GAL A-Vitamin 30ml
A máj nemcsak a leggazdagabb kész A-vitamin forrás, de egy valóságos
tápanyagbomba. A párolt répa és sütőtök is remek A-vitamin forrás (a karotinokon
keresztül), amelyek szintén sok egyéb hasznos tápanyagot tartalmaznak. Jobb
tehát ezekből fedeznünk A-vitamin szükségletünket, mint pótolnunk. Sajnos sokan
nem szeretik vagy kerülik a májat, miközben a répa/sütőtök-fogyasztást sem
preferálják. Számukra javasoljuk termékünket, elsősorban ha D3-vitamint is
szednek. Ugyanannyi vagy legfeljebb kétszer annyi NE A-vitamint javaslunk
pótolni számukra, mint amennyi NE D3-at fogyasztanak. Adagolás: Napi 1-10 csepp
fogyasztását javasoljuk, étkezésünk A-vitamin tartalmától és D3-vitamin
bevitelünktől függően. Lehetetlen egyszerűbb terméket elképzelni, mégis
szükségszerű volt a létrehozása, miután sokak számára nagy segítséget jelenthet
az ideális retinol : D3 arány beállításában. Sima, mezei retinol-palmitát
MCT-olajban oldva, némi természetes E-vitamin-komplexszel stabilizálva. Miért
retinil-palmitát? (Retinol-palmitát = retinil-palmitát, utóbbi a helyesebb) A
retinol az A-vitamin kész formája, amelyet bárki kiválóan hasznosít, mivel már
nem kell átalakítania a szervezetnek. A retinil-palmitát pedig a retinol
élelmiszerekben (májban) megtalálható szinte egyetlen formája, amely nem más,
mint a szervezetben megtalálható leggyakoribb zsírsavnak (palmitinsavnak) és a
retinolnak a közösen alkotott természetes vegyülete. Az emberek és állatok
szervezetében lévő A-vitamin kb. 90%-a a májban van, és az is szinte mind,
kizárólag retinil-palmitát formában (kis mennyiségben egyéb zsírsavakhoz
kapcsolódó formában is). A lényeg, hogy ami A-vitaminhoz élelmiszerrel
hozzájuthatunk, az szinte csak retinil-palmitát lehet. Mivel az A-vitamin pótlás
hatására az eleve D3-vitamin hiányos szervezetben az A és a D3 aránya eleve
abnormálisan az A-vitamin irányába tolódik el, a további A-vitamin pótlás még
inkább ronthat a súlyos D3 hiányon, így káros hatásai lehetnek több vizsgálat
szerint. D3-mal együtt pótolva viszont nem, úgy extrém dózisú retinol is
biztonságos. Érdekes módon azonban egy 2003-as vizsgálatban (metaanalízisben),
amelyben az addigi összes A-vitamin pótlásos vizsgálatot elemezték, arra
jutottak, hogy sem a májból származó A-vitamin (ami retinil-palmitát), sem
retinil-palmitát olajban oldva pótolva, csak a retinol száraz formája
(retinol-acetát), és a retinol vízoldékony vagy emulgeált formái okoznak
bármiféle nem kívánt hatást. Hogy ennek mi lehet az oka, nem tudni pontosan, de
belegondolva, hogy a retinol különböző formái közül csak a retinil-palmitát a
természetes, nem annyira meglepő? Ezért választottuk tehát a retinil-palmitátot,
és oldottuk MCT-olajban. Ettől függetlenül alighanem a túlzott retinil-palmitát
pótlás is veszélyes, hiszen a D3-hoz képesti aránya vele is eltolható, de
mindenképpen fontos, hogy retinolhoz csakis természetes élelmiszerekből és/vagy
retinil-palmitát szedésével jussunk, és kerüljük el a retinol-acetátot és minden
vízoldékony, emulgeált vagy liposzómás formát, amelyek az említett vizsgálat
alapján nagyobb kockázatot jelentenek. Az ideális retinol : D3 arány (NE-ben
kifejezve) Jelenleg aligha lehet képes bárki is megmondani, hogy mi az ideális
aránya az A- és D3-vitaminnak, azonban néhány fontos megállapítás megtehető: Az
1:1 alatti A/D3 arány (azaz, ha a D3 bevitel a több) nem probléma, legalábbis
egy bizonyos szintig. Sok vizsgálat van, ahol napi legalább 10 ezer NE
D3-vitamin pótlása hosszútávon is kifejezetten pozitív hatású volt, bármiféle
negatív hatás nélkül. A legfrissebb vizsgálatban közel 5 ezer embert követtek,
akik 7 éven át napi 5 ezer, 10 ezer vagy 20 ezer NE D3-at kaptak, minden egyéb
nélkül. Még a 7 éven át napi 20 ezer NE D3-at kapók körében sem, és senkinél nem
történt semmilyen negatív elváltozás még a vérképben sem, még a vér
kalciumszintjében sem történt negatív változás (amit gyakorlatilag a D3 egyetlen
mellékhatásának szoktak tartani, alaptalan félelemből, mint kiderült). Ellenben
több pozitív változás is történt az állapotukban/vérképükben. Mivel az emberek
többsége jellemzően 5 ezer NE alatti A-vitamin bevitellel rendelkezik
(karotinoidokkal is számolva), ezért 1:4 arányig (D3 a több) láthatóan nem
problémás az arány (legalábbis nem retinol hiányos állapotban, nagy dózisú D3
pótlás mellett). A 10:1 feletti arány (retinol a több) esete már problémás
lehet. Legalábbis egy vizsgálatban, ahol 72 ezer ápolónőt követtek, az derült
ki, hogy akik retinol bevitele minimum 10 ezer NE volt (aminek kb. a fele
ételből, a másik fele pótlásból származott) 48%-kal több medencecsonttörést
szenvedtek, mint akik csak 3000 NE A-vitamint fogyasztottak (aminek a nagyja
sárgarépából, azaz karotinból származott). Mivel az emberek D3 bevitele még
akkor is 500-2000 NE közül mozog, ha szednek valamilyen multivitamint, és néha
napoznak, a magasabb csonttöréses csoport esetében az arány 10:1-40:1 közt
mozoghatott. 10:1 arányig tehát biztonságosnak tűnik (legalábbis enyhe D3
hiányos állapotban) Ez most még inkább teoretikus lesz: Evolúciós szempontból
nézve az 1:1 arányhoz közel tűnik optimálisnak az arány, ugyanis a rendszeres
napozáshoz hozzászokott ember esetében a bőr D3 termelése kb. napi 4 ezer NE D3
szintézisére áll be, azaz afrikai őseink kb. 4000 NE D3-hoz jutottak hozzá
naponta. Kb. 3 millió éven át az ember elődje alapvetően gyűjtögető-dögevő volt,
állati táplálékai közt velő, agy, csont, rovarok, puhatestűek, óceáni
herkentyűk/algák/hínárok és persze gyümölcsök/zöldségek/gumók szerepeltek. A máj
a predátorok preferált része a zsákmányállatból (a ragadozó állatok az emberrel
szemben képesek a retinolt üríteni, nem tudják túladagolni). Az ember viszont
csak 100-200 ezer éve kezdett el vadászni, ugyanakkor ha utánaszámolunk, hogy
mekkora részét is adja ki egy állat mája+veséje annak a kalóriamennyiségnek,
amit az egész állat elfogyasztásából nyerhetünk, akkor arra jutunk, hogy napi
2-3 ezer kcal elfogyasztása mellett, ha ?nose-to-tail? eszünk meg egy állatot,
kb. napi 2 ezer NE retinolhoz juthatunk (a májon és vesén kívül semmilyen állati
rész nem tartalmaz számottevő mennyiségű retinolt). Az 1:1 arányhoz 4000 NE
retinolra lenne szükség, azonban mivel a növényi élelmiszerek is tartalmaznak
karotinoidokat, amiből retinolt tudunk alakítani, az 1:1 arány felett is
lehetett (A-vitamin a több). Viszont preformált, kész A-vitaminnal (retinollal)
számolva csak az 1:1 arány nem is igazán volt elérhető, nemhogy meghaladható,
csak ha az állati élelmiszereink nagyját kidobáltuk volna, és főleg csak a
májukért vadásztuk volna az állatokat? Aligha? Akit bővebben érdekel a téma,
annak ajánlom Szendi Gábor Új vitaminforradalom című könyvét, illetve Paul
Jaminet Tökéletes Egészség című könyvét, valamint a Weston Price Foundation
ezzel kapcsolatos írását:
https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-on-trial-does-vitamin-a-cause-osteoporosis/
Összességében a meglátásom szerint 1:1 retinol : D3 arányra érdemes törekedni,
karotinoidok bevitelével nem számolva, de azokat is bőségesen fogyasztva, hogyha
szükség van több retinolra, tudjon alakulni karotinból több is. Feltehetően
pedig 1:4 és 10:1 közti arány is megfelelő, különösen, ha a K-vitamin (K1+K2) és
Mg bevitelünk is megfelelő. A K-vitamin pl. A-vitamin nélkül is meggátolja a
túlzott D3 káros hatásait. Nemcsak meggátolják egymás mellékhatásait, hanem
egymás hatásait is segítik. Gyakorlati javaslatok Messze a létező legjobb
retinol forrás a máj. A vese is tartalmaz számottevő retinolt, de messze elmarad
a májtól. Más élelmiszerek retinol tartalma elhanyagolható, a tojássárgája
említhető még meg, de nem érdemes vele számolni, mert tucatszám kéne ennünk
naponta, hogy biztosítsuk belőle a napi minimumot? Vesét alig eszik bárki is,
pláne nem hetente többször. Májjal érdemes tehát csak számolni? 10 dkg máj kb.
20 ezer NE retinolt tartalmaz (marhamáj és csirkemáj 10-20 ezer NE körül, liba-
és kacsamáj 30-40 ezer NE körül, pulykamáj 60-70 ezer NE körül, míg tőkehalmáj
100 ezer NE körül). 10 dkg répa pedig, ha kis zsiradékkal, és nem nyersen van
fogyasztva (pl. kis kókuszzsíron, vajon vagy olíván megpárolva), akkor kb. 5-15
ezer NE retinolt szolgáltat, attól függően, hogy kinek milyen az emésztése
(epe/felszívódás), és milyen a genetikája (konverzió karotinból retinollá).
Mivel nem tudhatjuk, hogy mennyire jó a karotin felszívódása a szervezetünkben,
és a karotin-retinol konverziónk, ezért érdemes csak 5 ezer NE-gel számolni 10
dkg répára, és még kevesebbel, ha zsiradék nélkül nyersen fogyasztjuk. Fontos,
hogy a karotinoidokból csak annyi retinolt alakítunk és hasznosítunk, amennyire
szükségünk van (megfelelő retinol szint esetén csökken, alacsony szint esetén nő
a felszívódása és konverziója). Túlzott arányt tehát karotinnal nem lehet
elérni. Néhány példa: Amennyiben nem eszünk májat szinte sosem, és
répát/sütőtököt sem nagyon, akkor érdemes kb. ugyanannyi retinolt pótolnunk,
mint D3-at, vagy akár kicsit többet is. Ha sok répát (pl. heti fél kg-ot)
eszünk, és heti 10-20 dkg májat is legalább, akkor A-vitamint pótolni csak akkor
érdemes, ha nagyon sok D3-at fogyasztunk (8-10 ezer NE esetén pl.). Napi 4000 NE
D3 pótlása heti 28 ezer NE-et jelent, ezzel tehát kb. heti 10-20 dkg májjal már
meg is valósul az 1:1 arány (vagy heti 60 dkg répa elfogyasztása esetén is, vagy
pl. heti 10 dkg máj + 30 dkg répa esetében). Napi 10 ezer NE D3 pótlása heti 70
ezer NE-et jelent. Ehhez már heti közel fél kg májat kellene megennünk, vagy
másfél kg répát (vagy pl. 25 dkg máj + 75 dkg répa hetente). Retinolt elegendő
hetente fogyasztani, vagy akár két hetente, nem kell naponta. A lényeg, hogy
egységnyi idő alatt (pl. hetente) legalább annyi retinolhoz jussunk, mint
amennyi D3-hoz, Nemzetközi Egységben (NE) kifejezve. Kicsit több sem gond,
tekintettel arra, hogy feltehetően a D3-nál 10x magasabb retinol szint esetében
kezdődnek csak a problémák (az átlag ember A:D3 aránya bőven 10:1 feletti). Ha
nem szeretünk vagy nem szeretnénk számolgatni, akkor a javaslatom, hogy
ugyanannyi retinolt pótoljunk, mint D3-at, azaz maga a pótlás is 1:1 arányban
történjen, mivel 1:1 arányú pótlás esetén még akkor sem jutunk el a már esetleg
kockázatosnak tűnő 10:1 arányig, ha állandóan májat eszünk? (napi 4 ezer NE D3 +
4000 NE retinol bevitel mellé heti 1 kg májat kellene ennünk, hogy 10:1 arányt
érjünk el). Tehát amíg valaki csak heti párszor eszik májat, az 1:1 arányú
pótlást javaslom. Ha heti 2-nél többször eszik valaki májat, akkor pedig
javaslom, hogy bármennyire is nem szeretné, számoljon utána a heti retinol és D3
bevitelének, és 1:1 - 3:1 arány közé próbálja belőni? Felhívás: Az
étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás
szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését
szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb
táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy
kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem
gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek
kezelésére, sem megelőzésére. A GAL Vital SynergyTech Kft. valamennyi
kommunikációs felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló
37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági
versenyhivatali előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló
írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján,
összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek
bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának
törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink
megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel
megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony
hatásait maguk tapasztalták. Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.
tápanyagbomba. A párolt répa és sütőtök is remek A-vitamin forrás (a karotinokon
keresztül), amelyek szintén sok egyéb hasznos tápanyagot tartalmaznak. Jobb
tehát ezekből fedeznünk A-vitamin szükségletünket, mint pótolnunk. Sajnos sokan
nem szeretik vagy kerülik a májat, miközben a répa/sütőtök-fogyasztást sem
preferálják. Számukra javasoljuk termékünket, elsősorban ha D3-vitamint is
szednek. Ugyanannyi vagy legfeljebb kétszer annyi NE A-vitamint javaslunk
pótolni számukra, mint amennyi NE D3-at fogyasztanak. Adagolás: Napi 1-10 csepp
fogyasztását javasoljuk, étkezésünk A-vitamin tartalmától és D3-vitamin
bevitelünktől függően. Lehetetlen egyszerűbb terméket elképzelni, mégis
szükségszerű volt a létrehozása, miután sokak számára nagy segítséget jelenthet
az ideális retinol : D3 arány beállításában. Sima, mezei retinol-palmitát
MCT-olajban oldva, némi természetes E-vitamin-komplexszel stabilizálva. Miért
retinil-palmitát? (Retinol-palmitát = retinil-palmitát, utóbbi a helyesebb) A
retinol az A-vitamin kész formája, amelyet bárki kiválóan hasznosít, mivel már
nem kell átalakítania a szervezetnek. A retinil-palmitát pedig a retinol
élelmiszerekben (májban) megtalálható szinte egyetlen formája, amely nem más,
mint a szervezetben megtalálható leggyakoribb zsírsavnak (palmitinsavnak) és a
retinolnak a közösen alkotott természetes vegyülete. Az emberek és állatok
szervezetében lévő A-vitamin kb. 90%-a a májban van, és az is szinte mind,
kizárólag retinil-palmitát formában (kis mennyiségben egyéb zsírsavakhoz
kapcsolódó formában is). A lényeg, hogy ami A-vitaminhoz élelmiszerrel
hozzájuthatunk, az szinte csak retinil-palmitát lehet. Mivel az A-vitamin pótlás
hatására az eleve D3-vitamin hiányos szervezetben az A és a D3 aránya eleve
abnormálisan az A-vitamin irányába tolódik el, a további A-vitamin pótlás még
inkább ronthat a súlyos D3 hiányon, így káros hatásai lehetnek több vizsgálat
szerint. D3-mal együtt pótolva viszont nem, úgy extrém dózisú retinol is
biztonságos. Érdekes módon azonban egy 2003-as vizsgálatban (metaanalízisben),
amelyben az addigi összes A-vitamin pótlásos vizsgálatot elemezték, arra
jutottak, hogy sem a májból származó A-vitamin (ami retinil-palmitát), sem
retinil-palmitát olajban oldva pótolva, csak a retinol száraz formája
(retinol-acetát), és a retinol vízoldékony vagy emulgeált formái okoznak
bármiféle nem kívánt hatást. Hogy ennek mi lehet az oka, nem tudni pontosan, de
belegondolva, hogy a retinol különböző formái közül csak a retinil-palmitát a
természetes, nem annyira meglepő? Ezért választottuk tehát a retinil-palmitátot,
és oldottuk MCT-olajban. Ettől függetlenül alighanem a túlzott retinil-palmitát
pótlás is veszélyes, hiszen a D3-hoz képesti aránya vele is eltolható, de
mindenképpen fontos, hogy retinolhoz csakis természetes élelmiszerekből és/vagy
retinil-palmitát szedésével jussunk, és kerüljük el a retinol-acetátot és minden
vízoldékony, emulgeált vagy liposzómás formát, amelyek az említett vizsgálat
alapján nagyobb kockázatot jelentenek. Az ideális retinol : D3 arány (NE-ben
kifejezve) Jelenleg aligha lehet képes bárki is megmondani, hogy mi az ideális
aránya az A- és D3-vitaminnak, azonban néhány fontos megállapítás megtehető: Az
1:1 alatti A/D3 arány (azaz, ha a D3 bevitel a több) nem probléma, legalábbis
egy bizonyos szintig. Sok vizsgálat van, ahol napi legalább 10 ezer NE
D3-vitamin pótlása hosszútávon is kifejezetten pozitív hatású volt, bármiféle
negatív hatás nélkül. A legfrissebb vizsgálatban közel 5 ezer embert követtek,
akik 7 éven át napi 5 ezer, 10 ezer vagy 20 ezer NE D3-at kaptak, minden egyéb
nélkül. Még a 7 éven át napi 20 ezer NE D3-at kapók körében sem, és senkinél nem
történt semmilyen negatív elváltozás még a vérképben sem, még a vér
kalciumszintjében sem történt negatív változás (amit gyakorlatilag a D3 egyetlen
mellékhatásának szoktak tartani, alaptalan félelemből, mint kiderült). Ellenben
több pozitív változás is történt az állapotukban/vérképükben. Mivel az emberek
többsége jellemzően 5 ezer NE alatti A-vitamin bevitellel rendelkezik
(karotinoidokkal is számolva), ezért 1:4 arányig (D3 a több) láthatóan nem
problémás az arány (legalábbis nem retinol hiányos állapotban, nagy dózisú D3
pótlás mellett). A 10:1 feletti arány (retinol a több) esete már problémás
lehet. Legalábbis egy vizsgálatban, ahol 72 ezer ápolónőt követtek, az derült
ki, hogy akik retinol bevitele minimum 10 ezer NE volt (aminek kb. a fele
ételből, a másik fele pótlásból származott) 48%-kal több medencecsonttörést
szenvedtek, mint akik csak 3000 NE A-vitamint fogyasztottak (aminek a nagyja
sárgarépából, azaz karotinból származott). Mivel az emberek D3 bevitele még
akkor is 500-2000 NE közül mozog, ha szednek valamilyen multivitamint, és néha
napoznak, a magasabb csonttöréses csoport esetében az arány 10:1-40:1 közt
mozoghatott. 10:1 arányig tehát biztonságosnak tűnik (legalábbis enyhe D3
hiányos állapotban) Ez most még inkább teoretikus lesz: Evolúciós szempontból
nézve az 1:1 arányhoz közel tűnik optimálisnak az arány, ugyanis a rendszeres
napozáshoz hozzászokott ember esetében a bőr D3 termelése kb. napi 4 ezer NE D3
szintézisére áll be, azaz afrikai őseink kb. 4000 NE D3-hoz jutottak hozzá
naponta. Kb. 3 millió éven át az ember elődje alapvetően gyűjtögető-dögevő volt,
állati táplálékai közt velő, agy, csont, rovarok, puhatestűek, óceáni
herkentyűk/algák/hínárok és persze gyümölcsök/zöldségek/gumók szerepeltek. A máj
a predátorok preferált része a zsákmányállatból (a ragadozó állatok az emberrel
szemben képesek a retinolt üríteni, nem tudják túladagolni). Az ember viszont
csak 100-200 ezer éve kezdett el vadászni, ugyanakkor ha utánaszámolunk, hogy
mekkora részét is adja ki egy állat mája+veséje annak a kalóriamennyiségnek,
amit az egész állat elfogyasztásából nyerhetünk, akkor arra jutunk, hogy napi
2-3 ezer kcal elfogyasztása mellett, ha ?nose-to-tail? eszünk meg egy állatot,
kb. napi 2 ezer NE retinolhoz juthatunk (a májon és vesén kívül semmilyen állati
rész nem tartalmaz számottevő mennyiségű retinolt). Az 1:1 arányhoz 4000 NE
retinolra lenne szükség, azonban mivel a növényi élelmiszerek is tartalmaznak
karotinoidokat, amiből retinolt tudunk alakítani, az 1:1 arány felett is
lehetett (A-vitamin a több). Viszont preformált, kész A-vitaminnal (retinollal)
számolva csak az 1:1 arány nem is igazán volt elérhető, nemhogy meghaladható,
csak ha az állati élelmiszereink nagyját kidobáltuk volna, és főleg csak a
májukért vadásztuk volna az állatokat? Aligha? Akit bővebben érdekel a téma,
annak ajánlom Szendi Gábor Új vitaminforradalom című könyvét, illetve Paul
Jaminet Tökéletes Egészség című könyvét, valamint a Weston Price Foundation
ezzel kapcsolatos írását:
https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-on-trial-does-vitamin-a-cause-osteoporosis/
Összességében a meglátásom szerint 1:1 retinol : D3 arányra érdemes törekedni,
karotinoidok bevitelével nem számolva, de azokat is bőségesen fogyasztva, hogyha
szükség van több retinolra, tudjon alakulni karotinból több is. Feltehetően
pedig 1:4 és 10:1 közti arány is megfelelő, különösen, ha a K-vitamin (K1+K2) és
Mg bevitelünk is megfelelő. A K-vitamin pl. A-vitamin nélkül is meggátolja a
túlzott D3 káros hatásait. Nemcsak meggátolják egymás mellékhatásait, hanem
egymás hatásait is segítik. Gyakorlati javaslatok Messze a létező legjobb
retinol forrás a máj. A vese is tartalmaz számottevő retinolt, de messze elmarad
a májtól. Más élelmiszerek retinol tartalma elhanyagolható, a tojássárgája
említhető még meg, de nem érdemes vele számolni, mert tucatszám kéne ennünk
naponta, hogy biztosítsuk belőle a napi minimumot? Vesét alig eszik bárki is,
pláne nem hetente többször. Májjal érdemes tehát csak számolni? 10 dkg máj kb.
20 ezer NE retinolt tartalmaz (marhamáj és csirkemáj 10-20 ezer NE körül, liba-
és kacsamáj 30-40 ezer NE körül, pulykamáj 60-70 ezer NE körül, míg tőkehalmáj
100 ezer NE körül). 10 dkg répa pedig, ha kis zsiradékkal, és nem nyersen van
fogyasztva (pl. kis kókuszzsíron, vajon vagy olíván megpárolva), akkor kb. 5-15
ezer NE retinolt szolgáltat, attól függően, hogy kinek milyen az emésztése
(epe/felszívódás), és milyen a genetikája (konverzió karotinból retinollá).
Mivel nem tudhatjuk, hogy mennyire jó a karotin felszívódása a szervezetünkben,
és a karotin-retinol konverziónk, ezért érdemes csak 5 ezer NE-gel számolni 10
dkg répára, és még kevesebbel, ha zsiradék nélkül nyersen fogyasztjuk. Fontos,
hogy a karotinoidokból csak annyi retinolt alakítunk és hasznosítunk, amennyire
szükségünk van (megfelelő retinol szint esetén csökken, alacsony szint esetén nő
a felszívódása és konverziója). Túlzott arányt tehát karotinnal nem lehet
elérni. Néhány példa: Amennyiben nem eszünk májat szinte sosem, és
répát/sütőtököt sem nagyon, akkor érdemes kb. ugyanannyi retinolt pótolnunk,
mint D3-at, vagy akár kicsit többet is. Ha sok répát (pl. heti fél kg-ot)
eszünk, és heti 10-20 dkg májat is legalább, akkor A-vitamint pótolni csak akkor
érdemes, ha nagyon sok D3-at fogyasztunk (8-10 ezer NE esetén pl.). Napi 4000 NE
D3 pótlása heti 28 ezer NE-et jelent, ezzel tehát kb. heti 10-20 dkg májjal már
meg is valósul az 1:1 arány (vagy heti 60 dkg répa elfogyasztása esetén is, vagy
pl. heti 10 dkg máj + 30 dkg répa esetében). Napi 10 ezer NE D3 pótlása heti 70
ezer NE-et jelent. Ehhez már heti közel fél kg májat kellene megennünk, vagy
másfél kg répát (vagy pl. 25 dkg máj + 75 dkg répa hetente). Retinolt elegendő
hetente fogyasztani, vagy akár két hetente, nem kell naponta. A lényeg, hogy
egységnyi idő alatt (pl. hetente) legalább annyi retinolhoz jussunk, mint
amennyi D3-hoz, Nemzetközi Egységben (NE) kifejezve. Kicsit több sem gond,
tekintettel arra, hogy feltehetően a D3-nál 10x magasabb retinol szint esetében
kezdődnek csak a problémák (az átlag ember A:D3 aránya bőven 10:1 feletti). Ha
nem szeretünk vagy nem szeretnénk számolgatni, akkor a javaslatom, hogy
ugyanannyi retinolt pótoljunk, mint D3-at, azaz maga a pótlás is 1:1 arányban
történjen, mivel 1:1 arányú pótlás esetén még akkor sem jutunk el a már esetleg
kockázatosnak tűnő 10:1 arányig, ha állandóan májat eszünk? (napi 4 ezer NE D3 +
4000 NE retinol bevitel mellé heti 1 kg májat kellene ennünk, hogy 10:1 arányt
érjünk el). Tehát amíg valaki csak heti párszor eszik májat, az 1:1 arányú
pótlást javaslom. Ha heti 2-nél többször eszik valaki májat, akkor pedig
javaslom, hogy bármennyire is nem szeretné, számoljon utána a heti retinol és D3
bevitelének, és 1:1 - 3:1 arány közé próbálja belőni? Felhívás: Az
étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás
szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését
szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb
táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy
kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem
gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek
kezelésére, sem megelőzésére. A GAL Vital SynergyTech Kft. valamennyi
kommunikációs felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló
37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági
versenyhivatali előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló
írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján,
összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek
bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának
törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink
megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel
megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony
hatásait maguk tapasztalták. Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.
Adatlap
Ár: | 3.890 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2024.12.01 |
Eddig megtekintették 29 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "GAL A-Vitamin 30ml" című hirdetést látja. (fent)