Erdészné Chili Őrölt 50.000 40 g
Trópusi éghajlaton termesztett csípős paprika. A chili paprika ereje az apró
magvaktól függ, mert ott halmozódik fel az erősséget adó kapszaicin. A chili a
Kárpát-medencében termesztetteknél jóval erősebb, csípősebb, maróbb ízű
paprikaféle. Sok helyen úgy használják (mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha-
és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz),
mint nálunk a zöldpaprikát, ezért kínai, indiai, mexikói ételekhez nyugodtan
használhatunk helyette közönséges, de lehetőleg piros színű zöldpaprikát (akinek
így nem elég csípős az étel, kiegészítheti dísz- vagy cseresznyepaprikával). Az
általában téglavörös termést megőrlik, és a port önmagában is használják
főzelékek, mártások, halételek, sült húsok, rizsköretek, sajtos és tojásos
tálak, savanyúságok fűszerezéséhez, de többnyire keverik más fűszerekkel. A
maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket
és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott
izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. Rendszeres fogyasztása serkenti az
emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az
acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától.
Felhasználása: Ez a fajtája elsősorban pizzákhoz, de főzelékekhez, mártásokhoz,
halételekhez, sültekhez használható fűszer. Élettani hatása: Számos gyógyhatása
ismert, élénkíti a vérkeringést, a zsírsejtek növekedésének meggátolásával
segíti a fogyást, a rákos megbetegedések megelőzésében és leküzdésében is segít,
afrodiziákumnak tartják. Helyi érzéstelenítőként is hat, a megfázás vagy
allergia tünetein is enyhíthet. Túlzásba sem szabad vinni a fogyasztását: hosszú
távon gyomorbántalmakat okozhat.
magvaktól függ, mert ott halmozódik fel az erősséget adó kapszaicin. A chili a
Kárpát-medencében termesztetteknél jóval erősebb, csípősebb, maróbb ízű
paprikaféle. Sok helyen úgy használják (mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha-
és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz),
mint nálunk a zöldpaprikát, ezért kínai, indiai, mexikói ételekhez nyugodtan
használhatunk helyette közönséges, de lehetőleg piros színű zöldpaprikát (akinek
így nem elég csípős az étel, kiegészítheti dísz- vagy cseresznyepaprikával). Az
általában téglavörös termést megőrlik, és a port önmagában is használják
főzelékek, mártások, halételek, sült húsok, rizsköretek, sajtos és tojásos
tálak, savanyúságok fűszerezéséhez, de többnyire keverik más fűszerekkel. A
maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket
és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott
izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. Rendszeres fogyasztása serkenti az
emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az
acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától.
Felhasználása: Ez a fajtája elsősorban pizzákhoz, de főzelékekhez, mártásokhoz,
halételekhez, sültekhez használható fűszer. Élettani hatása: Számos gyógyhatása
ismert, élénkíti a vérkeringést, a zsírsejtek növekedésének meggátolásával
segíti a fogyást, a rákos megbetegedések megelőzésében és leküzdésében is segít,
afrodiziákumnak tartják. Helyi érzéstelenítőként is hat, a megfázás vagy
allergia tünetein is enyhíthet. Túlzásba sem szabad vinni a fogyasztását: hosszú
távon gyomorbántalmakat okozhat.
Adatlap
Ár: | 542 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.05.28 |
Eddig megtekintették 6 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Erdészné Chili Őrölt 50.000 40 g" című hirdetést látja. (fent)