsgálat adataiból
végzett metaanalízisben megállapították, hogy napi 1g C-vitamin szedése csupán
6%-kal csökkenti a megfázások előfordulását, míg napi 2g szedése már 21%-kal.
Gyerekek esetében pedig 1g 17%-kal, 2g pedig már 26%-kal. [9] Ha belegondolunk,
akkor egy gyermek súlya átlagosan kb. fele egy felnőttének, azaz logikus, hogy
náluk az 1g hasonló hatású, mint a felnőtteknél a 2g (17% és 21%). Az pedig,
hogy a 2g jóval hatásosabb gyerekeknél, mint az 1g, azt sejteti, hogy
felnőtteknél is sokkal hatásosabb lenne a 4g, mint a 2g. Ez tehát valamennyire
alátámaszthatja azt, amit az orvosok megfigyeltek. Összességében, egy egészséges
ember számára valószínűleg elegendő 150-200 µM/L körüli vérszint tartása (talán
már 100 µM/L is), de nem érdemes tartósan 250 µM/L felett tartani, hiszen
életszerűtlen. Betegség, műtét, sérülés, stressz esetén azonban nagyon gyorsan
ürül a C-vitamin, így nehezebb fenntartani ezt az ideális 100 µM/L feletti
szintet.[2, 8] Vannak olyan állapotok, ahol valaki kifejezetten
szuprafiziológiás C-vitamin szintet szeretne elérni, vagy akár fenntartani. Az
előbbi még sikerülhet is intravénás C-vitaminnal, de egész nap, pláne napokon
vagy akár hónapokon/éveken át fenntartani már nem. Ilyen speciális esetekben
különösen nagy segítség lehet ez az új technológia. Hogyan tarthatunk fent
150-200 µM/L körüli C-vitamin vérszintet? Ha nem vagyunk betegek, akkor 200 µM/L
érték fenntartásához naponta kb. 10 gramm hagyományos C-vitaminra volna
szükségünk az eddigi vizsgálatok alapján. Ennyi viszont egyrészt nem ajánlható,
másrészt szinte biztosan hasmenést okozna. A 150 µM/L értéket valószínűleg napi
4 x 1,5g-mal is fent lehetne tartani, ami bár hivatalosan nem ajánlható,
valószínűleg csak keveseknek okozna hasmenést, és egy gazdaságos, jó megoldás
lehetne. Ami viszont hivatalosan is ajánlható: Az 1g-os Fenu-C+ vizsgálat
adataiból az következik, hogy 0,7g Fenu-C+ (ami kb. 210mg C-vitamint tartalmaz)
150-200 µM/L körüli értéket tart fenn 6-8 órán keresztül, tehát napi 2-3 db
bevételével napi 24 órán át ebben a tartományban tartható a vérszint. (Illetve
napi 2-3x 1-10g liposzómásan feldolgozott C-vitaminnal is fenntartható ez a
vérszint, kb. 24 órát.) Megfázás, fertőzés alatt, vagy sérülés, illetve műtét
után ennél nagyobb dózist érdemes szedni, mert a vérszint olyankor nagyon
gyorsan lemerül. Hogyan tarthatunk fent szuprafiziológiás C-vitamin vérszintet?
Azaz hogyan helyettesíthető az intravénás C-vitamin a Fenu-C+-szal? Először is
érdemes leszögezni, hogy 200-250 µM/L-nél magasabb vérszintet elérni és
fenntartani csak speciális esetekben lehet cél, általánosságban nem ajánlott.
Hogy milyen esetben, azzal kapcsolatban nem foglalunk állást, és mindenképpen
fontosnak tartjuk, hogy orvossal konzultáljon, aki ilyen magas vérszintet tervez
elérni, akár intravénás C-vitamin által, akár máshogy. A korábban ismertetett
vizsgálat adataiból egyértelmű, hogy 1g feletti Fenu-C+ szedésével a vérszint
250 µM/L felé kerül 4 órán át. 2-3g egyszerre történő beszedése jó eséllyel 400
µM/L feletti vérértéket generálhat hasonló időtartamban. (Ennek megállapítására
épp vizsgálatokat tervezünk). Mivel a hagyományos C-vitamin másik mechanizmuson
keresztül szívódik fel, így ha a vérszint maximalizálás a cél, akkor érdemes
annyi sima C-vitamint szedni naponta, amennyi még nem okoz emésztési panaszokat,
és a további liposzómás C-vitamin vagy Fenu-C+ vérszintnövelő hatása ehhez tud
hozzáadódni. Feltételezhetően akár 800 µM/L feletti vérérték is elérhető. [2,
10] Érdemes megemlíteni azt is, hogy a liposzómákba burkolt C-vitamin egy része
nem mérhető a véráramba, mert liposzómaként jut oda, ahogy a sejtekbe is úgy
jut. A vérből mért adatok feltehetően csak a sejtekbe jutott liposzómákból
felszabaduló szabad C-vitaminnak a vérbe visszakerülő pillanatnyi mennyiségét
mutatják, azaz elképzelhető, hogy a fentiekben tárgyalt alacsonyabb vérszint is
elegendő, ha liposzómás C-vitaminról (beleértve a Fenu-C+?-t is) van szó, hiszen
a cél a sejtekig történő eljuttatás. [2] Felhasznált szakirodalom és egyéb
források: 1. Joseph, A., Kumar, D., Balakrishnan, A., Shanmughan, P., Maliakel,
B., & Im, K. (2021). Surface-engineered liposomal particles of calcium
ascorbate with fenugreek galactomannan enhanced the oral bioavailability of
ascorbic acid: a randomized, double-blinded, 3-sequence, crossover study. RSC
advances, 11(60), 38161?38171. https://doi.org/10.1039/d1ra06483e 2. Hickey et
al.: Vitamin C and Cancer: Is There A Use For Oral Vitamin C? Journal of
Orthomolecular Medicine Vol 28, No 1, 2013 3. Sebastian J. Padayatty, He Sun,
Yaohui Wang, et al; Vitamin C Pharmacokinetics: Implications for Oral and
Intravenous Use. Ann Intern Med.2004;140:533-537. [Epub 6 April 2004]. doi:
https://10.7326/0003-4819-140-7-200404060-00010 4. Hickey et al.:
Pharmacokinetics of oral vitamin C. Journal of Nutritional & Environmental
Medicine Month 2008; 000(000): 000?000
https://www.livonlabs.com/site2018/wp-content/uploads/2019/01/Dr_Hickey_Clinical_Study_Published.pdf
5. Dagfinn Aune, NaNa Keum, Edward Giovannucci, Lars T Fadnes, Paolo Boffetta,
Darren C Greenwood, Serena Tonstad, Lars J Vatten, Elio Riboli, Teresa Norat,
Dietary intake and blood concentrations of antioxidants and the risk of
cardiovascular disease, total cancer, and all-cause mortality: a systematic
review and dose-response meta-analysis of prospective studies, The American
Journal of Clinical Nutrition, Volume 108, Issue 5, November 2018, Pages
1069?1091, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy097 6. Stephen Hickey, Hilary J.
Roberts & Nicholas J. Miller (2008) Pharmacokinetics of oral vitamin C,
Journal of Nutritional & Environmental Medicine, 17:3, 169-177, DOI:
https://doi.org/10.1080/13590840802305423 7.
https://www.townsendletter.com/June2006/vitaminc0606.htm 8.
http://orthomolecular.org/library/jom/1981/pdf/1981-v10n02-p125.pdf 9. Hemilä,
H. Vitamin C supplementation and common cold symptoms: factors affecting the
magnitude of the benefit Medical Hypotheses 52, no. 2 (February 1999): 171?78.
https://doi.org/10.1054/mehy.1997.0639 10.
https://wholefoodsmagazine.com/columns/vitamin-connection/the-science-of-vitamin-c-research-on-optimizing-blood-and-cellular-levels/
Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós
szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend
kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy
egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy
kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem
gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek
kezelésére, sem megelőzésére. A GAL SynergyTech Zrt. valamennyi kommunikációs
felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.)
ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági versenyhivatali előírásokat.
Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló írásaink kizárólag a
legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján, összefüggéseik mélyreható
tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a
fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának törekvésével. E szövegek
eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink megvásárlására nem buzdítanak.
Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért
történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták. Ebben
hiszünk, ezért dolgozunk.

Tovább
Adatlap
Ár: 12.141 Ft
 
Feladás dátuma: 2024.12.31
Eddig megtekintették 58 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Fenu-C+ vitamin kapszula - 90db - GAL
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "Fenu-C+ vitamin kapszula - 90db - GAL" című hirdetést látja. (fent)



Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem