Betöltés...

Csuta Hántolt Árpa (500 g)

Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje.
Származási helye Tibet. Elkészítése: A magokat előzetesen háromszoros
vízmennyiségben legalább 3-4 órára, de akár 1 napra is beáztatjuk. Ugyanabban a
vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve közepesen meleg
sütőben (100-120-as fokozat) hagyjuk dagadni (maximum fél-1 órát). Célszerű lágy
vizet használni (szénsavmentes ásványvizet, szűrt vizet), mert ezzel jelentősen
lerövidül a főzési idő. Jó tudni: a pirított árpa az otthoni tárolásnál jobban
ellenáll az élősködőkkel szemben. Felhasználása: pl. kásának Receptek:
Székelykáposzta - Vega módra Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1/2 csomag
szójakocka, 1/2 kg hántolt árpa, ételízesítő, só (tengeri) olaj, pirospaprika
Elkészítés: A hozzávalókat külön-külön megfőzzük (az árpát érdemes előző este
beáztatni). Amikor mind meg puhult, összefőzzük, befűszerezzük ételízesítővel,
ten?geri sóval. A végén olajat és pirospaprikát teszünk bele. Zöldséges árpa
leves Hozzávalók: - 1 maréknyi hántolt árpa - 2 szál sárgarépa, - 2 szál
szárzeller, - 2 szál újhagyma, - 3 db zsályalevél, - 3 evőkanál olívaolaj, - 1
db ?Gemüzebrühe? (salzarm), - 1 csipet borsikafű, - Shoyu - szűrt víz
Elkészítése: - Egy fazékban melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a
felkarikázott újhagymát és a zsályalevelet, pároljuk pár percig. - Öntsük fel
másfél liternyi vízzel, adjuk hozzá a zöldségleveskockát, borsikafűvet és az
árpát. - Lassú lángon főzzük tovább. - Ha az árpagyöngy megpuhult, tegyük hozzá
a felkarikázott sárgarépát és a felszeletelt zellerszárat. - Főzzük még további
pár percig, majd tálalhatjuk. - Tetejét frissen reszelt tormával szórhatjuk meg.
Csalános árpakása Hozzávalók: - 200 g hántolt árpa, - 200 g frissen szedett,
zsenge csalánhajtás, - 2 db hagyma, - 1 ek Shoyu, - olívaolaj, - szűrt víz
Elkészítése: - Az előkészített (megmosott, áztatott) árpát 3x-os vízben
feltesszük főni. - Közben kevés olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, és
adjuk hozzá a csalánleveleket, kíméletesen pároljuk meg. - Ha megfőtt az árpa
öntsük rá a hagymás csalánra és keverjük össze, ízesítsük. - Levéve a tűzről kb.
tíz percig pihentessük, hagyjuk egy kicsit összeérni. Bácskai árpás szejtán
(rizses hús helyett) Hozzávalók: - 30 dkg előző este beáztatott árpa, - 20 dkg
szejtán, - 1 fej vöröshagyma, - 2 gerezd fokhagyma, - 2 db zöldpaprika, - 3 db
szárított paradicsom, - 20 dkg zöldborsó, - kömény, majoránna, pirospaprika,
borsikafű, Shoyu, olívaolaj Elkészítése: - A hagymát az olajon pároljuk meg,
majd tegyük rá az apróra vágott zöldpaprikát, a zöldborsót és pároljuk tovább. -
Ha a borsó már majdnem puha, jöhet a szejtán, mely szintén kap néhány percet. -
Ha ezzel is megvagyunk, a paradicsomot is tegyük a lábasba, némi vízzel
lazítsuk, és kicsit forraljuk össze. - A külön megfőzött árpát is tegyük hozzá,
fűszerezzük a fenti felsorolásból nekünk tetszőkkel (lehetőség szerint
mindegyikből tegyünk bele), egy kicsit melegítsük össze és gyakorlatilag kész
is. - Aki szereti a fokhagymát, az tálalás előtt tegye bele az apróra vágott
vagy zúzott fokhagymát, úgy jellegzetesebb az íze.

Tovább
Adatlap
Ár: 562 Ft
A hirdető: Kereskedőtől
Értékesítés típusa: Eladó
 
Feladás dátuma: 2024.07.14
Eddig megtekintették 30 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Csuta Hántolt Árpa (500 g)
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "Csuta Hántolt Árpa (500 g)" című hirdetést látja. (fent)



Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem