Promot.hu > Egyéb börze > Hirdetés
NATURA VARGÁNYA GOMBÁS FASÍRTPOR 250G
Vegán termék Vargánya és csiperke gombával, új fűszerezéssel. Vargánya gomba
Népies nevei: úrigomba, tinóru, medvegomba, mátégomba. Erdők talaján,
erdőszéleken, tisztásokon többnyire magányosan terem. Ízletes, vastag húsú
gomba, tönkje tömör és rostos. A gombák tömegüket nagyrészt - csaknem 90
százalékban - a bennük lévő víznek köszönhetik. Ez az oka, hogy előszeretettel
ajánlják fogyókúrás ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire
fonnyad a lábasban. A vargányával megevett kalóriaérték nagy víztartalmának és
emészthetetlen kitinjének köszönhetően elég csekély, 100 gramm friss vargánya
mintegy 35 kalóriát tartalmaz, a szárított 620-at. A friss vargánya nagyjából
harmadannyi energiát hordoz, mint a burgonya, hatod annyit, mint a kenyér és a
sovány marhahús. A vargánya mintegy 5 g szénhidrátot, 3-5 g fehérjét és
mindössze 0,4 g zsírt tartalmaz. Cukorbetegek számára lehet érdekes, hogy
például negyedannyi szénhidrátot rejt, mint a krumpli és tizedannyit, mint a
rozskenyér. Értékes voltát különösen nagy nyomelem- és vitamintartalmának
köszönheti. A vargányában található számos vitamin közül talán a B- és
D-vitaminokat érdemes külön is említeni, jelentős mennyiségű niacint is
tartalmaz. A vitaminokat az alapos főzés nagyrészt elpusztítja ugyan, a
nyomelemei viszont így is hasznosulnak. Ez a gomba nagyon ízletes és
sokféleképpen elkészíthető: nyersen salátákba, gombalevesnek, vajban párolva ?
köretnek, rántva és pörköltnek, de szárítás és őrlést követően, fűszerként is
nagyon sok ételhez használják. A mélyhűteni kívánt vargányát nem kell
előpárolni, csak tisztán, adagonként csomagolva, fűszerezés nélkül helyezzük a
mélyhűtő fiókba, és gyorsan fagyasszuk le. Így több mint fél évig is eláll.
Felhasználáskor azután nem szabad kiolvasztani, fagyottan tegyük a lábasba. A
mélyhűtött gombából készült ételeket nem ajánlott másodszori fogyasztásra
újramelegíteni. A vargányafélék családjában van néhány nyomásra kékülő gomba,
amely csak alaposan megfőzve ehető, aki nem ért hozzá, annak ajánlatos
szakértővel ellenőriztetni. Ez utóbbit azonban még a gombákat ismerőknek is
illik megtenni. Kitűnő kiegészítője a különleges köreteinknek! Dénes-Natura
Fasírtpor vargánya gombás kiszerelése: 250 g
Népies nevei: úrigomba, tinóru, medvegomba, mátégomba. Erdők talaján,
erdőszéleken, tisztásokon többnyire magányosan terem. Ízletes, vastag húsú
gomba, tönkje tömör és rostos. A gombák tömegüket nagyrészt - csaknem 90
százalékban - a bennük lévő víznek köszönhetik. Ez az oka, hogy előszeretettel
ajánlják fogyókúrás ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire
fonnyad a lábasban. A vargányával megevett kalóriaérték nagy víztartalmának és
emészthetetlen kitinjének köszönhetően elég csekély, 100 gramm friss vargánya
mintegy 35 kalóriát tartalmaz, a szárított 620-at. A friss vargánya nagyjából
harmadannyi energiát hordoz, mint a burgonya, hatod annyit, mint a kenyér és a
sovány marhahús. A vargánya mintegy 5 g szénhidrátot, 3-5 g fehérjét és
mindössze 0,4 g zsírt tartalmaz. Cukorbetegek számára lehet érdekes, hogy
például negyedannyi szénhidrátot rejt, mint a krumpli és tizedannyit, mint a
rozskenyér. Értékes voltát különösen nagy nyomelem- és vitamintartalmának
köszönheti. A vargányában található számos vitamin közül talán a B- és
D-vitaminokat érdemes külön is említeni, jelentős mennyiségű niacint is
tartalmaz. A vitaminokat az alapos főzés nagyrészt elpusztítja ugyan, a
nyomelemei viszont így is hasznosulnak. Ez a gomba nagyon ízletes és
sokféleképpen elkészíthető: nyersen salátákba, gombalevesnek, vajban párolva ?
köretnek, rántva és pörköltnek, de szárítás és őrlést követően, fűszerként is
nagyon sok ételhez használják. A mélyhűteni kívánt vargányát nem kell
előpárolni, csak tisztán, adagonként csomagolva, fűszerezés nélkül helyezzük a
mélyhűtő fiókba, és gyorsan fagyasszuk le. Így több mint fél évig is eláll.
Felhasználáskor azután nem szabad kiolvasztani, fagyottan tegyük a lábasba. A
mélyhűtött gombából készült ételeket nem ajánlott másodszori fogyasztásra
újramelegíteni. A vargányafélék családjában van néhány nyomásra kékülő gomba,
amely csak alaposan megfőzve ehető, aki nem ért hozzá, annak ajánlatos
szakértővel ellenőriztetni. Ez utóbbit azonban még a gombákat ismerőknek is
illik megtenni. Kitűnő kiegészítője a különleges köreteinknek! Dénes-Natura
Fasírtpor vargánya gombás kiszerelése: 250 g
Adatlap
Ár: | 780 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2024.12.01 |
Eddig megtekintették 31 alkalommal |
A hirdető adatai
Egyéb börze rovaton belül a(z) "NATURA VARGÁNYA GOMBÁS FASÍRTPOR 250G" című hirdetést látja. (fent)