Betöltés...
Promot.hu > Agrár > Hirdetés

MINDENHATÓ 100 L duplafalú pálinkafőző

MINDENHATÓ DUPLAFALÚ PÁLINKAFŐZŐA desztillálóberendezés pálinkafőzésre, azaz
párlat előállítására szolgál. Az érlelt gyümölcsből ? szilva, körte, barack,
szőlő stb. desztillálásával nyerjük az alkohol párlatot. Célunk, hogy a
használati útmutató áttanulmányozásával megismerje a berendezést, annak
sajátosságait és ily módon biztonságosan használva minőséges pálinkát
állítson elő.  Berendezés fő részei:- a duplikált, 100 literes, vízfürdős
üst, melynek fűtését közvetlen alátüzeléssel, pl. gázégővel lehet
biztosítani.- az üstből felszálló pára áthalad az üstfedélen.  - ezek a
párák azonban nem kerülnek lecsapatásra, mint a hagyományos, kétlépcsős
eljárásnál, hanem mint ?alszesz gőzök?, áthaladnak egy 3 tányéros desztilláló
(erősítő) oszlopon. Az oszlopon belül elhelyezett tányérok olyan szerkezeti
elemekkel vannak felszerelve, melyek biztosítják, hogy a felszálló gőz a
tányérokon lévő folyadék rétegen áthaladva a folyadékréteget fűtse. Így
minden egyes tányéron egy-egy újabb desztilláció zajlik le. Egy 3 tányéros
oszloppal ellátott berendezéssel kb. olyan desztillációs hatást lehet elérni,
mintha a hagyományos eljárásnál keletkezett alszeszt 3 ? 4 alkalommal újra
finomítanánk.Ez jelentős munka- és hőenergia  megtakarítást eredményez,
és a hagyományos eljáráshoz képest magasabb szeszfokú, ( 90 ? 55 v.%) és
tisztább végtermék párlatot biztosít.  Az oszlopfejhez egy csőköteges
rendszerű visszahűtő (deflegmátor) van csatlakoztatva, mely biztosítja, hogy
a párák egy része lecsapódva visszafolyjon a tányérokra (reflux). Ezáltal,
valamint a tányérokon lévő lefolyócsövek tányérsíkból való kiállásával
(lefolyógát) állandó folyadék réteget biztosítsanak a tányérokon. Refluxból
termékként elvezetett párlatrész egy duplikált hűtőcsőben lehűl, azaz
végtermék-párlatként egy szedő edényben felfogható.  A termék elhúzás
mennyiségi szabályzását a reflux vezetékbe szerelt áramlás-figyelő üveghenger
feletti csap nyitásával vagy fojtásával végezzük.  A készüléken elhelyezett
nyomásmérő jelzik, hogy a készülék nincs-e túlfűtve: köpenytérben max. 0,5 
míg az üst- és oszlop-térben max. 0,1 bar nyomás megengedett. A készüléken 
elhelyezett hőmérők (TI) pedig a desztilláció előre haladottságát jelzik,
vagyis, ahogy csökken a készülékben lévő anyag alkohol tartalma, úgy
emelkednek a hőmérsékletek. Normális hőmérséklet tartomány a desztilláció
elejétől a végéig:  80 C° ? 98 C°. Mindezek irányszámok, de a
tapasztalati gyakorlat szerint elegendő 5 ? 8 deci mennyiségű elő párlat
elvétele. A meginduló párlat foka általában 85 ? 90 v% között van. Ez a
koncentráció a párlás előre haladttával csökken. Általában 50 ± 5% körüli
szeszfoknál jelenik meg az utópárlat, ami opálosság, és kellemetlen szag
formájában jelentkezik. Amikor ez érzékelhető, akkor a lepárlást vagy
beszüntetjük, vagy a középpárlattól elválasztva kifőzzük a teljes utópárlat
mennyiséget. Ezt elegendő mennyiségben összegyűjtve még egyszer
lefinomíthatjuk, vagy kisebb, 2 ? 4 literes tételekben vissza keverhetjük a
következő cefre adaghoz. A középpárlatot desztillált, vagy ioncserélt
vízzel hígítva állítjuk be az általános gyümölcspárlati fokra, ami 52 v.%
alkohol tartalom. EXTRA: a tányérok feletti térben az oszlopba egy
perforált tálca van beszerelve. Ezt fel lehet tölteni fém-tiszta vörösréz
forgáccsal, mely elősegíti a katalízációt, ill. aromajavítás érdekében,
aszalt gyümölcsökkel feltölteni! Üst:Az üst tiszta, minősített 1.4301
saválló rozsdamentes anyagból készül. Az üstök alapfelszereltsége dupla
falú, tehát az üstházból a láng közvetlenül nem az üst alját, illetve azzal
nem az alapanyagot melegítik. Az üzemeltetőnek nem szükséges figyelnie a tűz
lángjának méretére, mert kiküszöbölhető az alapanyag leégése.Az üst fedelének
hűtő funkciója van. A rajta lecsapódott vízgőz és a magas alkoholtartalmú
pára visszakerül az üstbe.Az üst és az üstfedél illesztési peremébe vizet
kell tölteni. A perem az üst felső részén található, melybe az üstfedél
illeszkedik.Az üst és az üstfedél közti vízréteg tömítésként szolgál.A
töltése a felső ajtón át történik. 

Tovább
Adatlap
Ár: 1.012.790 Ft
Termék: Egyéb
 
Feladás dátuma: 2024.04.20
Eddig megtekintették 13 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

MINDENHATÓ 100 L duplafalú pálinkafőző
Lehetőségek
Megosztók

Agrár rovaton belül a(z) "MINDENHATÓ 100 L duplafalú pálinkafőző" című hirdetést látja. (fent)



Söripari Balling fokoló
Mérési tartomány:10-20 balling fok
Osztásköz:0,2
Hőmérő skála:0+40°C/1°
Teljes hossz:380+-20mm