Betöltés...

GAL A-Vitamin 30ml

A máj nemcsak a leggazdagabb kész A-vitamin forrás, de egy valóságos
tápanyagbomba. A párolt répa és sütőtök is remek A-vitamin forrás (a karotinokon
keresztül), amelyek szintén sok egyéb hasznos tápanyagot tartalmaznak. Jobb
tehát ezekből fedeznünk A-vitamin szükségletünket, mint pótolnunk. Sajnos sokan
nem szeretik vagy kerülik a májat, miközben a répa/sütőtök-fogyasztást sem
preferálják. Számukra javasoljuk termékünket, elsősorban ha D3-vitamint is
szednek. Ugyanannyi vagy legfeljebb kétszer annyi NE A-vitamint javaslunk
pótolni számukra, mint amennyi NE D3-at fogyasztanak. Adagolás: Napi 1-10 csepp
fogyasztását javasoljuk, étkezésünk A-vitamin tartalmától és D3-vitamin
bevitelünktől függően. Lehetetlen egyszerűbb terméket elképzelni, mégis
szükségszerű volt a létrehozása, miután sokak számára nagy segítséget jelenthet
az ideális retinol : D3 arány beállításában. Sima, mezei retinol-palmitát
MCT-olajban oldva, némi természetes E-vitamin-komplexszel stabilizálva. Miért
retinil-palmitát? (Retinol-palmitát = retinil-palmitát, utóbbi a helyesebb) A
retinol az A-vitamin kész formája, amelyet bárki kiválóan hasznosít, mivel már
nem kell átalakítania a szervezetnek. A retinil-palmitát pedig a retinol
élelmiszerekben (májban) megtalálható szinte egyetlen formája, amely nem más,
mint a szervezetben megtalálható leggyakoribb zsírsavnak (palmitinsavnak) és a
retinolnak a közösen alkotott természetes vegyülete. Az emberek és állatok
szervezetében lévő A-vitamin kb. 90%-a a májban van, és az is szinte mind,
kizárólag retinil-palmitát formában (kis mennyiségben egyéb zsírsavakhoz
kapcsolódó formában is). A lényeg, hogy ami A-vitaminhoz élelmiszerrel
hozzájuthatunk, az szinte csak retinil-palmitát lehet. Mivel az A-vitamin pótlás
hatására az eleve D3-vitamin hiányos szervezetben az A és a D3 aránya eleve
abnormálisan az A-vitamin irányába tolódik el, a további A-vitamin pótlás még
inkább ronthat a súlyos D3 hiányon, így káros hatásai lehetnek több vizsgálat
szerint. D3-mal együtt pótolva viszont nem, úgy extrém dózisú retinol is
biztonságos. Érdekes módon azonban egy 2003-as vizsgálatban (metaanalízisben),
amelyben az addigi összes A-vitamin pótlásos vizsgálatot elemezték, arra
jutottak, hogy sem a májból származó A-vitamin (ami retinil-palmitát), sem
retinil-palmitát olajban oldva pótolva, csak a retinol száraz formája
(retinol-acetát), és a retinol vízoldékony vagy emulgeált formái okoznak
bármiféle nem kívánt hatást. Hogy ennek mi lehet az oka, nem tudni pontosan, de
belegondolva, hogy a retinol különböző formái közül csak a retinil-palmitát a
természetes, nem annyira meglepő? Ezért választottuk tehát a retinil-palmitátot,
és oldottuk MCT-olajban. Ettől függetlenül alighanem a túlzott retinil-palmitát
pótlás is veszélyes, hiszen a D3-hoz képesti aránya vele is eltolható, de
mindenképpen fontos, hogy retinolhoz csakis természetes élelmiszerekből és/vagy
retinil-palmitát szedésével jussunk, és kerüljük el a retinol-acetátot és minden
vízoldékony, emulgeált vagy liposzómás formát, amelyek az említett vizsgálat
alapján nagyobb kockázatot jelentenek. Az ideális retinol : D3 arány (NE-ben
kifejezve) Jelenleg aligha lehet képes bárki is megmondani, hogy mi az ideális
aránya az A- és D3-vitaminnak, azonban néhány fontos megállapítás megtehető: Az
1:1 alatti A/D3 arány (azaz, ha a D3 bevitel a több) nem probléma, legalábbis
egy bizonyos szintig. Sok vizsgálat van, ahol napi legalább 10 ezer NE
D3-vitamin pótlása hosszútávon is kifejezetten pozitív hatású volt, bármiféle
negatív hatás nélkül. A legfrissebb vizsgálatban közel 5 ezer embert követtek,
akik 7 éven át napi 5 ezer, 10 ezer vagy 20 ezer NE D3-at kaptak, minden egyéb
nélkül. Még a 7 éven át napi 20 ezer NE D3-at kapók körében sem, és senkinél nem
történt semmilyen negatív elváltozás még a vérképben sem, még a vér
kalciumszintjében sem történt negatív változás (amit gyakorlatilag a D3 egyetlen
mellékhatásának szoktak tartani, alaptalan félelemből, mint kiderült). Ellenben
több pozitív változás is történt az állapotukban/vérképükben. Mivel az emberek
többsége jellemzően 5 ezer NE alatti A-vitamin bevitellel rendelkezik
(karotinoidokkal is számolva), ezért 1:4 arányig (D3 a több) láthatóan nem
problémás az arány (legalábbis nem retinol hiányos állapotban, nagy dózisú D3
pótlás mellett). A 10:1 feletti arány (retinol a több) esete már problémás
lehet. Legalábbis egy vizsgálatban, ahol 72 ezer ápolónőt követtek, az derült
ki, hogy akik retinol bevitele minimum 10 ezer NE volt (aminek kb. a fele
ételből, a másik fele pótlásból származott) 48%-kal több medencecsonttörést
szenvedtek, mint akik csak 3000 NE A-vitamint fogyasztottak (aminek a nagyja
sárgarépából, azaz karotinból származott). Mivel az emberek D3 bevitele még
akkor is 500-2000 NE közül mozog, ha szednek valamilyen multivitamint, és néha
napoznak, a magasabb csonttöréses csoport esetében az arány 10:1-40:1 közt
mozoghatott. 10:1 arányig tehát biztonságosnak tűnik (legalábbis enyhe D3
hiányos állapotban) Ez most még inkább teoretikus lesz: Evolúciós szempontból
nézve az 1:1 arányhoz közel tűnik optimálisnak az arány, ugyanis a rendszeres
napozáshoz hozzászokott ember esetében a bőr D3 termelése kb. napi 4 ezer NE D3
szintézisére áll be, azaz afrikai őseink kb. 4000 NE D3-hoz jutottak hozzá
naponta. Kb. 3 millió éven át az ember elődje alapvetően gyűjtögető-dögevő volt,
állati táplálékai közt velő, agy, csont, rovarok, puhatestűek, óceáni
herkentyűk/algák/hínárok és persze gyümölcsök/zöldségek/gumók szerepeltek. A máj
a predátorok preferált része a zsákmányállatból (a ragadozó állatok az emberrel
szemben képesek a retinolt üríteni, nem tudják túladagolni). Az ember viszont
csak 100-200 ezer éve kezdett el vadászni, ugyanakkor ha utánaszámolunk, hogy
mekkora részét is adja ki egy állat mája+veséje annak a kalóriamennyiségnek,
amit az egész állat elfogyasztásából nyerhetünk, akkor arra jutunk, hogy napi
2-3 ezer kcal elfogyasztása mellett, ha ?nose-to-tail? eszünk meg egy állatot,
kb. napi 2 ezer NE retinolhoz juthatunk (a májon és vesén kívül semmilyen állati
rész nem tartalmaz számottevő mennyiségű retinolt). Az 1:1 arányhoz 4000 NE
retinolra lenne szükség, azonban mivel a növényi élelmiszerek is tartalmaznak
karotinoidokat, amiből retinolt tudunk alakítani, az 1:1 arány felett is
lehetett (A-vitamin a több). Viszont preformált, kész A-vitaminnal (retinollal)
számolva csak az 1:1 arány nem is igazán volt elérhető, nemhogy meghaladható,
csak ha az állati élelmiszereink nagyját kidobáltuk volna, és főleg csak a
májukért vadásztuk volna az állatokat? Aligha? Akit bővebben érdekel a téma,
annak ajánlom Szendi Gábor Új vitaminforradalom című könyvét, illetve Paul
Jaminet Tökéletes Egészség című könyvét, valamint a Weston Price Foundation
ezzel kapcsolatos írását:
https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-on-trial-does-vitamin-a-cause-osteoporosis/
Összességében a meglátásom szerint 1:1 retinol : D3 arányra érdemes törekedni,
karotinoidok bevitelével nem számolva, de azokat is bőségesen fogyasztva, hogyha
szükség van több retinolra, tudjon alakulni karotinból több is. Feltehetően
pedig 1:4 és 10:1 közti arány is megfelelő, különösen, ha a K-vitamin (K1+K2) és
Mg bevitelünk is megfelelő. A K-vitamin pl. A-vitamin nélkül is meggátolja a
túlzott D3 káros hatásait. Nemcsak meggátolják egymás mellékhatásait, hanem
egymás hatásait is segítik. Gyakorlati javaslatok Messze a létező legjobb
retinol forrás a máj. A vese is tartalmaz számottevő retinolt, de messze elmarad
a májtól. Más élelmiszerek retinol tartalma elhanyagolható, a tojássárgája
említhető még meg, de nem érdemes vele számolni, mert tucatszám kéne ennünk
naponta, hogy biztosítsuk belőle a napi minimumot? Vesét alig eszik bárki is,
pláne nem hetente többször. Májjal érdemes tehát csak számolni? 10 dkg máj kb.
20 ezer NE retinolt tartalmaz (marhamáj és csirkemáj 10-20 ezer NE körül, liba-
és kacsamáj 30-40 ezer NE körül, pulykamáj 60-70 ezer NE körül, míg tőkehalmáj
100 ezer NE körül). 10 dkg répa pedig, ha kis zsiradékkal, és nem nyersen van
fogyasztva (pl. kis kókuszzsíron, vajon vagy olíván megpárolva), akkor kb. 5-15
ezer NE retinolt szolgáltat, attól függően, hogy kinek milyen az emésztése
(epe/felszívódás), és milyen a genetikája (konverzió karotinból retinollá).
Mivel nem tudhatjuk, hogy mennyire jó a karotin felszívódása a szervezetünkben,
és a karotin-retinol konverziónk, ezért érdemes csak 5 ezer NE-gel számolni 10
dkg répára, és még kevesebbel, ha zsiradék nélkül nyersen fogyasztjuk. Fontos,
hogy a karotinoidokból csak annyi retinolt alakítunk és hasznosítunk, amennyire
szükségünk van (megfelelő retinol szint esetén csökken, alacsony szint esetén nő
a felszívódása és konverziója). Túlzott arányt tehát karotinnal nem lehet
elérni. Néhány példa: Amennyiben nem eszünk májat szinte sosem, és
répát/sütőtököt sem nagyon, akkor érdemes kb. ugyanannyi retinolt pótolnunk,
mint D3-at, vagy akár kicsit többet is. Ha sok répát (pl. heti fél kg-ot)
eszünk, és heti 10-20 dkg májat is legalább, akkor A-vitamint pótolni csak akkor
érdemes, ha nagyon sok D3-at fogyasztunk (8-10 ezer NE esetén pl.). Napi 4000 NE
D3 pótlása heti 28 ezer NE-et jelent, ezzel tehát kb. heti 10-20 dkg májjal már
meg is valósul az 1:1 arány (vagy heti 60 dkg répa elfogyasztása esetén is, vagy
pl. heti 10 dkg máj + 30 dkg répa esetében). Napi 10 ezer NE D3 pótlása heti 70
ezer NE-et jelent. Ehhez már heti közel fél kg májat kellene megennünk, vagy
másfél kg répát (vagy pl. 25 dkg máj + 75 dkg répa hetente). Retinolt elegendő
hetente fogyasztani, vagy akár két hetente, nem kell naponta. A lényeg, hogy
egységnyi idő alatt (pl. hetente) legalább annyi retinolhoz jussunk, mint
amennyi D3-hoz, Nemzetközi Egységben (NE) kifejezve. Kicsit több sem gond,
tekintettel arra, hogy feltehetően a D3-nál 10x magasabb retinol szint esetében
kezdődnek csak a problémák (az átlag ember A:D3 aránya bőven 10:1 feletti). Ha
nem szeretünk vagy nem szeretnénk számolgatni, akkor a javaslatom, hogy
ugyanannyi retinolt pótoljunk, mint D3-at, azaz maga a pótlás is 1:1 arányban
történjen, mivel 1:1 arányú pótlás esetén még akkor sem jutunk el a már esetleg
kockázatosnak tűnő 10:1 arányig, ha állandóan májat eszünk? (napi 4 ezer NE D3 +
4000 NE retinol bevitel mellé heti 1 kg májat kellene ennünk, hogy 10:1 arányt
érjünk el). Tehát amíg valaki csak heti párszor eszik májat, az 1:1 arányú
pótlást javaslom. Ha heti 2-nél többször eszik valaki májat, akkor pedig
javaslom, hogy bármennyire is nem szeretné, számoljon utána a heti retinol és D3
bevitelének, és 1:1 - 3:1 arány közé próbálja belőni? Felhívás: Az
étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás
szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését
szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb
táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy
kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem
gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek
kezelésére, sem megelőzésére. A GAL Vital SynergyTech Kft. valamennyi
kommunikációs felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló
37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági
versenyhivatali előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló
írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján,
összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek
bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának
törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink
megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel
megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony
hatásait maguk tapasztalták. Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.

Tovább
Adatlap
Ár: 3.890 Ft
A hirdető: Kereskedőtől
Értékesítés típusa: Eladó
 
Feladás dátuma: 2024.06.14
Eddig megtekintették 19 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

GAL A-Vitamin 30ml
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "GAL A-Vitamin 30ml" című hirdetést látja. (fent)



A zab egy rendkívül értékes gabonaféle, magas fehérje- és rosttartalommal. Belső értékeit a pelyhesítés után is megőrzi. Egyszerűen elkészíthető és széleskörűen felhasználható, így nem kérdéses, miért vált és maradt az egyik legkedveltebb reggeli fogás az angolszász területeken és az sem...

Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem