GAL Marhakollagén Peptidek Klasszik 300g
GAL Marhakollagén peptidek ? 300g A kollagén egy óriásfehérje, ami nagy
mennyiségben található meg bőrünkben, csontunkban és porcainkban. Az állati bőr,
csont és porc elfogyasztásával (pl csontleves, kocsonya, stb) hozzá is juthatunk
sok kollagénhez, azonban ez nagyon nehezen emészthető. A kollagén az emésztés
során kisebb alkotóira, peptidekre, majd egy része utána aminosavakra bomlik,
így jut a véráramba, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását.
Termékünkben a kollagén már eleve peptidek formájában van jelen, azaz elő van
emésztve, hidrolizálva van. Így a felszívódása már jó és az emésztésünket sem
terheli. Ez az emésztést már alig igénylő kollagén peptid (hidrolizált
marhakollagén) segíti a bőr fiatalos rugalmasságának megőrzését és az ízületek
megfelelő működésétét, hajlékonyságát. A bőrre és ízületekre kifejtett hatás
csak kollagén peptidek fogyasztásával kapcsolatosan igazolt, nem előemésztett
(táplálkozásból fogyasztott) kollagén esetében nem. (Fontos megjegyezni azonban
a gyomor- és bélnyálkahártyára a táplálékból származó, nem előemésztett kollagén
a jó hatású egyes szakemberek szerint). E kollagénünk jótékony hatásai,
fogyasztásának élettani előnyei nem különböznek a sertéskollagénünkéitől. Fontos
azonban kiemelnünk, hogy marhakollagén-alapanyagunk kizárólag legelőn tartott,
füvet legelő szarvasmarháktól, kíméletes állattartásból származik. Adagolás:
Napi 10g (1 púpozott evőkanál) fogyasztása javasolt napi 1 vagy 2 alkalommal.
Íze nincsen, de enyhe szaga miatt érdemes narancslébe, kakaóba vagy pl.
tejszínes-vaníliás italba keveri, melyek remekül elfedik azt. Az ajánlott
fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a
kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől
elzárva tárolandó. E kollagénünk jótékony hatásai, fogyasztásának élettani
előnyei nem különböznek a sertéskollagénünkéitől, ezért az alábbi leírás sem
hordoz különbségeket. Fontos azonban kiemelnünk, hogy marhakollagén-alapanyagunk
kizárólag legelőn tartott, füvet legelő szarvasmarháktól, kíméletes
állattartásból származik. Az emlősök szervezetét felépítő fehérjék legnagyobb
részét kollagén típusú fehérjék adják, hiszen a bőr, a csont, az ízületek, az
erek, a kötőszövetek és különböző szervek jelentős részét ezek alkotják. Idáig a
kollagén típusú fehérjék 28 fajtáját azonosították, azonban a szervezetet alkotó
kollagének 90%-át egyetlen típus adja, az I-es típusú kollagén fehérje. A
kollagén-fehérjék a többi fehérjétől főleg nagyságukban és
aminosav-összetételükben különböznek. Ezek szervezetünk legnagyobb méretű
fehérjéi. Aminosav-összetételük pedig a többi fehérjéétől abban különbözik, hogy
glicin-tartalmuk nagyon magas (~35%), sokkal alacsonyabb az ún. elágazó láncú
aminosav-tartalmuk (BCAA: leucin, izoleucin, valin), nem tartalmaznak
triptofánt, és cisztein- és metionin-tartalmuk is jóval alacsonyabb. Ezek óriási
jelentőségéről hamarosan szó lesz. A modern nyugati táplálkozásból szinte
teljesen hiányoznak a kollagén-fehérjék, hiszen fehérjeforrásaink nagyrésze
színhúsokból származik, és nem a kollagén-tartalmú állati részekből (csont, bőr,
ízületek stb.). Persze, hisz pacalt, kocsonyát, csontlevest, körömpörköltet és
hasonlókat manapság egyre ritkábban eszünk. Nagy hiba! Mivel az állati szervezet
fehérje-tartalmának is jelentős része kollagén-fehérje, és őseink illetve a mai
vadászó-gyűjtögető népek fehérje-bevitelének szinte teljes egésze állati
eredetű, ezért logikus, hogy a fehérje-bevitelük komoly hányada kollagén típusú
kellett hogy legyen. Őseink és a mai vadászó-gyűjtögető népek hasznosítottak
mindent az állatból, nemcsak a húsát ették meg. Ebből számomra az következik,
hogy evolúciónk során a magas kollagénfehérje-fogyasztáshoz adaptálódtunk, ez
számunkra az egészséges. Ha az elfogyasztott fehérjéknek csak csekély mennyisége
kollagén-természetű, az idegen a szervezetünk számára, és problémákat kell, hogy
okozzon. A következőkben e sejtést próbálom alátámasztani. A csökkentett
kalóriabevitellel (CR = Calorie Restriction) állatokon jelentős
élethossz-növekedést és csökkent betegségkockázatot lehet elérni. Állatok esetén
ezt könnyű volt megállapítani. Egyszerűen kevesebb ételt adtak a kísérleti
állatoknak, és megnézték, hogy a kontrollcsoporthoz képest mennyivel éltek
tovább, mennyivel kevesebb betegség fordult elő. Embernél ilyen kísérletet
csinálni ugye elég problémás. Ezért ott csak különböző mutatókat tudnak
vizsgálni, amelyekből következtetéseket tudnak levonni. A CR élethosszra és
egészségre gyakorolt pozitív hatását a kutatók jelentős mértékben tulajdonítják
a CR következtében csökkenő IGF-1-, tehát az inzulinutánzó növekedési faktor-,
és a növekvő IGFBP-3-szintnek, utóbbi az IGF-1-et megkötő, és káros hatásait
semlegesítő fehérje. Humán CR-vizsgálatokból 2008-ig csupán rövidtávú
kísérleteket rendeztek meg (pár hét ? hónap). Ezekben rendre megállapították,
hogy embereknél is csökken az IGF-1-szint, tehát a CR hatásosnak bizonyul.
2008-ban azonban megszületett az eredménye az első olyan vizsgálatnak, ahol
hosszútávon vizsgálták a CR hatásait embereken. Itt azt vették észre, hogy a CR
embereken 3 hónapig eredményez csak csökkent IGF-1/ IGFBP-3-arányt, utána az
növekedni kezd. Ugyanakkor a magas kalória-, szénhidrát-, és alacsony
fehérjebevitellel rendelkező vegán csoport IGF-1/IGFBP-3-aránya hosszútávon is
alacsony marad. A CR-csoport néhány tagját megkérték, hogy miután az
IGF-1/IGFBP-3-arányuk visszaállt az eredeti, magas értékre, úgy folytassák a
CR-diétájukat, hogy a fehérjebevitelüket a vegán csoporthoz hasonlóan alacsony
szinten tartják. Ennek hatására újra visszacsökkent az arány a kedvező szintre.
A kutatók megállapítása, hogy az állatoknál tapasztaltakkal ellentétben a CR
emberek esetében növekvő élethosszt csak akkor eredményez, ha a fehérjebevitel
is korlátozva van (~0,8 g/testsúly-kg), nemcsak a kalória. Egy másik, 2012-es
vizsgálatban megállapították, hogy az ún. mTORC fehérje-komplexet erősen, direkt
módon aktiválják az ún. BCAA aminosavak, főleg a leucin. Ezek az aminosavak a
tejfehérjékben és a húsokban találhatóak csak meg nagy mennyiségben. Az mTORC
fokozott aktivitása azért akkora probléma, mert mind az IGF-1, mind az inzulin
ezen keresztül fejti ki negatív hatásai nagyrészét. Az mTORC aktivitását fokozza
az IGF-1 és az inzulin is. Éppen ezért nem jó, ha ezek szintje magas. A fokozott
mTORC-aktivitás csökkenti az élethosszt, és fokozza a civilizációs betegségek
kockázatát. Ma már fejlesztenek is az mTORC aktivitása gátlásának elvén alapuló
rák- és szívrohamellenes gyógyszereket. A kutatók megállapítása, hogy egy
húsokat nélkülöző, zöldségeken és komplex szénhidrátokon alapuló paleolitszerű
diéta lenne a legmegfelelőbb! Megrendezésre kerültek olyan állatkísérletek is,
ahol az állatoktól megvontak egyes aminosavakat. Mind a metionin, mind a
triptofán megvonásával nőtt az állatok élethossza, holott nem csökkentették a
kalóriabevitelüket! Mindez alátámasztja a kollagén-fehérjék túlsúlyának
fontosságát. Miért is? Ahogyan a cikk elején már írtam, a kollagén-fehérjék alig
tartalmazzák a problémás aminosavakat (BCAA-k, triptofán, metionin), míg a húsok
és tejfehérjék bővelkednek bennük. A mai vadászó-gyűjtögetők és őseink jóval
több fehérjét esznek/ettek, mint 0,8 g/testsúly-kg, amit a 2008-as kutatás
ajánl, és nem kivitelezhető egy szinte csak zöldségalapú diéta sem, amit a
2012-es tanulmány ajánl. Ilyen alacsony fehérjebevitel amúgy sem egészséges
hosszútávon; az izom sorvadásához, az immunrendszer gyengüléséhez, és akár a
csontsűrűség csökkenéshez is vezethet közvetve. A kollagén-fehérjék tehát
csökkentik az mTORC aktivitását, és segítik csökkenteni a triptofán- és
metionin-szintet is. Mindezek jobb egészséghez és hosszabb élethez vezetnek.
Sőt, egy újabb, 2014-es kutatás már arra is enged következtetni, hogy még az
IGF-1-szint is csökkenthető a segítségével mellékhatások nélkül, ami szintén
növeli az élethosszt. Ehetünk sok fehérjét tehát, de vigyázzunk, hogy
fehérjebevitelünknek csak kb. a fele legyen színhús, a többi pedig
kollagén-típusú fehérjéket tartalmazó állati részekből származzon (vagy
kollagén-kiegészítőkből). Lássuk akkor most, mire is jó a közvetlen
kollagén-kiegészítés. Elöljáróban fontos tisztázni, hogy a normál étkezési
zselatint (ahogyan pl. a kocsonyát is) óriásméretű fehérjék alkotják, amelyek
alig emészthetőek. Így az étellel elfogyasztott kollagénfehérjék (vagy zselatin)
nem sok hatással tudnak lenni az ízületeinkre, bőrünkre, hajunkra, ereinkre stb.
(kivéve, ha szuper emésztésünk van és rengeteg körömpörköltet, csontlét és
hasonlót eszünk), viszont a bélrendszerünkre ezek is jó hatással lesznek, hiszen
azzal közvetlenül érintkeznek, nem baj, ha nem mind emésztődnek meg. Ezzel
szemben a kollagén peptidek közel 100%-a a véráramba jut, így kifejti valamennyi
hatását mindenhol, és sokkal kevesebb is elég belőle. A kutatásokban kizárólag
előemésztett (hidrolizált) zselatint/kollagént használtak (többnyire italba
keverhető por formájában). Ezek kollagén peptideket, és nem egész fehérjéket
tartalmaznak. (A vizsgálatok abstract-jában csak mint ?gelatin?-ra szoktak
hivatkozni rá, de a teljes tanulmányban a ?methods and materials?-résznél
kifejtik részletesebben, hogy hány Daltonos vagy milyen kollagént használtak, és
ezek mindig hidrolizátumok/peptidek.) Persze a magas kollagénfehérje-tartalmú
étkezést folytató népeknél észrevehetjük ugyanazokat a jó hatásokat, mint amiket
a peptideknél megállapítottak, így én is azt gondolom, hogy nagy mennyiségeben
fogyasztva, jó emésztéssel hatásos lehet az is, ha sok kollagénfehérjét
tartalmazó ételt eszünk, de ennél sokkal lényegesebb, hogy azért együnk sok
kollagén-típusú fehérjét, mert az a többi fehérjével szemben nem rendelkezik
káros (öregítő, civilizációs betegségek kockázatát fokozó) hatással. Tehát a
kollagén peptideket a kollagén pozitív hatásaiért érdemes fogyasztani, míg az
étkezésünkben lévő kollagénfehérjéket meg azért, mert azok az egyetlen
fehérjeforrások, amelyeknek semmi hátulütőjük sincs, így az egészségünket csak
úgy tudjuk optimalizálni, ha a normál hús-, hüvelyes- stb-fehérjebevitelt
csökkentjük, és a kollagén típusúakat (körömpörkölt, csontlé, pacal, csirkeláb
stb.) növeljük. Mire jók tehát a kollagén peptidek: Bőr és haj Csökkenti a
nagyobb ráncok mélységét, és megállítja újabbak kialakulását, kisebb ráncokat
segít eltünteti. Fokozza a bőr hidratáltságát és feszességét. Fokozza a bőr
kollagén- és elasztin-tartalmát, így a rugalmasságát. Növeli a bőrben mért
hemoglobinszintet, tehát javítja a mikrocirkulációt. Csökkenti az arcbőr
zsírosságát, így az akné előfordulását, súlyosságát. Vastagabb, sűrűbb hajhoz,
gyorsabb hajnövekedéshez segít. Csökkenti a szeborreát (a hajzsírosodást és a
korpásodást). Csökkenti a diffúz és férfias típusú hajhullást (férfiaknál és
nőknél is). Továbbiak: Csökkenti az ízületi fájdalmakat. Fokozza az alvás
hatékonyságát (a glicin-tartalma miatt). Fokozza a tanulási képességet, az
emlékező-, felidéző-képességet stimuláció nélkül (glicin). Fokozza a nagyagyban
az új idegsejtek termelődését (erre csak egérkísérletet végeztek). Segíti
csökkenteni az étvágyat az emésztőrendszer által termelt hormonok
kiegyensúlyozása által. Fokozza a perifériális keringést (fejbőr és ujjak).
Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós
szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend
kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy
egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy
kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem
gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek
kezelésére, sem megelőzésére. A GAL Vital SynergyTech Kft. valamennyi
kommunikációs felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló
37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági
versenyhivatali előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló
írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján,
összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek
bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának
törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink
megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel
megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony
hatásait maguk tapasztalták. Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.
mennyiségben található meg bőrünkben, csontunkban és porcainkban. Az állati bőr,
csont és porc elfogyasztásával (pl csontleves, kocsonya, stb) hozzá is juthatunk
sok kollagénhez, azonban ez nagyon nehezen emészthető. A kollagén az emésztés
során kisebb alkotóira, peptidekre, majd egy része utána aminosavakra bomlik,
így jut a véráramba, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását.
Termékünkben a kollagén már eleve peptidek formájában van jelen, azaz elő van
emésztve, hidrolizálva van. Így a felszívódása már jó és az emésztésünket sem
terheli. Ez az emésztést már alig igénylő kollagén peptid (hidrolizált
marhakollagén) segíti a bőr fiatalos rugalmasságának megőrzését és az ízületek
megfelelő működésétét, hajlékonyságát. A bőrre és ízületekre kifejtett hatás
csak kollagén peptidek fogyasztásával kapcsolatosan igazolt, nem előemésztett
(táplálkozásból fogyasztott) kollagén esetében nem. (Fontos megjegyezni azonban
a gyomor- és bélnyálkahártyára a táplálékból származó, nem előemésztett kollagén
a jó hatású egyes szakemberek szerint). E kollagénünk jótékony hatásai,
fogyasztásának élettani előnyei nem különböznek a sertéskollagénünkéitől. Fontos
azonban kiemelnünk, hogy marhakollagén-alapanyagunk kizárólag legelőn tartott,
füvet legelő szarvasmarháktól, kíméletes állattartásból származik. Adagolás:
Napi 10g (1 púpozott evőkanál) fogyasztása javasolt napi 1 vagy 2 alkalommal.
Íze nincsen, de enyhe szaga miatt érdemes narancslébe, kakaóba vagy pl.
tejszínes-vaníliás italba keveri, melyek remekül elfedik azt. Az ajánlott
fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a
kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől
elzárva tárolandó. E kollagénünk jótékony hatásai, fogyasztásának élettani
előnyei nem különböznek a sertéskollagénünkéitől, ezért az alábbi leírás sem
hordoz különbségeket. Fontos azonban kiemelnünk, hogy marhakollagén-alapanyagunk
kizárólag legelőn tartott, füvet legelő szarvasmarháktól, kíméletes
állattartásból származik. Az emlősök szervezetét felépítő fehérjék legnagyobb
részét kollagén típusú fehérjék adják, hiszen a bőr, a csont, az ízületek, az
erek, a kötőszövetek és különböző szervek jelentős részét ezek alkotják. Idáig a
kollagén típusú fehérjék 28 fajtáját azonosították, azonban a szervezetet alkotó
kollagének 90%-át egyetlen típus adja, az I-es típusú kollagén fehérje. A
kollagén-fehérjék a többi fehérjétől főleg nagyságukban és
aminosav-összetételükben különböznek. Ezek szervezetünk legnagyobb méretű
fehérjéi. Aminosav-összetételük pedig a többi fehérjéétől abban különbözik, hogy
glicin-tartalmuk nagyon magas (~35%), sokkal alacsonyabb az ún. elágazó láncú
aminosav-tartalmuk (BCAA: leucin, izoleucin, valin), nem tartalmaznak
triptofánt, és cisztein- és metionin-tartalmuk is jóval alacsonyabb. Ezek óriási
jelentőségéről hamarosan szó lesz. A modern nyugati táplálkozásból szinte
teljesen hiányoznak a kollagén-fehérjék, hiszen fehérjeforrásaink nagyrésze
színhúsokból származik, és nem a kollagén-tartalmú állati részekből (csont, bőr,
ízületek stb.). Persze, hisz pacalt, kocsonyát, csontlevest, körömpörköltet és
hasonlókat manapság egyre ritkábban eszünk. Nagy hiba! Mivel az állati szervezet
fehérje-tartalmának is jelentős része kollagén-fehérje, és őseink illetve a mai
vadászó-gyűjtögető népek fehérje-bevitelének szinte teljes egésze állati
eredetű, ezért logikus, hogy a fehérje-bevitelük komoly hányada kollagén típusú
kellett hogy legyen. Őseink és a mai vadászó-gyűjtögető népek hasznosítottak
mindent az állatból, nemcsak a húsát ették meg. Ebből számomra az következik,
hogy evolúciónk során a magas kollagénfehérje-fogyasztáshoz adaptálódtunk, ez
számunkra az egészséges. Ha az elfogyasztott fehérjéknek csak csekély mennyisége
kollagén-természetű, az idegen a szervezetünk számára, és problémákat kell, hogy
okozzon. A következőkben e sejtést próbálom alátámasztani. A csökkentett
kalóriabevitellel (CR = Calorie Restriction) állatokon jelentős
élethossz-növekedést és csökkent betegségkockázatot lehet elérni. Állatok esetén
ezt könnyű volt megállapítani. Egyszerűen kevesebb ételt adtak a kísérleti
állatoknak, és megnézték, hogy a kontrollcsoporthoz képest mennyivel éltek
tovább, mennyivel kevesebb betegség fordult elő. Embernél ilyen kísérletet
csinálni ugye elég problémás. Ezért ott csak különböző mutatókat tudnak
vizsgálni, amelyekből következtetéseket tudnak levonni. A CR élethosszra és
egészségre gyakorolt pozitív hatását a kutatók jelentős mértékben tulajdonítják
a CR következtében csökkenő IGF-1-, tehát az inzulinutánzó növekedési faktor-,
és a növekvő IGFBP-3-szintnek, utóbbi az IGF-1-et megkötő, és káros hatásait
semlegesítő fehérje. Humán CR-vizsgálatokból 2008-ig csupán rövidtávú
kísérleteket rendeztek meg (pár hét ? hónap). Ezekben rendre megállapították,
hogy embereknél is csökken az IGF-1-szint, tehát a CR hatásosnak bizonyul.
2008-ban azonban megszületett az eredménye az első olyan vizsgálatnak, ahol
hosszútávon vizsgálták a CR hatásait embereken. Itt azt vették észre, hogy a CR
embereken 3 hónapig eredményez csak csökkent IGF-1/ IGFBP-3-arányt, utána az
növekedni kezd. Ugyanakkor a magas kalória-, szénhidrát-, és alacsony
fehérjebevitellel rendelkező vegán csoport IGF-1/IGFBP-3-aránya hosszútávon is
alacsony marad. A CR-csoport néhány tagját megkérték, hogy miután az
IGF-1/IGFBP-3-arányuk visszaállt az eredeti, magas értékre, úgy folytassák a
CR-diétájukat, hogy a fehérjebevitelüket a vegán csoporthoz hasonlóan alacsony
szinten tartják. Ennek hatására újra visszacsökkent az arány a kedvező szintre.
A kutatók megállapítása, hogy az állatoknál tapasztaltakkal ellentétben a CR
emberek esetében növekvő élethosszt csak akkor eredményez, ha a fehérjebevitel
is korlátozva van (~0,8 g/testsúly-kg), nemcsak a kalória. Egy másik, 2012-es
vizsgálatban megállapították, hogy az ún. mTORC fehérje-komplexet erősen, direkt
módon aktiválják az ún. BCAA aminosavak, főleg a leucin. Ezek az aminosavak a
tejfehérjékben és a húsokban találhatóak csak meg nagy mennyiségben. Az mTORC
fokozott aktivitása azért akkora probléma, mert mind az IGF-1, mind az inzulin
ezen keresztül fejti ki negatív hatásai nagyrészét. Az mTORC aktivitását fokozza
az IGF-1 és az inzulin is. Éppen ezért nem jó, ha ezek szintje magas. A fokozott
mTORC-aktivitás csökkenti az élethosszt, és fokozza a civilizációs betegségek
kockázatát. Ma már fejlesztenek is az mTORC aktivitása gátlásának elvén alapuló
rák- és szívrohamellenes gyógyszereket. A kutatók megállapítása, hogy egy
húsokat nélkülöző, zöldségeken és komplex szénhidrátokon alapuló paleolitszerű
diéta lenne a legmegfelelőbb! Megrendezésre kerültek olyan állatkísérletek is,
ahol az állatoktól megvontak egyes aminosavakat. Mind a metionin, mind a
triptofán megvonásával nőtt az állatok élethossza, holott nem csökkentették a
kalóriabevitelüket! Mindez alátámasztja a kollagén-fehérjék túlsúlyának
fontosságát. Miért is? Ahogyan a cikk elején már írtam, a kollagén-fehérjék alig
tartalmazzák a problémás aminosavakat (BCAA-k, triptofán, metionin), míg a húsok
és tejfehérjék bővelkednek bennük. A mai vadászó-gyűjtögetők és őseink jóval
több fehérjét esznek/ettek, mint 0,8 g/testsúly-kg, amit a 2008-as kutatás
ajánl, és nem kivitelezhető egy szinte csak zöldségalapú diéta sem, amit a
2012-es tanulmány ajánl. Ilyen alacsony fehérjebevitel amúgy sem egészséges
hosszútávon; az izom sorvadásához, az immunrendszer gyengüléséhez, és akár a
csontsűrűség csökkenéshez is vezethet közvetve. A kollagén-fehérjék tehát
csökkentik az mTORC aktivitását, és segítik csökkenteni a triptofán- és
metionin-szintet is. Mindezek jobb egészséghez és hosszabb élethez vezetnek.
Sőt, egy újabb, 2014-es kutatás már arra is enged következtetni, hogy még az
IGF-1-szint is csökkenthető a segítségével mellékhatások nélkül, ami szintén
növeli az élethosszt. Ehetünk sok fehérjét tehát, de vigyázzunk, hogy
fehérjebevitelünknek csak kb. a fele legyen színhús, a többi pedig
kollagén-típusú fehérjéket tartalmazó állati részekből származzon (vagy
kollagén-kiegészítőkből). Lássuk akkor most, mire is jó a közvetlen
kollagén-kiegészítés. Elöljáróban fontos tisztázni, hogy a normál étkezési
zselatint (ahogyan pl. a kocsonyát is) óriásméretű fehérjék alkotják, amelyek
alig emészthetőek. Így az étellel elfogyasztott kollagénfehérjék (vagy zselatin)
nem sok hatással tudnak lenni az ízületeinkre, bőrünkre, hajunkra, ereinkre stb.
(kivéve, ha szuper emésztésünk van és rengeteg körömpörköltet, csontlét és
hasonlót eszünk), viszont a bélrendszerünkre ezek is jó hatással lesznek, hiszen
azzal közvetlenül érintkeznek, nem baj, ha nem mind emésztődnek meg. Ezzel
szemben a kollagén peptidek közel 100%-a a véráramba jut, így kifejti valamennyi
hatását mindenhol, és sokkal kevesebb is elég belőle. A kutatásokban kizárólag
előemésztett (hidrolizált) zselatint/kollagént használtak (többnyire italba
keverhető por formájában). Ezek kollagén peptideket, és nem egész fehérjéket
tartalmaznak. (A vizsgálatok abstract-jában csak mint ?gelatin?-ra szoktak
hivatkozni rá, de a teljes tanulmányban a ?methods and materials?-résznél
kifejtik részletesebben, hogy hány Daltonos vagy milyen kollagént használtak, és
ezek mindig hidrolizátumok/peptidek.) Persze a magas kollagénfehérje-tartalmú
étkezést folytató népeknél észrevehetjük ugyanazokat a jó hatásokat, mint amiket
a peptideknél megállapítottak, így én is azt gondolom, hogy nagy mennyiségeben
fogyasztva, jó emésztéssel hatásos lehet az is, ha sok kollagénfehérjét
tartalmazó ételt eszünk, de ennél sokkal lényegesebb, hogy azért együnk sok
kollagén-típusú fehérjét, mert az a többi fehérjével szemben nem rendelkezik
káros (öregítő, civilizációs betegségek kockázatát fokozó) hatással. Tehát a
kollagén peptideket a kollagén pozitív hatásaiért érdemes fogyasztani, míg az
étkezésünkben lévő kollagénfehérjéket meg azért, mert azok az egyetlen
fehérjeforrások, amelyeknek semmi hátulütőjük sincs, így az egészségünket csak
úgy tudjuk optimalizálni, ha a normál hús-, hüvelyes- stb-fehérjebevitelt
csökkentjük, és a kollagén típusúakat (körömpörkölt, csontlé, pacal, csirkeláb
stb.) növeljük. Mire jók tehát a kollagén peptidek: Bőr és haj Csökkenti a
nagyobb ráncok mélységét, és megállítja újabbak kialakulását, kisebb ráncokat
segít eltünteti. Fokozza a bőr hidratáltságát és feszességét. Fokozza a bőr
kollagén- és elasztin-tartalmát, így a rugalmasságát. Növeli a bőrben mért
hemoglobinszintet, tehát javítja a mikrocirkulációt. Csökkenti az arcbőr
zsírosságát, így az akné előfordulását, súlyosságát. Vastagabb, sűrűbb hajhoz,
gyorsabb hajnövekedéshez segít. Csökkenti a szeborreát (a hajzsírosodást és a
korpásodást). Csökkenti a diffúz és férfias típusú hajhullást (férfiaknál és
nőknél is). Továbbiak: Csökkenti az ízületi fájdalmakat. Fokozza az alvás
hatékonyságát (a glicin-tartalma miatt). Fokozza a tanulási képességet, az
emlékező-, felidéző-képességet stimuláció nélkül (glicin). Fokozza a nagyagyban
az új idegsejtek termelődését (erre csak egérkísérletet végeztek). Segíti
csökkenteni az étvágyat az emésztőrendszer által termelt hormonok
kiegyensúlyozása által. Fokozza a perifériális keringést (fejbőr és ujjak).
Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós
szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend
kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy
egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy
kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem
gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek
kezelésére, sem megelőzésére. A GAL Vital SynergyTech Kft. valamennyi
kommunikációs felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló
37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági
versenyhivatali előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló
írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján,
összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek
bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának
törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink
megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel
megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony
hatásait maguk tapasztalták. Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.
Adatlap
Ár: | 6.260 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2024.11.21 |
Eddig megtekintették 64 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "GAL Marhakollagén Peptidek Klasszik 300g" című hirdetést látja. (fent)